Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
04. 05.
kurzy
02:00info
BOS
TOR
NHL live
05. 05.
kurzy
22:00info
NYR
CAR
01:30info
DAL
VGK
«

Magazín

Roberto Luongo zažil na Floride mnohé. Aj nešťastný bozk smrti

Legendárny Roberto Luongo zažil počas svojho pôsobenia v mužstve Florida Panthers mnoho veľkých nocí a vyslúžil si mnoho ovácií fanúšikov. Bránu floridského tímu hájil 11 rokov a hoci Panthers za jeho éry nepatrili medzi popredné celky, vytvoril celý rad klubových rekordov. Jeden z nich vytvoril presne pred 22 rokmi. Bol to však rekord, ktorý z neho urobil nešťastného hrdinu za nešťastných okolností.

Stalo sa v stredu 27. februára 2002, kedy Panthers vo svojom National Car Rental Center privítali Detroit Red Wings. Panthers, v zostave aj so slovenským obrancom Róbertom Švehlom, boli v tom období tretím najhorším mužstvom v lige. Budovali nový tím a zo všetkých mladíkov, ktorých nasadzovali, bol najlepší práve 22-ročný Roberto Luongo. Naopak Red Wings boli suverénnymi lídrami súťaže, pred Panthers mali priepastný 50-bodový náskok a polovicu ich tímu tvorili budúci členovia Siene slávy.

Panthers boli od začiatku zápasu pod veľkým tlakom, ale Luongo žiaril, jeho spoluhráči boli efektívni a v 21. minúte prekvapujúco viedli 2:0. Tlak Red Wings ešte zosilnel, no do konca riadnej hracej doby dali iba dva góly a za stavu 2:2 zápas dospel do predĺženia.

Oba góly Red Wings strelil Luc Robitaille v presilovke, oba po prihrávkach Bretta Hulla a Nicklasa Lidströma. Hrdinom zápasu bol však Luongo. Za 60 minút chytil 52 z 54 striel, v nastolenom trende pokračoval aj v predĺžení a v predposlednej minúte nadstaveného času navýšil počet svojich úspešných zákrokov na úctyhodných 57.

Panthers a ich priaznivci boli z výkonu svojho mladého gólmana ohúrení, ale krátko pred koncom predĺženia sa stalo niečo, čo jeho hviezdnu noc zbytočne pokazilo.

Jednu minútu a sedem sekúnd pred koncom nadstaveného času bola hra na chvíľu prerušená. Domáci hlásateľ Lindsey Dean využil krátku prestávku na to, aby vypredanej aréne oznámil, že Luongo svojimi 57 zákrokmi vytvoril nový rekord Panthers v počte úspešných zákrokov brankára v zápase základnej časti, na čo sa v National Car Rental Center ozval ohlušujúci aplauz a inak krátka prestávka sa tak o niečo natiahla.

Luongo vytvoril tento rekord už svojím 52. zákrokom ešte v riadnom hracom čase. Prekonal dovtedy rekordných 51 zákrokov Johna Vanbiesbroucka z januára 1994. V každom prípade, ani vtedy nebol dôvod na to, aby to hlásateľ oznamoval počas prebiehajúceho zápasu.

Je nepísaným pravidlom, že rekordy tohto druhu sa u brankárov počas hry neoznamujú. Nie je to ako napríklad oslava 500. gólu u útočníka, ktorý sa po prerušení hry, zamávaní do publika, objatí so spoluhráčmi a pod. skôr či neskôr posadí na lavičku alebo trestnú lavicu a oddýchne si. Brankár si oddýchnuť nemôže, musí byť koncentrovaný stále, nemôže sa nechať rozhodiť. Obzvlášť v zápase, kedy je pod permanentným tlakom a čelí jednej strele za druhou.

Trest prišiel okamžite: Red Wings po aplauze arény založili ďalší útok, Pavel Daciuk prebral puk od Mathieua Dandenaulta, po individuálnej akcii vyslal krížnu prihrávku na Hulla a ten prudkou strelou z prvej poslal puk za chrbát nového rekordéra. Len 18 sekúnd po zbytočnom ozname a predčasnom jasaní bol koniec. Red Wings zvíťazili 3:2 a sklamaný Luongo zostal ležať na ľade, zakrývajúc si tvár.

„Dostal bozk smrti,” krútil po zápase hlavou dvojgólový strelec Robitaille. „Je to to isté, ako keby ste ešte pred skončením zápasu vyhlásili, že brankár udržal čisté konto.”

„Viete čo? Tomu hlásateľovi by za to mali nafackať,” nedal si servítku pred ústa prostoreký Hull. Aj on bol presvedčený o tom, že hlásateľ Luonga zbytočne zahanbil. Hull v predĺžení zaokrúhlil počet svojich víťazných gólov v základnej časti NHL na rovných 100, čo dokázal len ako tretí hráč v dejinách. Napriek tomu sa v pozápasových rozhovoroch najskôr venoval Luongovi, ktorý mu dovtedy pochytal deväť striel.

Nešťastník Dean oznámil Luongove meno aj po skončení zápasu. Floridský mladík chytil 57 zo 60 striel a bol vyhlásený prvou hviezdou. To už ale v aréne prevládalo sklamanie.

Panthers o niekoľko dní priznali chybu, verejne sa ospravedlnili a v krátkej tlačovej správe vyhlásili, že hlásateľ Dean mal takýto postup „nakázaný”. Kto mu ho mal „nakázať”, to už neuviedli. Vyhlásili tiež, že urobili opatrenia, aby sa podobný lapsus neopakoval. Kritika Robitaillea a Hulla tomu pomohla.

Luongových 57 úspešných zákrokov spred 22 rokov zostáva klubovým rekordom Panthers dodnes. Je len na škodu, že bol oslavovaný ešte predtým, než zápas skončil.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fehérváry: Som šťastný špeciálne za Slafkovského. Je top hráčom NHL Budúcnosť slovenského útočníka v Pittsburghu? Pravdepodobne žiadnaKde by mohol skončiť Stamkos? V Detroite či po boku Slafkovského? Začala ďalšia séria, Slovák v nej bodoval. Ďalší zbieral „mínusky“+ videoBlíži sa ten čas: Anže Kopitar zváži koniec kariéry Účasť na MS ohrozená? Posila Slovenska z NHL utrpela zranenie!Matthews robí pokroky. Vráti sa do hry v zápase číslo sedem? Slovenský útočník oslavuje: Jeho tím postúpil do finále QMJHL! + videoKanada zverejnila nomináciu na MS: Dominujú mladé pušky, nechýba Slafkovského spoluhráč Dráma: Tím slovenského útočníka vyhnal Urbana z brány a vynútil rozhodujúci zápasIslanders rozhodli o osude Loua Lamoriella a Patricka RoyaMontreal a Winnipeg si upísali hráčov z posledných dvoch draftov Hurricanes končia zmluvu s ruským útočníkom Brankári inkasovali len dva góly: Ďalší tím postupuje, zápas č. 7 uvidíme aj na západe! Poznáme finalistov Jack Adams Award. Sú len zo Západnej konferencieV OHL vyhlásili hráča sezóny. V zámorí bol ocenený aj Filip Mešár Hellebuyck: Asi mi neuveríte, ale takto som to skutočne cítil. Je to srdcervúce Mohli za vyhodenie trénera nahnevaní hráči? Generálny manažér Seattlu reaguje Mohol by Leon Draisaitl skončiť budúci rok v Bostone? NHL ukázala, ako Slafkovský porušil pravidlá. Rozhodcov vyzvala, aby to nabudúce trestali + video Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies