Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
18. 05.
kurzy
02:00info
EDM
VAN
NHL live
19. 05.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Ray Bourque

Zdala sa vám voľba najlepšieho hráča s priezviskom začínajúcim na A ťažká? V našom letnom seriáli však prichádza druhá časť, v ktorej bola podstatne ťažšia. Legendami sa to len hemží – Beliveau, Brodeur, Bossy a Brind'Amour však nakoniec skončili až za Bourqueom.

B - Ray Bourque

Ak voľba najlepšieho hráča s priezviskom začínajúcim na A bola ťažká, tak v prípade písmena B to bolo priam strašné. Jean Beliveau – 1219 bodov v NHL, člen Hokejovej Siene Slávy, držiteľ Art Ross Memorial Trophy, Conn Smythe Trophy a dvoch Hart Memorial Trophy, 10 víťazstiev Stanley Cupu a modla Montrealu Canadiens.

Martin Brodeur – 1266 odchytaných zápasov, dve olympijské zlatá, držiteľ Calder Memorial Trophy, štyroch Vezina Trophy, piatich William M. Jennings Trophy s troma víťazstvami Stanley Cupu. Držiteľ rekordov brankárov NHL v počte odchytaných zápasov, víťazstiev, čistých kônt, počte zákrokov, počte odchytaných zápasov v sezóne a mnohých ďalších.

Mike Bossy – 1126 bodov len v 752 zápasoch, 4 Stanley Cupy, Calder Trophy, Conn Smythe Trophy a trikrát Lady Byng Trophy, hráč s najvyšším priemerným počtom strelených gólov za kariéru. Johnny Bucyk – 1369 bodov, držiteľ Lester Patrick Trophy, dvoch Lady Byng Memorial Trophy, víťaz dvoch Stanley Cupov ako hráč. Rod Brind'Amour – 1184 bodov v NHL, víťaz Stanley Cupu, držiteľ dvoch Frank J. Selke Trophy.

Ray Bourque bol obranca, ktorý definoval celú dobu, je najproduktívnejším obrancom NHL všetkých dôb. Počas kariéry nazbieral 1579 bodov, viac ako všetci útočníci spomínaní vyššie. Dvakrát vyhral Kanadský pohár. 5-krát získal Norris Trophy, raz King Clancy Memorial Trophy, Calder Trophy a Lester Patrick Trophy.

Takmer celú svoju kariéru odohral za klub Boston Bruins, v tej predposlednej bol vymenený do Colorada, s ktorým odohral aj ďalšiu sezónu a po 22 rokoch sa tešil vo svojom poslednom zápase v NHL aj zo Stanley Cupu. Moment dvíhania pohára nad hlavu sa stal legendárnym, pretože kapitán Avalanche Joe Sakic vtedy nedvihol Stanley Cup nad hlavu ako prvý člen tímu, ale prenechal tento moment pravé Bourqueovi.

V roku 1979 draftoval Boston tohto hráča z ôsmeho miesta a zažil vstup do NHL ako hrom. Za celých 22 rokov nemal ani jednu nevydarenú sezónu. Od roku 1985 sa delil v tíme o kapitánske „C“, po troch rokoch bol kapitánom už len on. Dvakrát s Bostonom prehral finále proti Edmontonu. Najťažší moment jeho kariéry prišiel v roku 2000, keď požiadal klub o výmenu do tímu, kde bude mať šancu dosiahnuť svoj sen, vyhrať Stanley Cup. Hráč skloňoval veľa tímov, do ktorých by šiel najradšej, no vedenie ho vymenilo do Colorada.

„Možno to nie je tvoja prvá voľba, no cítim, že tento tím je pre teba ten najlepší,“ povedal mu vtedy generálny manažér Bruins Harry Sinden. A mal pravdu. Nasledujúci rok Ray dvíha nad hlavu Stanley Cup a končí kariéru na absolútnom vrchole. Ako hráč doviezol vtedy pohár ukázať mestu Boston, ten mu nemal odchod za zlé a v uliciach sa s nim radovalo viac ako 20 000 fanúšikov. V roku 2004 bol hráč uvedený do Hokejovej siene slávy.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies