Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
13. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
NHL live
03:30info
COL
DAL
NHL live
14. 05.
kurzy
01:00info
FLA
BOS
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
«

Magazín

Od ľadárky po majiteľku, hokejový svet úspešne dobývajú ženy

Milan Kuna
21.07.2022

Hokej bol ako jedna z najpopulárnejších kolektívnych hier na svete dlhé roky v mužskej dominancii a podľa dlhotrvajúceho stereotypu doň ženy vôbec nepatrili. Ženský hokej a postavenie žien v ňom ako celku sa však diametrálne mení a zástupkyne nežnejšieho pohlavia už dávno nie sú v tieni mužských kolegov. Naopak, v hokejovej komunite si ženy krok za krokom budujú čoraz pevnejšiu pozíciu.

Kanadsko-americká NHL a jej hráčska asociácia NHLPA v súčasnosti evidujú viac ako 200 žien vo významných pozíciách priamo participujúcich na denno-dennom fungovaní jednotlivých klubov a tiež ligy celkovo. Ženy plnia kľúčové úlohy na ľade i mimo neho pri rozvoji marketingu jednotlivých klubov, financií, právneho zastúpenia, ľudských zdrojov, ale i úzko špecifických oblastí súvisiacich priamo s hokejom ako hrou, či už ide o vyhľadávanie hokejových talentov, trénovanie hokejových zručností, hľadanie možností hráčskeho rozvoja, prezentácie hry samotnej pre širokú verejnosť a v neposlednom rade vyhotovenie podrobných dátových analýz z ligových zápasov. Ženské zástupkyne sa významnou mierou podieľajú aj na zdravotnej starostlivosti o hráčov NHL – pôsobia ako lekárky, fyzioterapeutky, výživové poradkyne či diabetologičky. NHL do popredia stavia najmä možnosti inklúzie žien na všetky posty či už na ľade alebo mimo neho. Celkovo sú ženy etablované v nižších, stredných ale aj vrcholných pozíciách v štruktúrach 32 klubov, ale aj v samotnom vedení NHL.

NHL sa už dlhšiu dobu riadi prioritným heslom „hokej pre všetkých“, ktorého súčasťou je aj pripomienka rovností pohlaví v mesiaci marec. V rámci tejto prestížnej a etablovanej slávnosti spojenej s oslavou Medzinárodného dňa žien sa do popredia vyzdvihujú viaceré úspešné osobnosti z radov žien, ktoré sú priekopníčkami na ich ceste do NHL i hokejovej komunity ako celku.

Historicky najväčšou priekopníčkou ženského hokeja smerom k prieniku do prestížnej NHL je Manon Rhéaumeová, bývalá brankárka, ktorá sa nezmazateľne zapísala do povedomia hokejovej verejnosti ako prvá žena s odchytanou minutážou v prípravnom zápase medzi mužstvami NHL. Dňa 23.09.1992 odchytala Rhéaumeová celú prvú tretinu v drese Tampy Bay Lightning proti St. Louis Blues, čelila 9 strelám a inkasovala 2 góly. Predviedla aj jeden brilantný zákrok, keď v presilovke súpera zneškodnila dobrú šancu súpera. Generálny manažér Tampy Phil Esposito jej po zápase ponúkol profesionálny kontrakt, pričom sa na adresu nádejnej brankárky vyjadril: „Nie je veľa 20-ročných žien, ktoré by dokázali chytať v NHL. Nemôžete sa len tak postaviť do bránky a chytať spôsobom ako to robí ona, na to musíte mať talent od boha. Chceli by sme mať Manon v našej organizácií po veľmi dlhý čas, ak to bude chcieť aj ona. Nemôžem sa dočkať okamihu, keď ju budúci rok uvidím v našom tréningovom kempe.“ Esposito následne poslal Rhéaumeovú do spriazneného „farmárskeho“ klubu v IHL Atlanta Knights, kde podpísala ako prvá žena profesionálnu zmluvu. Išlo o kontrakt na tri roky. V sezóne debutovala proti Salt Lake Golden Eagles, ako prvá žena ktorá nastúpila na ligový súťažný duel. O rok neskôr sa zapojila do ďalšieho prípravného duelu NHL a odchytala v ňom ďalšiu tretinu proti tímu Boston Bruins. K dnešnému dňu žiadna iná žena nedokázala zopakovať podobný úspech a zasiahnuť do zápasu na najvyššej úrovni. A to nielen v hokeji, ale aj v ostatných najpopulárnejších športoch v Severnej Amerike. Manon Rhéaumeová ma dvoch synov, pričom obidvaja sú aktívni hokejisti, starší z nich Dylan St-Cyr ide v šľapajach matky a je brankárom, mladší Dakoda Rhéaume-Mullen je obranca.

V roku 2008 zaskočila za Careyho Pricea na tréningu Montrealu Canadiens jedna z ďalších výborných brankárok Kim St-Pierreová. Tréning úspešne zvládla a slovami chvály nešetril ani vtedajší tréner Habs Guy Carabonneau. Ďalším úspešným rokom z pohľadu ženského prieniku do NHL bol rok 2014, kedy boli na oficiálne tréningy tímov NHL pozvané kanadská brankárka Shannon Szabadosová (Edmonton Oilers) a americká útočníčka Hilary Knightová (Anaheim Ducks). Obe hráčky boli v tom čase oporami reprezentačných výberov svojich krajín a mali za sebou viacero individuálnych i tímových úspechov. Natalie Darwitzová o dva roky neskôr absolvovala veľmi úspešne tréning s tímom Minesoty Wild. Všetky tieto aktivity slúžili na väčšiu propagáciu hokeja u mladých žien a dievčat.

V roku 2018 sa ženy úspešne zapojili aj do Víkendu hviezd v Amalie Aréne v Tampe, kde trio Hilary Knightová, Meghan Dugganová a Amanda Kesselová úspešne konkurovali mužom v predvádzaní hokejových zručností na ľade. Amanda Kesselová je pritom sestrou hviezdy NHL, Phila Kessela. O rok neskôr sa konal Víkend hviezd v San Jose a súčasťou neho boli hráčky – Coyne Schofieldová, Brianna Deckerová, Rebecca Johnstonová a Renata Fastová.

Veľké talenty ponúka ženský hokej aj naďalej, príkladom môže byť Chloe Primeranová, ktorá bola ako prvá žena draftovaná do prestížnej juniorskej WHL. 15-ročnú talentovanú obrankyňu si vybral tím Vancouver Giants. Na svoj výber si musela veľmi dlho počkať a to až do 13. kola, keď jej meno zaznelo ako 268. v poradí. Primeranová je rodáčkou zo Severného Vancouveru, a tak sa v mladom veku nebude musieť sťahovať za svojim hokejovým snom ďaleko. Medzi hráčov, ku ktorým ako nádejná obrankyňa s ofenzívnymi sklonmi vzhliada, patria Duncan Keith, Cale Makar či Quinn Hughes. V stopách svojho veľkého idolu Shannon Szabadosovej kráča nádejná brankárka Taya Currieová, ktorá je pre zmenu prvou ženou, ktorá bola draftovaná do ďalšej prestížnej súťaže medzi juniormi – OHL. Stalo sa tak minulý rok a čakať na svoj výber musela ešte o jedno kolo dlhšie ako Primeranová (14. kolo, 267. v poradí). Draftoval ju klub Sarnia Sting. Výpočet prestížnych juniorských líg do tretice dopĺňa QMJHL. Tu aktuálne v klube Gatineau Olympiques pôsobí ďalšia talentovaná brankárka Eve Gasconová. Je zaujímavé, že keď naposledy pôsobila v QMJHL žena, Gasconová ešte nebola na svete. Išlo o Charline Labonteovú, ktorá pôsobila v rokoch 1999-2001 v klube Acadie-Bathurst. Prvou ženou štartujúcou v QMJHL bola už vyššie spomínaná Manon Rhéaumeová, ktorá nastupovala za Trois-Rivieres.

Ženské zástupkyne prenikajú do rôznych oblastí v hokejovej komunite a neboja sa žiadnej práce, o čom svedčí fakt, že Ali Murdocková a Francesca Ranieriová patrili do tímu ľadárov, ktorý upravoval ľadovú plochu v rámci NHL Stadium Series 2022 medzi Nashville Predators a Tampa Bay Lightning. Obe boli plnohodnotnou súčasťou tímu vrátanie šoférovania rolby, ručnej úpravy ľadovej plochy či prácu pri osádzaní mantinelov. Kým u Ranieriovej išlo o premiéru, kolegyňa Murdocková robí túto prácu už dlhšie pre „blesky“ z Tampy Bay.

Veľký pokrok zaznamenali v roku 2021 aj ženy v pruhovaných dresoch, rozhodkyne. Veľký priestor im poskytla AHL, kde dostalo príležitosť až 10 arbiteriek. Česť odpískať prvý zápas pripadla Katie Guayovej, ktorá viedla duel medzi Wilkes-Barre Scranton Penguins a Lehigh Valley Phantoms. Zápas mal svoj náboj a niet divu, nakoľko ide o „farmárske“ celky dvoch nezmariteľných rivalov z NHL Penguins a Flyers. Ďalšími hlavnými rozhodkyňami nominovanými na súpisku rozhodcov pre duely AHL boli Kelly Cookeová, Jacqueline Zee Howardová, Laura Whiteová, Samantha Hillerová, Elibabeth Manthová a Amanda Tassonová. Na čiare sa k nim pridali Alexandra Clarkeová, Kendall Hanleyová a Kirsten Welshová. Clarkeová a Welshová už majú za sebou veľké úspechy vo svojom kariérnom raste – prvá menovaná sa stala historicky prvou čiarovou rozhodkyňou vo WHL, jej kolegyňa Welshová zaznamenala podobný úspech v OHL. Všetky vymenované rozhodkyne budú v prípade úspechu na úrovni AHL zvažované na doplnenie súpisky rozhodcov pre potreby NHL.

To, že sa dá z AHL dostať do NHL v krátkom čase, potvrdzuje aj úspešná trénerka Emily Engelová Natzkeová. V kuloároch NHL sa už dlhšiu dobu špekulovalo, že je len otázkou času, kedy prvá žena zasadne na lavičku tímu NHL ako plnohodnotná súčasť trénerského zboru jedného z 32 tímov najprestížnejšej hokejovej súťaže na svete. Horúcou novinkou je, že práve výbornej videoanalytičke Engelovej-Natzkeovej sa to podarilo. Od 1.7.2022 je súčasťou trénerského zboru tímu Washington Capitals. Vo funkcii videoanalytičky už úspešne 2 roky pracovala na „farme“ v tíme Hershey Bears. Predtým rozvíjala svoju kariéru pri ženskom, ale i mužskom tíme Univerzity vo Wisconsine. Blízko NHL môžu byť v budúcnosti aj ďalšie talentované trénerky, menovite Kori Cheverieová či Jessica Campbellová (aktuálne vymenovaná ako asistentka hlavného trénera Dana Bylsmu v tíme AHL, Coachella Valley Firebirds, ktorý sa stane farmou Seattle Kraken v nadchádzajúcej sezóne). Opäť ide o historický úspech, nakoľko v AHL doteraz žena na pozícii asistentky hlavného trénera na plný úväzok nepôsobila.

Pozícia generálneho manažéra je jednou z najprestížnejších pozícií, aká sa dá vo vedení jednotlivých klubov dosiahnuť. Doteraz žiadny klub v histórii NHL nevymenoval ženu ako generálnu manažérsku svojej organizácie. Historicky prvou ženou najatou na pozíciu asistentky generálneho manažéra v NHL bola Angela Gorgoneová v sezóne 1996/97 v klube the Mighty Ducks of Anaheim (dnešný Anaheim Ducks). Druhou ženou vymenovanou do pozície asistentky generálneho manažéra v NHL sa stala Émilie Castonquayová v januári aktuálneho roku, ktorú vymenoval skúsený Jim Rutherford. Zaujímavou skutočnosťou u nej je, že ako jediná žena má platnú certifikáciu od NHLPA ako hráčska agentka. Medzi ňou zastupovaných klientov patria aj zvučné mená mužského i ženského hokeja, ako Alexis Lafreniére či Marie-Philip Poulinová. Castonquayová nemusela na ďalšiu svoju kolegyňu čakať tak dlho ako Gorgoneová, Cammi Granatová bola vymenovaná o necelý mesiac po nej a prišla práve k nej do mužstva Vancouveru Canucks. Cammi Granatová je sestrou známeho hráča i trénera Tonyho Granata a predtým pracovala u nováčika sútaže Seattle Kraken na pozícii profesionálnej skautky ako prvá žena v histórii NHL. Hokej je pevnou súčasťou jej rodiny, nakoľko aj jej manžel Ray Ferraro, je hráč s bohatou hokejovou kariérou v NHL (18 sezón). V poradí štvrtou asistentkou generálneho manažéra v histórii NHL sa stala Meghan Hunterová, vymenovali ju v tíme Chicago Blackhawks. Hunterová predtým pracovala na pozície skautky v tom istom tíme. Dva dni pred vstupným draftom 2022 do NHL bola vymenovaná Hayley Wickenheiserová ako historicky piata žena na pozíciu asistentky generálneho manažéra, pričom bude pôsobiť po boku mladého generálneho manažéra Kylea Dubasa v Toronte Maple Leafs. Kate Madiganová sa o deň neskôr pridala ku kolegyniam ako pravá ruka generálneho manažéra New Jersey Devils Toma Fitzgeralda. Práve čerstvo povýšená Madiganová mala následne tú česť vyhlásiť meno Šimona Nemca ako celkovej dvojky draftu za Jurajom Slafkovským, ktorého si vybral Montreal Canadiens. Tým sa stala neoddeliteľnou súčasťou historicky významného večera pre slovenský hokej.

Je možné, že v budúcnosti sa dočkajú povýšenia ďalšie ženy, nakoľko na pozícii skautiek v mužstvách NHL aktuálne pracujú – Blake Boldenová v Los Angeles Kings, Brigette Lacquetteová v tíme Chicago Blackhawks a Krissy Wendellová-Pohlová v Pittsburghu Penguins.

Vzhľadom na to, že rok 2022 je mimoriadne úspešný pre progres žien na pozície asistentiek generálnych manažérov, v kuloároch NHL sa intenzívne preberá, ktorý z tímov NHL sa zapíše do histórie tou skutočnosťou, že vymenuje ženu za historicky prvú generálnu manažérku. Faktom zostáva, že pri každej výmene generálneho manažéra sa skloňujú viaceré mená žien, ktoré by mohli obsadiť tento post. Medzi horúce kandidátky patria Danielle Goyettová či Hayley Mooreová. Do popredia čoraz viac vystupuje meno Meghan Chayková. Ide o špičkovú dátovú analytičku, ktorá je zároveň sestrou historicky najmladšieho generálneho manažéra v histórii NHL Johna Chayku, ktorý vo veku 26 rokov pôsobil v organizácii Arizona Coyotes. Dátové analýzy, štatistiky a ich uplatnenie pre hokejovú organizáciu má v malíčku aj Katerina Wuová, aktuálne pôsobiaca u „tučniakov“ z Pittsburghu. Bývalá brankárka Florence Schellingová už má aj reálne skúsenosti s postom generálnej manažérky vo Švajčiarsku, kde pôsobila v mužstve SC Bern. Špičkový ženský tím Boston Pride v pozícii generálnej manažérky vedie Danielle Laroucová a medzi ďalším často skloňovanými menami sa nachádzajú aj Jayna Heffordová, Karilyn Pilchová, Anya Packerová, Gina Kingsburyová, Alexandra Mandryckyová, Angela Ruggierová, Jennifer Botterillová, Theresa Feasterová, Noëlle Needhamová a skutočne bohatý menoslov potencionálnych kandidátok na post generálnej manažérky v NHL uzatvára Meghan Dugganová, ktorú v New Jersey Devils povýšili do pozície riaditeľky pre hráčsky rozvoj.

Anna Waltonová Kroenkeová, Kim Pegulová, Susan Samueliová sú ženy, ktoré to dotiahli až na majiteľky, resp. spolumajiteľky jednotlivých klubov. Prvá menovaná je majiteľkou aktuálneho šampióna Colorado Avalanche a pod jej vedením to organizácia dotiahla až na vrchol. Jej manžel Stan Kroenke previedol na ňu majoritný podiel klubu po tom, čo kúpil tím NFL Los Angeles Rams. Kim Pegulová je prezidentkou a zároveň spolumajiteľkou mužstva Buffala Sabres spolu so svojim manželom Terrym. Susan Samueliová je spolumajiteľkou klubu Anaheim Ducks spoločne s manželom Henrym. U najnovšieho tímu NHL Seattle Kraken dostala jednu z najvyšších pozícií vo vedení klubu Samantha Hollowayová. Stala sa generálnou riaditeľkou klubu s najvyššou výkonnou mocou, do tejto pozície ju vymenoval jej otec David Bonderman, majoritný vlastník tímu Kraken. France Margaret Belangerová sa zapísala do histórie slávneho Montrealu Canadiens ako prvá žena v histórii klubu, ktorej bola zverená funkcia prezidentky pre šport a zábavu. V rámci organizácie NHL majú významné funkcie Kim Davisová, viceprezidentka NHL pre sociálnu oblasť, iniciatívu rastu NHL a legislatívne záležitosti. Maria Dennis je riaditeľkou odboru NHLPA pre zdravie a bezpečnosť hráčov a predsedníčkou Poradného výboru NHL/NHLPA pre ženský hokej.

Ženské zástupkyne (vymenované v článku a mnohé iné) sa v hokejovom prostredí úspešne predierajú vpred. Kedysi nemysliteľné sa stalo skutočnosťou a istá je jediná vec, ženy na ľade i mimo neho ešte nepovedali posledné slovo a v budúcnosti sa určite dočkáme v ich podaní mnohých zaujímavých kariérnych vzostupov.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
MS 2024: Slovensko prišlo o trojgólové vedenie. Kelemen rozhodol v predĺžení!Zadorov poslal Kanea na striedačku. McDavid dostal krosček do chrbta i do tváre + video V hre o Calderov pohár zostávajú tímy štyroch Slovákov. Vedú ich Studenič so Sýkorom Expert vyzdvihol štyroch Slovákov, vrátane Slafkovského. Na Nemcovi je vidieť rok v NHL O Joela Quennevillea je v NHL záujem. Je tu však háčik Mal či nemal platiť? Panthers vyrovnali kontroverzným gólom. Bývalý brankár má jasno + videoUtah začína budovať svoje vedenie. Možno už poznáme prezidenta Ruský brankár Flyers dostal trest od IIHFOilers nevyužili drvivú streleckú prevahu, Panthers sú krok od postupu V AHL sme spoznali posledný postupujúci tím Ramsay: So Slafkovským sa pozhovárame. Chceme, aby sa sústredil len na hokej Nemal ho urobiť? Slafkovský hodnotil zápas a vyjadril sa aj ku gestu MS 2024: Slovensko potvrdilo úlohu favorita. Pripísalo si prvé tri body! Slafkovský bavil a aj spustil kritiku: Detinský v oboch zápasoch? + video Ak Slovensko pôjde po medailu, bude to vďaka týmto dvom hráčom, znie zo zámoria Slovensko robí zmeny v zostave. Pomôže dohovor za zatvorenými dverami? Slafkovský je na MS v rovnakej skupine ako Bedard. Urobí ďalší krok k špičke? Hedman vstupuje do leta s otáznikom. Naplní sa jeho plán? V ktorých tímoch by mohol skončiť hviezdny Marner? Sú toto štyri najhoršie mená, aké môže mať Utah? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies