Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
15. 05.
kurzy
02:00info
DAL
COL
NHL live
16. 05.
kurzy
01:00info
CAR
NYR
NHL live
04:00info
VAN
EDM
NHL live
«

Magazín

Pred 35 rokmi zomrel autor vynálezu, ktorý zmenil prestávky v NHL i celom hokeji

Jozef Struhár  
27.07.2023

Presne pred 35 rokmi zomrel vo veku 87 rokov Frank Zamboni, ktorý je pre hokejových fanúšikov známy ako autor vynálezu, bez ktorého by sme si dnes nevedeli predstaviť prestávky v hokejových zápasoch.

Zamboni bol americký vynálezca a podnikateľ talianskeho pôvodu, ktorý koncom 20. rokov minulého storočia začal s bratom podnikať s výrobou a distribúciou ľadu. S príchodom chladničiek a mrazničiek už nevideli pre svoj biznis potenciál, a tak sa v roku 1940 rozhodli otvoriť vlastné klzisko.

Aj v tých časoch sa ľadové plochy upravovali, aby z nich zmizol sneh vzniknutý korčuľovaním. Išlo však o časovo náročnú operáciu, ktorá medzi prestávkami hokejových zápasoch muselo vykonávať viacero osôb ručne. Po zhrnutí ľadu pritom bolo treba obrúsiť hrbole a následne plochu ešte postriekať vodou a čakať, kým zamrzne. Trvalo to aj viac ako hodinu.

Zamboniho klzisko Paramount Iceland, ktoré ležalo niekoľko kilometrov od Los Angeles, sa stalo veľmi rýchlo populárnym, no ručná úprava ľadu na popularite nikdy nenabrala. Zamboni preto rozmýšľal, ako by celý proces urýchlil a uľahčil. A nakoniec sa dopracoval až k roľbe.

Článok pokračuje pod reklamou

Prvé experimenty s ňou začal robiť v roku 1942. Skúšal rôzne motory, rôzne nastavenia chladenia, vyhrievania, podvozku, vody. O sedem rokov neskôr prišiel k ideálnemu stavu a vznikol Model A.

Bol postavený na džípe a určité diely pochádzali aj z bombardéra, pričom časť na zarovnávanie ľadu bola uložená v jednoduchom drevenom boxe a voda na ľad prúdila z jednoduchého sudu vody, ktorý bol tiež prekrytý drevom. Nevyzeralo to vábne, ale svoju úlohu to splnilo a všetko trvalo len 15 minút!

Model A vtedy zaujal krasokorčuliarku Sonju Hernieovú, ktorá chcela mať takú roľbu aj pre seba. Preto Zamboni začal pracovať na vylepšenej verzii pôvodného modelu a v roku 1950 vznikol Model B. V roku 1953 získal Zamboni na svoj stroj patent a začala jeho púť za zbohatnutím.

Do NHL sa prvá roľba dostala v roku 1954 vďaka tímu Boston Bruins a do roku 1956 sa ich vyrobilo len 36. Ďalšie vylepšenia a estetickejší vzhľad sa však v ďalších rokoch postarali o veľký boom. V 60. rokoch sa už roľba stala samozrejmosťou. V roku 1960 ju prvýkrát využili aj na olympiáde. Konala sa totiž v kalifornskom Squaw Valley.

Zamboni svoje roľby neprestal inovovať a prostredníctvom rôznych experimentov a vylepšení sa nakoniec prepracoval až k sérii „500 Series“, ktorú uviedol v roku 1978 a ktorej modernizované modely sa používajú dodnes.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies