Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Magazín

Halák pobláznil Montreal, Švehlov rekord minulosťou. Gáborík medzi elitou, Hossa si vydýchol

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, v ktorej Marián Hossa dokázal, že nie je zakliaty. Jaroslav Halák zase pobláznil Montreal.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna piata – 2009/10

Dominantný Washington zaskočil v play-off Halák, prvýkrát získali titul dvaja Slováci naraz

V tejto sezóne opäť NHL neusporiadal zápas hviezd, ale mala na to dobrý dôvod – jej hráči sa predstavili na olympiáde vo Vancouveri. Mimo ľadu sa riešil bankrot spoločnosti vlastniacej tím Phoenix Coyotes a hovorilo sa o sťahovaní tímu do ontárijského Hamiltonu. Dokonca už bola dosiahnutá predbežná dohoda, no súd nevyhovel záujemcovi Jimovi Balsilliemu a nakoniec ani NHL. Neskôr sa však liga dohodla s majiteľom a tím prešiel dočasne do jej vlastníctva. Nie dlho po tom, čo si tím zaistil historicky prvú účasť v play-off, bol predaný Jerrymu Reinsdorfovi, ktorý našiel nový domov pre tím v Glendale.

V základnej časti pokračovať vzostup Washingtonu, ktorý po prvýkrát v histórii získal Prezidentskú trofej so ziskom 121 bodov. Na západe bolo najlepšie San Jose so 113 bodmi. Capitals však už v prvom narazili na stenu menom Jaroslav Halák a vypadli. San Jose skončilo v kole druhom. Vo finále sa stretla Philadelphia, ktorá sa postarala o prekvapenia vyradením New Jersey a Bostonu predtým, ako vyradila Montreal. Druhým finalistom bolo Chicago, ktoré bolo druhým najlepším tímom západu v základnej časti. A nakoniec aj získalo svoj prvý Stanleyho pohár od roku 1961 po šesťzápasovej sérii. Tešili sa z neho aj Marián Hossa a Tomáš Kopecký.

Najužitočnejším hráčom play-off bol kapitán Blackhawks Jonathan Toews, ktorého spoluhráč Duncan Keith získal cenu pre najlepšieho obrancu sezóny. Jej najužitočnejším hráčom bol podľa odborníkov Henrik Sedin z Vancouveru, zatiaľ čo podľa hráčov Alex Ovečkin z Washingtonu. Sedin vyhral kanadské bodovanie so 112 bodmi, post najlepšieho strelca sezóny si podelili Sidney Crosby z Pittsburghu a Steven Stamkos z Tampy Bay s 51 presnými zásahmi.

Článok pokračuje pod reklamou

Tyler Myers z Buffala sa stal držiteľom Calderovej trofeje. Vezinova skonťila v rukách jeho spoluhráča Ryana Millera. Pavel Daciuk z Detroitu získal svoju tretiu Selkeho trofej po sebe, ale sériu pri Lady Byng Trophy mu ukončil Martin St. Louis z Tampy Bay. Masteronovu trofej získal Jose Theodore z Washingtonu, najlepším trénerom bol Dave Tippett z Phoenixu.

Prvé zápasy v NHL okrem Myers odohrali aj Jamie Benn, John Carlson, Victor Hedman, Brad Marchand, P.K. Subban, Ryan O’Reilly či John Tavares. Naopak, rozlúčili sa s ňou okrem iných aj Rob Blake, Rod Brind’Amour, Chris Chelios, Bill Guerin, Paul Kariya, Jere Lehtinen, Scott Niedermayer, Owen Nolan, Keith Tkachuk a pár Slovákov, o ktorých bude ešte reč.

Slováci v NHL

V druhej sezóne po sebe si v NHL zahrali dvaja slovenskí brankári a 16 korčuliari. Ligový debut zažil len Mário Bližňák, no svoje posledné zápasy v nej odohrali Pavol Demitra, Miroslav Šatan, Boris Valábik, Peter Ölvecký a Vladimír Mihálik.

Marián Hossa po dvoch finálových neúspechoch po sebe zvolil väčšiu istotu a podpísal 12-ročnú zmluvu za 63,3 milióna amerických dolárov so Chicagom. Spolu s ním prišiel z Detroitu do „veterného mesta“ aj Tomáš Kopecký, ktorých Blackhawks privítali naraz. Marián Gáborík opustil Minnesotu a podpísal zmluvu s Rangers, Peter Ölvecký vymenil Wild za Nashville a Miroslav Šatan po úspechu s Penguins podpísal kontrakt s Bostonom.

Pred sezónou sa žiadna výmena nedotkla Slováka z NHL. V decembri ju však zažil Milan Jurčina, ktorého Washington vymenil aj s Chrisom Clarkom do Columbusu za Jasona Chimeru. V marcu sa slovenský obranca vrátil ku Capitals výmenou za draftovú voľbu. Výmena v marci potešila Ľubomíra Višňovského, ktorého Edmonton poslal do slnečného Anaheimu za Ryana Whitneyho.

Jaroslav Halák sa pretláčal v Montreale cez Careyho Pricea a absolvoval až 43 štartov s bilanciou 26-13-5. S 92,4% úspešnosť zákrokov skončil v lige štvrtý a vytvoril nový slovenský rekord s piatimi čistými kontami. Peter Budaj kryl 91,7 % striel, ale dostával menej príležitosti. Jeho bilancia bola 5-5-2.

Marián Gáborík bol najproduktívnejším Slovákom sezóny a s 86 bodmi skončil na desiatom mieste ligového poradia. So 42 gólmi skončil na piatej pozícii. Dvakrát bol v sezóne štvorbodový a postaral sa aj o jediný slovenský hetrik. Dosiahol ho na konci januára proti Avalanche v zápase, v ktorom dosiahol tri míľniky – 250. gól, 500. bod a 10. hetrik.

Marián Hossa zažil zaujímavú sezónu. Pre zranenie ramena mu začala neskôr a pri debute v drese Blackhawks skóroval dvakrát, aby bol prvou hviezdou zápasu. Nakoniec viedol celú NHL s piatimi gólmi v oslabeniach.

Zaujímavú skúsenosť zažil Andrej Sekera, ktorý nastúpil ako útočník štvrtej formácie Sabres. Iný obranca, Zdeno Chára, prekonal slovenský rekord Róberta Švehlu, ktorý bol dovtedy najproduktívnejším obrancom spod Tatier s 335 bodmi. Krátko na to ho prekonal aj Ľubomír Višňovský.

Rozpačitú sezónu zažíval vo Vancouveri Pavol Demitra. Práve kanadské mesto hostilo olympiádu, na ktorej zahviezdil a pomohol Slovensku k štvrtému miestu.

Do play-off postúpilo desať Slovákov. Kým Peter Budaj odchytal len deväť minút, Jaroslav Halák žiaril a bol hlavným dôvodom postupu Canadiens cez najlepší tím základnej časti, Washington. Pomohol tiež vyradiť Pittsburgh a konečnou pre jeho tím bolo konferenčné finále. Mimochodom, Halák bol aj nominovaný na Mastertonovu trofej.

Do veľkého finále sa dostal Hossa, ktorý ako prvý hráč histórie hral tri finále s troma rôznymi tímami po sebe. Tentoraz však na konci sklamaný nebol – Chicago zdolalo Flyers 4:2 a kapitán Jonathan Toews posunul Stanleyho pohár ako prvému práve trenčianskemu odchovancovi, ktorý v 22 dueloch play-off vyprodukoval 15 bodov (3+12). Prvým viacnásobným víťazom prestížnej trofeje spod Tatier sa stal Tomáš Kopecký. Prvýkrát v histórii ju získali naraz dvaja Slováci.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 M. Gáborík NYR 76 42 44 86 +15 37
2 M. Hossa CHI 57 24 27 51 +24 18
3 Ľ. Višňovský EDM, ANA 73 15 30 45 -10 20
4 Z. Chára BOS 80 7 37 44 +19 87
5 M. Handzuš LAK 81 20 22 42 +4 38
6 T. Kopecký CHI 74 10 11 21 0 28
7 A. Meszároš TBL 81 6 11 17 -14 50
8 P. Demitra VAN 28 3 13 16 +3 0
9 M. Šatan BOS 38 9 5 14 +8 12
10 A. Sekera BUF 49 4 7 11 -1 6
11 M. Svatoš COL 54 7 4 11 -13 35
12 M. Jurčina WSH, CBJ 44 1 6 7 +2 24
13 B. Valábik ATL 23 0 2 2 +2 36
14 M. Bližňák VAN 2 0 0 0 -2 0
15 V. Mihálik TBL 4 0 0 0 -4 2
16 P. Olvecký NSH 1 0 0 0 0 0



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je po lete ako absolútna beštia: Bude mať veľkú sezónu, verí uznávaný expert Fehérváry absolvoval vo Washingtone akciu aj s Petrom Bondrom + fotoSlafkovský medzi zvučnými menami: Mohol by byť novým Behemotom, tvrdí Larkin McDavid: V skutočnosti sa cez to nikdy neprenesiete Informácie zo zákulisia: Sidney Crosby sa stále nerozhodol. Dôvodom nie sú peniaze Hviezdny obranca Ducks sa spája s výmenou. Bude ich novým kapitánom český veterán? O víťaza Norrisovej trofeje sa zaujímajú aj Flames, Oilers či Leafs Veterán s hviezdnym menom diskutuje s niekoľkými tímami pred 15. sezónou v NHL Devils sú stále ďaleko od novej zmluvy s mladou hviezdičkou Stále nemá zmluvu, ale Perfetti už korčuľuje so spoluhráčmi vo Winnipegu Fehérváry sa už pripojil k spoluhráčom: Jeho hra môže ešte porásť, toto je jeho konkurencia v kempe Slafkovský debutoval po historickom drafte, Tatar ožil. Halák vytvoril rekord NHLMešár už trénuje s Lavalom. Budúci víkend by mal absolvovať Prospect Showdown Nepodceňujte pravdepodobnosť výmeny Sidneyho Crosbyho, tvrdí expert Fanúšikovia i hráči v Calgary a Columbuse vzdali hold Gaudreauovi. Známy je už aj termín pohrebu Do Siene slávy amerického hokeja pribudnú aj dvaja víťazi Stanleyho pohára Toronto predĺžilo zmluvu s obrancom. Mladá hviezdička však chce stále odísťDucks si upísali švédskeho brankára. Na dlhšie prišli o mladíka z prvého kola draftu i o ČechaDo kempu Devils príde český obranca. Príde aj Milan Lucic? Senators pozvali do kempu ruského veterána z KHL a kanadského obrancuZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies