Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Magazín

Slovenský pár v all-star tíme: Višňovský kráľom, Chára verejným nepriateľom i šampiónom

Jozef Struhár  
26.07.2024

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, v ktorej dobré meno slovenskému hokeju robili najmä obrancovia.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna šiesta – 2010/11

Posledná sezóna Atlanty, ukončenie bostonských suchôt

V štvrtej sezóne po sebe sa základná časť začala v Európe a tentoraz sa uskutočnil aj zápas hviezd. Rozlúčková sezóna to bola pre tím Atlanta Thrashers, ktorý bol presťahovaný do Winnipegu. Okrem zápasu Winter Classic sa pod holým nebom odohral aj kanadský Heritage Classic, ktorý dal pripomenúť na prelomový zápas z tejto edície z roku 2003. Flames v ňom v Calgary zdolali Canadiens 4:0.

Washington opäť ovládol Západnú konferenciu, ale tentoraz na Prezidentskú trofej nesiahol. Najlepším tímom základnej časti bol Vancouver so 117 bodmi. Canucks to v play-off dotiahli až do finále Stanleyho pohára, v ktorom viedli 2:0 na zápasy i 3:2 na zápasy. Svoje 39-ročné čakanie na titul však ukončil Boston, ktorý vyhral zápasy číslo šesť a sedem, aby mohol Zdeno Chára dvihnúť nad hlavu prestížnu trofej ako prvý slovenský kapitán.

Oporou Bruins v play-off bol brankár Tim Thomas, ktorý získal Conn Smythe Trophy. Za základnú časť zase získal Vezinovu trofej. Hartova trofej putovala do rúk Coreyho Perryho z Anaheimu, Cena Teda Lindsaya do rúk Daniela Sedina z Vancouveru. Sedin bol jediným stobodovým hráčom ročníka a Art Ross Trophy získal vďaka 104 bodom. Perry zase strelil 50 gólov, aby získal aj Trofej Mauricea Richarda.

Článok pokračuje pod reklamou

Norrisova trofej po siedmy raz a naposledy skončila v opatere Nicklasa Lidströma z Detroitu. Najlepším nováčikom sa stal Jeff Skinner z Caroliny, najlepším trénerom Dan Bylsma z Pittsburghu. Selkeho trofej získal Ryan Kesler z Vancouveru, Lady Byng Trophy obhájil Martin St. Louis z Tampy Bay a Mastertonovu trofej odovzdali do rúk Iana Laperrierea z Philadelphie. Mimochodom, Chára získal Cenu Marka Messiera pre najlepšieho lídra.

Sergej Bobrovskij, Taylor Hall, Braden Holtby, Rovin Lehner, Jacb Markström, Ryan McDonagh, Tyler Seguin a Jeff Skinner patrili medzi popredných debutantov v NHL tohto ročníka. Odchod z ligy zažili Kris Draper, Chris Drury, Adam Foote, Peter Forsberg, Mike Grier, Mike Bodano, Chris Osgood, Brian Rafalski, Mark Recchi či Doug Weight. Osgood pritom dokázal pred koncom kariéry pokoriť ešte métu 400 výhier v NHL ako 10. brankár histórie.

Slováci v NHL

Počet slovenských hráčov v NHL klesol na 14, pričom v nej opäť chytali dvaja brankári spod Tatier. Svoje prvé zápasy v nej odohral Tomáš Tatar, posledné Marek Svatoš a Mário Bližňák.

Pred sezónou podpísal Milan Jurčina ako voľný hráč zmluvu s Islanders. Montreal aj napriek skvelým výkonom v play-off vymenil Jaroslava Haláka do St. Louis za Larsa Ellera a Iana Schultza, Tampa Bay poslala Andreja Meszároša do Philadelphie za draftovú voľbu. Cez sezónu zažil výmenu aj Boris Valábik, ktorý sa s Richom Peverleym sťahoval do Bostonu. Atlanta za nich získala Blakea Wheelera a Marka Stuarta. Cez waiver listiny dvakrát zmenil dres Marek Svatoš – z Nashvillu putoval do St. Louis a odtiaľ neskôr do Ottawy.

Peter Budaj zažil viac štartov ako v sezóne predtým, ale pri bilancii 15-21-4 dosiahol len 89,5% úspešnosť zákrokov. Dosiahol aj dva míľniky – 200. zápas v NHL a 100. výhru. Jaroslav Halák v prvej sezóne v St. Louis kryl 91,0 % striel pri bilancii 27-21-7 a vylepšil svoj vlastný slovenský rekord so siedmimi čistými kontami.

Na čele slovenskej produktivity skončil tentoraz obranca – Ľubomír Višňovský kraľoval aj obrancom celej ligy so 68 bodmi z 81 zápasov. Najlepším strelcom sezóny bol Marián Hossa s 25 presnými zásahmi. Marián Gáborík podal 19. januára najlepší výkon v zápase, keď strelil štyri góly a pridal asistenciu. Dosiahol aj ďalšie dva hetriky. Po jednom strelili aj Višňovský a Zdeno Chára – predtým to nedokázal žiaden slovenský obranca.

Višňovský strelil svoj 100. gól v NHL a stal sa aj prvým slovenským obrancom histórie so 400 bodmi. Neskôr túto métu dosiahol aj Chára. Ten bol aj finalistom Norrisovej trofeje. Sezóna to pre neho bola zaujímavá – na jej začiatku podpísal v Prahe novú sedemročnú zmluvu s Bruins, v strede sezóny po štvrtýkrát po sebe vyhral súťaž o najtvrdšiu strelu a vylepšil pritom svoj rekord s rýchlosťou 105,9 míle za hodinu. V samotnom zápase hviezd zaznamenal dve asistencie pri prehre Staalovho výberu 10:11 s Výberom Lidströma.

Chára zažil aj nepekné chvíle, keď v Montreale narazil Maxa Paciorettyho na stĺpik pri striedačke a spôsobil mu vážne zranenie. Po tomto incidente ho znenávidel každý fanúšik Canadiens a vyšetrovala ho dokonca aj polícia. V play-off sa to nestalo rozptýlením a nakoniec siahol na Stanleyho pohár, ku ktorému prispel aj ziskom deviatich bodov (2+7) v 24 dueloch.

Titul v NHL získal Slovák v štvrtej sezóne po sebe. Po prvýkrát po ôsmich sezónach v lige si play-off vyskúšal aj Višňovský. Dostali sa doň celkom ôsmi Slováci, ale brankári si v ňom tentoraz nezachytali.

Chára sa stal po sezóne držiteľom Ceny Marka Messiera pre najlepšieho lídra a zároveň dosiahol spolu s Višňovským pozoruhodný úspech – obaja vytvorili kompletný obranný pár v druhom all-star tíme sezóny. Chára, mimochodom, viedol ligu aj s 33 plusovými bodmi.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 Ľ. Višňovský ANA 81 18 50 68 +18 24
2 M. Hossa CHI 65 25 32 57 +9 32
3 M. Gáborík NYR 62 22 26 48 +8 18
4 Z. Chára BOS 81 14 30 44 +33 88
5 T. Kopecký CHI 81 15 27 42 -13 60
6 A. Meszároš PHI 81 8 24 32 +30 42
7 M. Handzuš LAK 82 12 18 30 -5 20
8 A. Sekera BUF 76 3 26 29 +11 34
9 M. Jurčina NYI 46 4 13 17 -4 30
10 M. Svatoš NSH, OTT 28 4 4 8 0 10
11 T. Tatar DET 9 1 0 1 0 0
12 M. Bližňák VAN 4 1 0 1 +1 0



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je po lete ako absolútna beštia: Bude mať veľkú sezónu, verí uznávaný expert Fehérváry absolvoval vo Washingtone akciu aj s Petrom Bondrom + fotoSlafkovský medzi zvučnými menami: Mohol by byť novým Behemotom, tvrdí Larkin McDavid: V skutočnosti sa cez to nikdy neprenesiete Informácie zo zákulisia: Sidney Crosby sa stále nerozhodol. Dôvodom nie sú peniaze Hviezdny obranca Ducks sa spája s výmenou. Bude ich novým kapitánom český veterán? O víťaza Norrisovej trofeje sa zaujímajú aj Flames, Oilers či Leafs Veterán s hviezdnym menom diskutuje s niekoľkými tímami pred 15. sezónou v NHL Devils sú stále ďaleko od novej zmluvy s mladou hviezdičkou Stále nemá zmluvu, ale Perfetti už korčuľuje so spoluhráčmi vo Winnipegu Fehérváry sa už pripojil k spoluhráčom: Jeho hra môže ešte porásť, toto je jeho konkurencia v kempe Slafkovský debutoval po historickom drafte, Tatar ožil. Halák vytvoril rekord NHLMešár už trénuje s Lavalom. Budúci víkend by mal absolvovať Prospect Showdown Nepodceňujte pravdepodobnosť výmeny Sidneyho Crosbyho, tvrdí expert Fanúšikovia i hráči v Calgary a Columbuse vzdali hold Gaudreauovi. Známy je už aj termín pohrebu Do Siene slávy amerického hokeja pribudnú aj dvaja víťazi Stanleyho pohára Toronto predĺžilo zmluvu s obrancom. Mladá hviezdička však chce stále odísťDucks si upísali švédskeho brankára. Na dlhšie prišli o mladíka z prvého kola draftu i o ČechaDo kempu Devils príde český obranca. Príde aj Milan Lucic? Senators pozvali do kempu ruského veterána z KHL a kanadského obrancuZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies