Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Slováci v NHL

Veriť Šimonovi Nemcovi? To je ľahké, tvrdí Ramsay. Ktorých dvoch mladíkov si ešte zamiloval?

Craig Ramsay mal trochu voľného času večer pred otvorením kempu pred majstrovstvami sveta v roku 2021, a tak sa rozhodol pozrieť do haly, v ktorej hrali zápas reprezentanti do 18 rokov. Na súpera si v rozhovore pre klubový web New Jersey Devils spomenúť nemohol, ale uchvátilo ho vtedy niečo iné.

Trénera seniorskej slovenskej reprezentácie vtedy zaujali traja mladíci – vtedy len 16-, resp. 17-ročný Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Samuel Kňažko.

„Vtedy som si zamiloval týchto troch chlapcov a to, čo ponúkali, čím bola chladnokrvnosť, ktorá bola úžasná na tak mladých chlapcov. Na ľade vyžarovali pokoj,“ povedal Ramsay.

Mladíci ho natoľko nadchli, že ich nakoniec pozval do kempu seniorskej reprezentácie.

Článok pokračuje pod reklamou

„Presunul som k nám všetkých troch a mali sme pár turnajov, nechal som ich hrávať a stále sa zlepšovali. Išli na majstrovstvá sveta a Nemec sa ničoho nezľakol. Bol v pohode. Nezáležalo na tom. 17-ročný mladík a zvládal hrať proti komukoľvek. Tak sme išli na majstrovstvá sveta, dostal aj priestor v presilovkách, dostal čas v hre piatich proti piatim, hral proti komukoľvek a nesnažili sme sa ho skrývať. Celý čas sme ho nasadzovali do veľmi dôležitej úlohy,“ zaspomínal si Ramsay.

Ramsay pomohol posunúť novú generáciu mladého slovenského talentu až do NHL, no ich draftovanie zmeškal. Bol to pre neho veľký moment, ale neúmyselne si poplietol dátumy.

„Naozaj zahanbujúce bolo, že som bol na Floride, kde žijem, a predpokladal som, z nejakého dôvodu, že draft je na druhý deň. Sedel som vonku a sledoval televíziu, keď mi syn, môj najstarší, poslal správu: ‘Nie je to úžasné? Išli z prvého a druhého miesta.’ Reagoval som: ’O čom to hovoríš? Je to zajtra. To sú len prognózy.’ On povedal: ’Nie, je to práve teraz.’ Takže som sa tam vrtel, snažil sa to nájsť a samozrejme, už boli draftovaní. Ale potom sme mali ďalšieho chlapca, ktorý išiel z 26. miesta, Filipa Mešára, a Adam Sýkora bol draftovaný ďalší večer,“ prezradil Ramsay.

„Išiel som dnu a hovorím svojej žene: ’Pôjdem si dať pivo a prejdem sa po okolí, pretože by som sa mohol rozplakať.’ Bola to pre nás všetkých taká emotívna vec. Viete, my sme na Slovensku posunuli celú túto myšlienku dopredu, hráči sa ju prijali a toto bol výsledok niečoho úplne nečakaného, ale vzrušujúceho pre každého v tej krajine.“

Ramsay slovenských mladíkov sleduje naďalej aj v NHL. Z prvého radu videl najmä cestu Nemca, ktorého trénoval aj na tohtoročných majstrovstvách sveta, ktoré prišli po jeho nováčikovskej sezóne vo veľkej lige. A neviedol si zle, keď sa stal stabilnou súčasťou obrany Devils a hrával 20 minút na zápas.

„Jednoducho som cítil, že hneď ako dostane príležitosť, bude v poriadku. Taký je, chce byť tým chlapom. Takže sa toho nebojí. Je ochotný ísť do toho, aby sa pokúsil veci uskutočniť,“ skonštatoval Ramsay.

Nemcovi podľa Ramsayho počas kariéry pomôže jeho sebadôvera.

„Je to určite viera, že by tam mal byť. Chce byť lídrom tímu. Keď sa ako tréner pozriete dolu na lavičku, má hlavu zdvihnutú a pozerá na vás. Chcem tým povedať, že chce byť na ľade v prvej presilovke, chce byť na ľade pri oslabeniach alebo pri čomkoľvek sa stane. Verí tomu, čo robí. A keď tréner vidí, že hráč má takúto schopnosť a sebavedomie, že verí sám sebe, tak je pre neho veriť mu ľahké,“ poznamenal Ramsay.

Nemec zaznamenal v prvých 60 zápasoch NHL 19 bodov za tri góly a 16 asistencií. Vyzdvihovalo sa u neho však to, ako sa posunul vpred v defenzívnej činnosti.

„Aby ste mohli hrať v Národnej hokejovej lige, musíte byť dobrí v hre bez puku. Ľudia sa vždy pozerajú na strelcov alebo tvorcov hry, na body a podobne, ale musíte byť dobrí v hre bez puku, aby tréner cítil dostatočné sebavedomie na to, aby vás poslal na ľad v akejkoľvek situácii. A to je to, čo som v ňom videl, že ho môžete využiť kedykoľvek,“ skonštatoval Ramsay, podľa ktorého teraz Nemca čaká veľká skúška v podobe druhého roka v NHL. Aj tú však podľa neho zvládne.

„Kľúčovým problémom je vždy hrať v rámci systému tímu, hrať ako tímový hráč a potom vás vaše prirodzené schopnosti spravia lepšími, ale nemôžete na to tlačiť. Musíte jednoducho len hrať. A to je kľúčová otázka. Snažím sa to hovoriť každému nášmu hráčovi. Nepotrebujem, aby si zachraňoval deň. Potrebujem len, aby si išiel hrať. A to je skutočne dôležitá súčasť pri budovaní tímu. Takže Šimon sa musí vrátiť, uvedomiť si, že je to chalan v druhej sezóne. Už nie je nováčik, no stále musí hrať solídne v rámci trénerovej filozofie a akéhokoľvek systému, ktorý tréner využíva.“



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je po lete ako absolútna beštia: Bude mať veľkú sezónu, verí uznávaný expert Fehérváry absolvoval vo Washingtone akciu aj s Petrom Bondrom + fotoSlafkovský medzi zvučnými menami: Mohol by byť novým Behemotom, tvrdí Larkin McDavid: V skutočnosti sa cez to nikdy neprenesiete Informácie zo zákulisia: Sidney Crosby sa stále nerozhodol. Dôvodom nie sú peniaze Hviezdny obranca Ducks sa spája s výmenou. Bude ich novým kapitánom český veterán? O víťaza Norrisovej trofeje sa zaujímajú aj Flames, Oilers či Leafs Veterán s hviezdnym menom diskutuje s niekoľkými tímami pred 15. sezónou v NHL Devils sú stále ďaleko od novej zmluvy s mladou hviezdičkou Stále nemá zmluvu, ale Perfetti už korčuľuje so spoluhráčmi vo Winnipegu Fehérváry sa už pripojil k spoluhráčom: Jeho hra môže ešte porásť, toto je jeho konkurencia v kempe Slafkovský debutoval po historickom drafte, Tatar ožil. Halák vytvoril rekord NHLMešár už trénuje s Lavalom. Budúci víkend by mal absolvovať Prospect Showdown Nepodceňujte pravdepodobnosť výmeny Sidneyho Crosbyho, tvrdí expert Fanúšikovia i hráči v Calgary a Columbuse vzdali hold Gaudreauovi. Známy je už aj termín pohrebu Do Siene slávy amerického hokeja pribudnú aj dvaja víťazi Stanleyho pohára Toronto predĺžilo zmluvu s obrancom. Mladá hviezdička však chce stále odísťDucks si upísali švédskeho brankára. Na dlhšie prišli o mladíka z prvého kola draftu i o ČechaDo kempu Devils príde český obranca. Príde aj Milan Lucic? Senators pozvali do kempu ruského veterána z KHL a kanadského obrancuZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies