Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Magazín

Posledné gólové hody Gáboríka, dvaja Slováci opäť v all-star tíme sezóny, Halák s trofejou

Jozef Struhár  
29.07.2024

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, v ktorej sa opäť dvaja Slováci dostali do druhého all-star tímu, ale vo finále Stanleyho pohára po rokoch chýbali.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna siedma – 2011/12

Návrat Winnipegu, L.A. na zozname šampiónov, Jenningsova trofej v rukách Haláka

NHL sa v tejto sezóne vrátila do Winnipegu vďaka prvému sťahovaniu tímu NHL od ročníka 1997/98. Jets v tejto sezóne ešte zaujali miesto Atlanty v Juhovýchodnej divízii. Pre New Jersey Devils išlo o 30. sezónu v lige. Tá po piatykrát po sebe mala v úvode sezóny aj zápasy v Európe, pričom v Bratislave odohrali Rangers prípravný zápas proti Slovanu (4:1). Po úmrtiach Dereka Boogarda, Ricka Rypiena a Wadea Belaka sa čoraz viac začalo hovoriť o vplyve bitiek na duševné zdravie hráčov. Ešte pred štartom súťaže hokejový svet zasiahla tragédia Lokomotivu Jaroslavľ. Medzi jej obeťami bol aj Pavol Demitra.

Vancouver obhájil Prezidentskú trofej, ale tentoraz jeho púť skončila už v prvom kole play-off. Prekvapilo ho Los Angeles, ktoré postúpilo do play-off z posledného miesta Západnej konferencie. Nakoniec sa cez Blues a Coyotes dostalo až do finále, v ktorom narazilo na New Jersey. To v jubilejnej sezóne Stanleyho pohár nezískalo. Po prvýkrát sa z neho tešili hráči Kings, ktorí vyhrali 4:2 na zápasy. Stali sa historicky prvým šampiónom, ktorý do play-off postúpil z ôsmeho miesta svojej konferencie.

Najužitočnejším hráčom play-off sa stal brankár Jonathan Quick. Hartovu trofej a Cenu Teda Lindsaya získal Jevgenij Malkin z Pittsburghu, ktorý bol jediným hráčom so 100+ bodmi. Kanadské bodovania ovládol so 109. Sezóna mala aj 60-gólového strelca – Trofej Mauricea Richarda získal Steven Stamkos z Tampy.

Článok pokračuje pod reklamou

Najlepším nováčikom sa stal Gabriel Landeskog z Colorada, najlepším obrancom Erik Karlsson z Ottawy. Selkeho trofej získal po prvýkrát Patrice Bergeron z Bostonu, Lady Byng Trophy Brian Campbell z Floridy, Mastertonovu Max Pacioretty z Montrealu. Najlepším trénerom bol Ken Hitchock zo St. Louis, ktorého zverenci Jaroslav Halák a Brian Elliott získali Jenningsovu trofej pre brankárov tímu s najnižším počtom inkasovaných gólov. Za najlepšieho brankára bol vyhlásený Henrik Lundqvist z NY Rangers.

Z významných hráčov zažili svoje premiéry v NHL Sean Couturier, Roman Josi, Chris Kreider, Ryan Nugent-Hopkins či Landeskog. Naopak, posledný zápas v nej odohrali aj Jason Arnott, John Madden, Andrew Brunette, Tomas Holmström, Nicklas Lidström, Chris Pronger či Petr Sýkora. Lidström sa pritom stal prvým Európanom s 1500 odohranými zápasmi v NHL.

Slováci v NHL

Počet Slovákov opäť klesol, tentoraz zo 14 na 12, z toho dvaja boli brankármi. Svoj prvý i posledný zápas v NHL odohral vďaka okolnostiam Milan Kytnár v drese Edmontonu a s ligou sa rozlúčil Milan Jurčina.

Pred sezónou podpísali ako voľní hráči zmluvy s novými tímami traja Slováci – Peter Budaj vymenil Colorado za Montreal, Michal Handzuš Los Angeles za San Jose a Boris Valábik Boston za Pittsburgh, hoci ani za jeden z tímov si nezahral. Výmenu zažil Tomáš Kopecký, ktorý putoval za draftové voľby zo Chicaga na Floridu.

Jaroslav Halák v tretej sezóne po sebe pokoril métu 20 výhier, ale štyri ho delili od toho, aby prvýkrát pokoril aj métu 30 triumfom, ktorú dovtedy pokoril zo Slovákov len Peter Budaj. Ten zažil svoju prvú sezónu ako dvojka Montrealu. Dosiahol bilanciu 5-7-5 s 91,3% úspešnosťou zákrokov. Halák kryl dokonca až 92,6 % striel a inkasoval len 1,97 gólu na zápas. So šiestimi nulami síce nevyrovnal svoje osobné maximum, ale pomohli mu k zisku Jenningsovej trofeje, ktorú zdieľal s Elliottom – išlo o prvú trofej, ktorú v NHL získal slovenský brankár. V ročníku pritom zaknihoval aj svoje 100. víťazstvo v NHL a neskôr odohral aj jubilejný 200. zápas, ktorý oslávil výhrou.

O post najproduktívnejšieho Slováka sezóny bojovali Mariánovia. Nakoniec produktivitu so 77 bodmi (29+48) ovládol Hossa, len bod pred Gáboríkom, ktorý viedol Slovákov so 41 gólmi – métu 40 gólov pokoril po tretíkrát a naposledy. Obaja sa dostali do prvej 15-ky bodovania ligy a „Gabby“ bol dokonca tretím najlepším strelcom ročníka a koncom kalendárneho roka bol dokonca na ligovom čele. V sezóne strelil ako ôsmy Slovák aj svoj 300. gól v NHL.

V sezóne absentoval slovenský hetrik a len Gáborík zažil štvorbodový zápas (1+3). Slovenský hetrik však padol v zápase hviezd, v ktorom ho dosiahol práve trenčiansky rodák, ktorý sa stal s bilanciou 3+1 jeho najužitočnejším hráčom. Zahral si za Výber Zdena Cháru, v ktorom nechýbal ani Hossa – ten zaznamenal gól a dve asistencie. Nad Výberom Alfredssona vyhrali v Ottawe 12:9. Chára strelil víťazný gól zápasu a opäť prekonal svoj rekord v tvrdosti strely s rýchlosťou 108,8 míle za hodinu.

Chára, ktorého v novembri prestala montrealská polícia vyšetrovať za zákrok na Maxa Paciorettyho, odohral v ročníku svoj jubilejný 1000. zápas a bol aj nominovaný na Norrisovu trofej. Tú nezískal, ale spolu s Gáboríkom boli súčasťou druhého all-star tímu sezóny – dvaja Slováci v ňom boli v druhej sezóne po sebe.

Hossa prekonal 892 bodov Petra Bondru a v historickom bodovaní Slovákov sa zaradil za Stana Mikitu a Petra Šťastného. V decembri ako štvrtý Slovák v histórii strelil v NHL 400. gól a často sa o ňom začalo hovoriť aj v súvislosti so Selkeho trofejou.

Do play-off tentoraz postúpili siedmi Slováci, vrátane Haláka. V prvom kole zažil nepríjemný moment Hossa, ktorého museli odniesť na nosidlách po brutálnom zákroku Raffiho Torresa z Phoenixu a sezóna sa pre neho skončila. Najďalej to dotiahol Gáborík, ktorý vo finále konferencie narazil na rivala Rangers, New Jersey. Po prvýkrát po šiestich rokoch však nakoniec bolo finále ligy bez slovenskej účasti.

Torressov zákrok na Hossu, po ktorej dostal vinník dištanc na 25 duelov:

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 M. Hossa CHI 81 29 48 77 +18 20
2 M. Gáborík NYR 82 41 35 76 +15 34
3 Z. Chára BOS 79 12 40 52 +33 86
4 T. Kopecký FLA 80 10 22 32 -8 32
5 Ľ. Višňovský ANA 68 6 21 27 +7 47
6 A. Meszároš PHI 62 7 18 25 +6 38
7 M. Handzuš SJS 67 7 17 24 -6 18
8 A. Sekera BUF 69 3 10 13 +3 18
9 M. Jurčina NYI 65 3 8 11 -34 30
10 M. Kytnár EDM 1 0 0 0 0 0



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Už mu neverí: Šanca, že sa Mešár presadí v NHL ako ofenzívny hráč je nízka Slafkovský? Limitom mu je len obloha, znie zo zámoria McDavid urobil pred novou sezónou veľkú zmenu. Prinesie mu želané ovocie? Držiteľ Norrisovej trofeje: V tejto sezóne dokážem streliť 20 gólov. A čo 100 bodov? Škaredé správy zo zákulisia: Medzi Bruins a Swaymanom to nevyzerá dobreSlafkovský je po lete ako absolútna beštia: Bude mať veľkú sezónu, verí uznávaný expert Fehérváry absolvoval vo Washingtone akciu aj s Petrom Bondrom + fotoSlafkovský medzi zvučnými menami: Mohol by byť novým Behemotom, tvrdí Larkin McDavid: V skutočnosti sa cez to nikdy neprenesiete Informácie zo zákulisia: Sidney Crosby sa stále nerozhodol. Dôvodom nie sú peniaze Hviezdny obranca Ducks sa spája s výmenou. Bude ich novým kapitánom český veterán? O víťaza Norrisovej trofeje sa zaujímajú aj Flames, Oilers či Leafs Veterán s hviezdnym menom diskutuje s niekoľkými tímami pred 15. sezónou v NHL Devils sú stále ďaleko od novej zmluvy s mladou hviezdičkou Stále nemá zmluvu, ale Perfetti už korčuľuje so spoluhráčmi vo Winnipegu Fehérváry sa už pripojil k spoluhráčom: Jeho hra môže ešte porásť, toto je jeho konkurencia v kempe Slafkovský debutoval po historickom drafte, Tatar ožil. Halák vytvoril rekord NHLMešár už trénuje s Lavalom. Budúci víkend by mal absolvovať Prospect Showdown Nepodceňujte pravdepodobnosť výmeny Sidneyho Crosbyho, tvrdí expert Fanúšikovia i hráči v Calgary a Columbuse vzdali hold Gaudreauovi. Známy je už aj termín pohrebu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies