Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Slováci v NHL

Budaj: Halák by sa niektorým tímom zišiel, Gajana čaká ešte dlhá cesta

Niekdajší slovenský brankár Peter Budaj po trénerskom pôsobení v nižšej AHL prijal ponuku od tímu Anaheim Ducks, aby sa stal jeho trénerom brankárov. Na lavičke tímu NHL tak bude stáť ako prvý Slovák v histórii.

„Je to pre mňa veľká časť. Verím, že spravím dobrý obraz slovenskému hokeju. Podobne ako hráč som túžil aj ako tréner dostať sa do najlepšej ligy sveta,“ povedal Budaj pre denník Šport.

Budaj priznal, že ponuku od Ducks nečakal a tím si ho vybral po tom, ako s ním absolvoval interview. Teraz už myslí na nadchádzajúci sezónu, v ktorej bude mať nabitý program.

„Čakajú má kempy a potom budem chodiť s tímom na tréningy, zápasy, budem analyzovať s brankármi ich hru, či herne alebo cez video a takisto budem skautovať súperových brankárov pre mužstvo a robiť z toho videoanalýzu. Občas sa pôjdem pozrieť aj na farmu do San Diega, aby som videl, ako nám rastú mladí brankári. Je dobré, aby tréner z NHL prišiel pozrieť aj do AHL a dodal hráčom motiváciu,“ skonštatoval Budaj.

Článok pokračuje pod reklamou

Niektorí tréneri sa celú kariéru špecializujú na jednu činnosť, iných to láka až na samotný vrchol hierarchie, do pozície hlavného trénera. Je možné, že raz bude túto pozíciu zastávať aj banskobystrický rodák?

„Nad tým som ešte ani nerozmýšľal, s asistentmi preberám oslabovky a presilovky súperov, kde je dôležité, aby bol tím dôkladne pripravený, keďže v dnešnom hokeji sú často rozhodujúce. Možno v budúcnosti by som si vyskúša aj post trénera, ale uvidíme, ako sa všetko vyvinie,“ poznamenal Budaj.

V NHL sme nevideli slovenského brankára od sezóny 2022/23, v ktorej Jaroslav Halák robil dvojku u newyorských Rangers. Veterán stále kariéru neukončil a dúfa, že sa svojej šance dočká. Budaj pritom verí, že by bol ešte pre niektoré tímy prínosom.

„Viem, že v minulej sezóne mu to nevyšlo a bol len na skúške v Caroline. Je to náročné, ale myslím si, že by šancu ešte mohol dostať. Len by musel zrejme začať na farme, čo on veľmi nechce robiť,“ povedal Budaj.

„Jaro je výborný, skúsený brankár, len v dnešnej dobe – neviem prečo – chcú ísť všetci len po mladosti, čo nie je vždy najlepšie riešenie. Jaro by bol výborný náhradný brankár, od ktorého by sa mohol mladší brankár učiť. Dokázal v kariére veľakrát, že vedel vyhrávať aj ako dvojka. Mohol by to skúsiť. Stále sú ešte tímy, ktoré potrebujú brankára ako je Halák. Uvidíme.“

Slovensko má momentálne pod zmluvou v NHL z brankárov len Samuela Hlavaja v Minnesote a medzi veľké nádeje patrí aj Adam Gajan v Chicagu, ktorý bol draftovaný vlani už z 35. miesta. Podľa Budaja títo mladíci ešte nemôžu myslieť na NHL a musia hlavne pracovať na sebe a čo najviac chytávať. Prioritne sa musia zamerať na pokroky a ak budú dobrí, šanca určite príde.

„Je to ťažká otázka, akú šancu majú na NHL. Musia to potvrdiť výkonmi a ostať trpezliví. Je super, že bol Adam draftovaný podobne vysoko a pre Sama je výborné, že sa aj cez reprezentáciu dopracoval k zmluve od tímu z NHL. Verím, že by sa mohlo obom raz podariť preraziť do profiligy. Len ich čaká ešte dlhá cesta a musia zo zvládnuť mentálne,“ skonštatoval Budaj, ktorý v NHL odchytal 367 zápasov.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Už mu neverí: Šanca, že sa Mešár presadí v NHL ako ofenzívny hráč je nízka Slafkovský? Limitom mu je len obloha, znie zo zámoria McDavid urobil pred novou sezónou veľkú zmenu. Prinesie mu želané ovocie? Držiteľ Norrisovej trofeje: V tejto sezóne dokážem streliť 20 gólov. A čo 100 bodov? Škaredé správy zo zákulisia: Medzi Bruins a Swaymanom to nevyzerá dobreSlafkovský je po lete ako absolútna beštia: Bude mať veľkú sezónu, verí uznávaný expert Fehérváry absolvoval vo Washingtone akciu aj s Petrom Bondrom + fotoSlafkovský medzi zvučnými menami: Mohol by byť novým Behemotom, tvrdí Larkin McDavid: V skutočnosti sa cez to nikdy neprenesiete Informácie zo zákulisia: Sidney Crosby sa stále nerozhodol. Dôvodom nie sú peniaze Hviezdny obranca Ducks sa spája s výmenou. Bude ich novým kapitánom český veterán? O víťaza Norrisovej trofeje sa zaujímajú aj Flames, Oilers či Leafs Veterán s hviezdnym menom diskutuje s niekoľkými tímami pred 15. sezónou v NHL Devils sú stále ďaleko od novej zmluvy s mladou hviezdičkou Stále nemá zmluvu, ale Perfetti už korčuľuje so spoluhráčmi vo Winnipegu Fehérváry sa už pripojil k spoluhráčom: Jeho hra môže ešte porásť, toto je jeho konkurencia v kempe Slafkovský debutoval po historickom drafte, Tatar ožil. Halák vytvoril rekord NHLMešár už trénuje s Lavalom. Budúci víkend by mal absolvovať Prospect Showdown Nepodceňujte pravdepodobnosť výmeny Sidneyho Crosbyho, tvrdí expert Fanúšikovia i hráči v Calgary a Columbuse vzdali hold Gaudreauovi. Známy je už aj termín pohrebu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies