Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Magazín

Skrátená sezóna bola pre Haláka frustrujúca. Traja Slováci vo finále, dvaja získali Stanley Cup

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, ktorá bola pre výluku skrátená. Po ročnej odmlke sa po nej vrátil Stanleyho pohár na Slovensko.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna ôsma – 2012/13

Skrátený ročník pre výluku, Chicago späť na vrchole

Sezóna bola poznačená výlukou, ktorá oficiálne začala 15. septembra ukončením platnosti kolektívnej zmluvy. Až 6. januára sa po 16-hodinovom vyjednávaní dospelo k dohode a 19. januára začal skrátený ročník, ktorý prišiel o Winter Classic i zápas hviezd. V základnej časti sa hralo 48 zápasov výhradne v rámci jednotlivých divízií. V novej si nakoniec nezahral Winnipeg, ktorý aj napriek plánom zostal v Juhovýchodnej divízii.

Prezidentskú trofej získalo Chicago, ktoré dosiahlo bilanciu 36-7-5. Na východe bol najlepší Pittsburgh. Oba tímy boli favoritmi play-off, no kým Blackhawks vyradili Minnesotu, Detroit i Los Angeles, Penguins po výhrach nad Islanders a Senators prehrali v konferenčnom finále s Bostonom hladko 0:4. Vo finále sa stretli traja Slováci a nakoniec sa z titulu tešili Marián Hossa s Michalom Handzušom, ktorých tím zdolal Chárov Boston 4:2 na zápasy. Dodnes je Chicago posledným víťazom Prezidentskej trofeje, ktorý v rovnakej sezóne získal aj Stanleyho pohár.

Držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off sa stal Patrick Kane. Za základnú časť boli týmto postom ocenení Alex Ovečkin z Washingtonu novinármi a Sidney Crosby z Pittsburghu hráčmi. Kanadské bodovanie vyhral so 60 bodmi Martin St. Louis z Tampy, najlepším strelcom bol s 32 gólmi Ovečkin.

Článok pokračuje pod reklamou

Najlepším nováčikom sezóny sa stal Jonathan Huberdeau z Floridy, najlepším trénerom Paul MacLean z Ottawy. Selkeho trofej tentoraz získal Jonathan Toews zo Chicaga, Norrisovu P.K. Subban z Montrealu, Vezinovu Sergej Bobrovskij z Columbusu, Lady Byng Martin St. Louis a Mastertonovu Josh Harding z Minnesoty.

Okrem Huberdeaua zažili debuty v NHL aj takí hráči, ako Vladimir Tarasenko, Dougie Hamilton, Jonathan Marchessault či Jason Zucker. Naposledy si v nej zahrali Jose Theodore, Miikka Kiprusoff, Milan Hejdúk, Tomáš Kaberle, Roman Hamrlkík, Wade Redden, Sheldon Souray či Steve Sullivan. Jaromír Jágr sa stal prvým hráčom mimo Kanaďanov, ktorý dosiahol svoju 1000. asistenciu v kariére.

Slováci v NHL

Počet Slovákov v NHL sa v druhej sezóne po sebe udržal na desiatich korčuliaroch a dvoch brankároch. Svoju premiéru v lige zažil v drese Tampy Bay Richard Pánik.

V lete zažil výmenu Ľubomír Višňovský, ktorý sa za draftovú voľbu sťahoval z Anaheimu k Islanders. Táto výmena ho rozladila, pretože mal podľa neho platnú klauzulu o nevymeniteľnosti. Nakoniec mu nepomohla ani arbitráž. V apríli sa sťahovali dvaja slovenskí útočníci – Michal Handzuš za draftovú voľbu zo San Jose do Chicaga a Marián Gáborík bol súčasťou väčšej výmeny, ktorá ho od Rangers poslala k Blue Jackets. Spolu s ním do Columbusu putovali aj Steven Delisle a Blake Parlett, opačným smerom išli Derick Brassard, Derek Dorsett, John Moore a draftová voľba.

V tejto sezóne mal z brankárov lepšie čísla Budaj, ktorý robil náhradníka v Montreale a pri bilancii 8-1-1 kryl 90,8 % striel. Dosiahol aj svoje desiate čisté konto v kariére. Halák zažil frustrujúcu sezónu, v ktorej vyhral len šesť zápasov zo 16 a dosiahol len 89,9% úspešnosť zákrokov, ktorá bola jeho najhoršou v kariére. Dokonca sa pohádal s trénerom Kenom Hitchockom, ktorý tento konflikt verejne zľahčoval.

Slovenské bodovanie opäť ovládol Hossa, ktorý v 40 zápasoch vyprodukoval 31 bodov. Tentoraz bol so 17 presnými zásahmi aj najlepším strelcom. V bodovaní ligy však skončil len na 83. pozícii, medzi strelcami na delenej 28. pozícii. V marci odohral svoj 1000. zápas a v play-off predbehol v historickom bodovaní Slovákov Petra Šťastného, aby sa zaradil na druhé miesto za Stana Mikitu. Bol aj nominovaný na Mastertonovu trofej.

Kým v predošlej sezóne sme slovenský hetrik videli len v exhibícii, tentoraz sme ich v súťažných zápasoch videli dva – postarali sa o ne Marián Gáborík a Tomáš Kopecký, ktorý k nemu pridal aj asistenciu. Štvorbodový výkon bol slovenským maximom a raz ho dosiahol vďaka dvom gólom a dvom asistenciám aj Gáborík.

Halák bol v play-off len náhradníkom, a tak si v ňom zahrali len štyria Slováci, vrátane Budaja, ktorý pri bilancii 0-2-0 kryl 77,4 % striel. On a Ľubomír Višňovský skončili už prvom kole, no Chára, Hossa a Handzuš to dotiahli až do finále, v ktorom sa z titulu tešili poslední dvaja menovaní. Handzuš sa pritom stal ôsmym rôznym slovenským šampiónom.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 M. Hossa CHI 40 17 14 31 +20 16
2 T. Kopecký FLA 47 15 12 27 -8 28
3 M. Gáborík NYR, CBJ 47 12 15 27 -3 14
4 Z. Chára BOS 48 7 12 19 +14 70
5 Ľ. Višňovský NYI 35 3 11 14 +12 20
6 A. Sekera BUF 37 2 10 12 -2 4
7 R. Pánik TBL 25 5 4 9 -2 4
8 M. Handzuš SJS, CHI 39 2 6 8 -2 16
9 T. Tatar DET 18 4 3 7 +2 4
10 A. Meszároš PHI 11 0 2 2 -9 2



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Pozornosť opäť stúpla: Nie je dôvod, aby sme u Slafkovského očakávali úpadokSlafkovský zažil prelom. Toto však Slováci v NHL nezažili od ročníka 2000/01! Stále veľké mená: Top 10 obmedzených voľných hráčov krátko pred štartmi kempov Caufield pri pocte porušil pravidlo NHL, ale namietať určite nebude nikto Monštruózny kontrakt na ceste: Prekoná ruská hviezda rekord Careyho Pricea? Zažijú Dvorský a Mešár v tejto sezóne debut v NHL? Jednému sa verí podstatne viacBude si musieť zvyknúť? Brankárska jednotka Canucks bude musieť hrať aj cez zranenieHviezda amerického futbalu si pred nedeľným duelom uctila Gaudreauvcov + videoUž mu neverí: Šanca, že sa Mešár presadí v NHL ako ofenzívny hráč je nízka Slafkovský? Limitom mu je len obloha, znie zo zámoria McDavid urobil pred novou sezónou veľkú zmenu. Prinesie mu želané ovocie? Držiteľ Norrisovej trofeje: V tejto sezóne dokážem streliť 20 gólov. A čo 100 bodov? Škaredé správy zo zákulisia: Medzi Bruins a Swaymanom to nevyzerá dobreSlafkovský je po lete ako absolútna beštia: Bude mať veľkú sezónu, verí uznávaný expert Fehérváry absolvoval vo Washingtone akciu aj s Petrom Bondrom + fotoSlafkovský medzi zvučnými menami: Mohol by byť novým Behemotom, tvrdí Larkin McDavid: V skutočnosti sa cez to nikdy neprenesiete Informácie zo zákulisia: Sidney Crosby sa stále nerozhodol. Dôvodom nie sú peniaze Hviezdny obranca Ducks sa spája s výmenou. Bude ich novým kapitánom český veterán? O víťaza Norrisovej trofeje sa zaujímajú aj Flames, Oilers či Leafs Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies