Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Magazín

Životná sezóna Sekeru, Gáborík šampiónom aj vďaka výmene. Halák kurióznou súčasťou rekordu

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, v ktorej vznikli nové divízie i formát play-off. Zo Slovákov ju majstrovsky zakončil tentoraz Marián Gáborík.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna deviata – 2013/14

Nové divízie i play-off, cez 100 000 divákov na zápase, šampión rekordér

V tejto sezóne došlo k zmene štruktúry divízií, keď sa zo šiestich stali štyri – Atlantická a Metropolitná vo Východnej konferencii, Pacifická a Centrálna v Západnej konferencii. Na východe mali divízie po osem členov, na západe po sedem. Zmena súvisela aj so sťahovaním Atlanty do Winnipegu v roku 2011. Zmenil sa tiež systém postupu do play-off, keď postupovali prvé tri tímy z každej divízie a najlepšie dva tímy z ostatných z danej konferencie. Bola to prvá sezóna s tzv. divokými kartami.

Keďže sa v strede sezóny ročník prerušil pre Olympiádu v Soči, vynechal sa zápas hviezd. Winter Classic sa však konal a zúčastnil sa ho aj Tomáš Tatar, ktorého Detroit prehral s Torontom 2:3 po nájazdoch. Duel sledovalo na Michigan Stadium až 105 491 divákov, čím sa vytvoril nový rekord.

Prezidentskú trofej získal Boston, na západe kraľoval Anaheim. Oba tímy skončili už v druhom kole. Postupne sa do finále prepracovali Rangers a Los Angeles, ktoré vyhralo Stanleyho pohár po päťzápasovej sérii. New York sa stal prvým tímom, ktorý postúpil do finále po tom, čo v prvých dvoch kolách hral sedemzápasové série. Krátko na to Kings vylepšili jeho rekord, keď sedemzápasové série odohrali v prvých troch kolách. Z titulu sa tešil aj Marián Gáborík.

Článok pokračuje pod reklamou

Najužitočnejším hráčom play-off bol Justin Williams. V základnej časti tento post prischol Sidneymu Crosbymu z Pittsburghu, ktorý získal Hartovu trofej aj Cenu Teda Lindsaya. Crosby bol jediným stobodovým hráčom sezóne, keď v 80 dueloch nazbieral 104 bodov (36+68). Najlepším strelcom bol s 51 gólmi Alex Ovečkin z Washingtonu.

Cenu pre najlepšieho nováčika si prevzal Nathan MacKinnon z Colorada. Duncan Keith zo Chicaga sa stal najlepším obrancom, Tuukka Rask z Bostonu najlepším brankárom, Patrice Bergeron z Bostonu najlepšie brániacim útočníkom, Patrick Roy z Colorada najlepším trénerom. Lady Byng Trophy získal Ryan O’Reilly z Colorada, Mastertonovu trofej Dominic Moore z NY Rangers.

Okrem MacKinnona zažili debuty v NHL aj hráči, ako Jacob Trouba, Frederik Anderse, Aleksander Barkov, Johnny Gaudreau, John Gibson, Antti Raanta či Nikita Kučerov. Posledné zápasy v nej zase odohrali aj takí Daniel Alfredsson, Todd Bertuzzi, Jean-Sebastien Giguere, Ed Jovanovski, Nikolaj Chabibulin, Saku Koivu, Teemu Selänne, Ryan Smyth, Tim Thomas, Ray Whitney či náš Michal Handzuš.

Mike Smith sa v októbri stal 11. brankárom histórie NHL, ktorý strelil gól. Jaromír Jágr v decembri so 122. víťazným gólom vytvoril nový ligový rekord, keď prekonal zápis Gordieho Howea. Neskôr v marci strelil ako siedmy hráč histórie gól č. 700. V rovnakom mesiaci sa Joel Quenneville stal len tretím trénerom so 700 výhrami v NHL.

Slováci v NHL

V tejto sezóne sa počet Slovákov zvýšil o dvoch na 14, pričom opäť medzi nich patrili aj dvaja brankári. Ligové debuty zažili naposledy na dlhší čas dvaja alebo viacerí hráči spod Tatier – Tomáš Jurčo a Martin Marinčin. Svoje posledné zápasy v NHL absolvoval Michal Handzuš.

Pred sezónou zažil výmenu Andrej Sekera, ktorý putoval z Buffala do Caroliny za Jamieho McBaina a draftovú voľbu. Vo februári bol Jaroslav Halák vymenený zo St. Louis do Buffala, ktoré ho krátko potom vymenilo spolu s draftovou voľbou do Washingtonu za Čechov Michala Neuvirtha a Rostislava Kleslu. Halák zažil výmenu aj po sezóne, kedy jeho práva putovali za draftovú voľbu k Islanders. Pred prestupovou uzávierkou boli vymenení aj Marián Gáborík, ktorého Columbus poslal do Los Angeles za Matta Frattina a dve draftové voľby, a Andrej Meszároš, ktorého Philadelphia poslala do Bostonu za dve draftové voľby.

Jaroslav Halák zažil až 50 štartov a už len jedna výhra ho delila od dosiahnutia 30 výhier v sezóne, čo predtým dokázal zo Slovákov len Peter Budaj. Na začiatku sezóny však vytvoril nový klubový rekord Blues, keď so 17. čistým kontom v ich drese prekonal zápis legendárneho Glenna Halla. Halák kryl v sezóne 92,1 % striel a vychytal dokopy päť núl. Budaj ako náhradník u Canadiens dosiahol bilanciu 10-8-3 s 90,9% úspešnosťou zákrokov a vychytal aj jedno čisté konto.

Halák si po výmene do Buffala za Sabres nezachytal, ale keďže bol v jednom zápase náhradníkom, stal sa súčasťou rekordu NHL, keď si dres Buffala v celej sezóne oblieklo až deväť brankárov.

Najproduktívnejším Slovákom sezóny bol Marián Hossa, ktorý v 72 dueloch nazbieral 60 bodov za 30 gólov a 30 asistencií. V NHL sa s nimi radil na 46. miesto. Bol aj najlepším strelcom spomedzi hráčov spod Tatier. Najproduktívnejšiu sezóny v kariére zažil Andrej Sekera, ktorý bol ako obranca v slovenskom bodovaní druhý so 44 bodmi (11+33) zo 74 duelov. V lige bolo len 14 produktívnejších bekov.

Veľké noci Slováci v tejto sezóne nemali. Nevideli sme u nich žiaden hetrik a pre piatich z nich boli stropom tri body. Najlepšiu bilanciu v jednom zápase pritom dosiahol Marián Gáborík s dvoma gólmi a asistenciou. Hossa zažil svoj prvý zápas pod holým nebom v drese Blackhawks, ale v dobrom naň nespomína, pretože sa v ňom zranil. Vo Winter Classic si zase zahral Tomáš Tatar.

Richard Pánik bol v decembri suspendovaný na dva zápasy za zákrok zozadu na Karla Alznera z Washingtonu. Michal Handzuš ako šiesty Slovák odohral v marci svoj 1000. zápas v NHL a na konci základnej časti bol nominovaný na Mastertonovi trofej. Naposledy v kariére bol finalistom na Norrisovu trofej Zdeno Chára, ktorý sa dostal aj do prvého all-star tímu sezóny. V nej okrem iného zaknihoval aj svoj 500. bod v kariére.

Chára sa inak stal aj kapitánom slovenskej reprezentácie na olympiáde, kde bol aj vlajkonosičom. Slovensko na turnaji obsadilo desiate miesto.

Play-off si na 20 minút vyskúšal Budaj a okrem neho si v ňom zahrali aj ôsmi korčuliari. Najproduktívnejším z nich bol Marián Gáborík, ktorý pri ceste za Stanleyho pohárom vyprodukoval 22 bodov v 26 zápasoch, s čím sa radil na štvrté miesto celej ligy. So 14 gólmi ju dokonca viedol! Bol v ňom ako znovuzrodený po nie najlepšom pôsobení v Columbuse, ktorý ho neskôr vymenil do Los Angeles. To inak v konferenčnom finále vyradilo Hossovo Chicago a vo finále zdolalo Gáboríkov bývalý tím, Rangers.

Mimochodom, legendárny Miroslav Šatan v máji 2014 oznámil koniec kariéry.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 M. Hossa CHI 72 30 30 60 +28 20
2 A. Sekera CAR 74 11 33 44 +4 20
3 Z. Chára BOS 77 17 23 40 +25 66
4 T. Tatar DET 73 19 20 39 +12 30
5 M. Gáborík CBJ, LAK 41 11 19 30 +7 10
6 A. Meszároš PHI, BOS 52 7 15 22 +5 40
7 M. Handzuš CHI 59 4 12 16 0 16
8 T. Jurčo DET 36 8 7 15 0 14
9 R. Pánik TBL 50 3 10 13 -9 21
10 T. Kopecký FLA 49 4 8 12 0 18
11 Ľ. Višňovský NYI 24 3 8 11 -1 10
12 M. Marinčin EDM 44 0 6 6 -2 16


Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Predators sa už dohodli na novej zmluve s fínskym útočníkomBude absolútnou hrozbou: Pospíšil je medzi hráčmi s najvýhodnejšími zmluvami pre tímy NHLJe dlhodobý kontrakt Mercera uskutočniteľný? Situáciu ovplyvňuje aj Nemec Pozornosť opäť stúpla: Nie je dôvod, aby sme u Slafkovského očakávali úpadokSlafkovský zažil prelom. Toto však Slováci v NHL nezažili od ročníka 2000/01! Stále veľké mená: Top 10 obmedzených voľných hráčov krátko pred štartmi kempov Caufield pri pocte porušil pravidlo NHL, ale namietať určite nebude nikto Monštruózny kontrakt na ceste: Prekoná ruská hviezda rekord Careyho Pricea? Zažijú Dvorský a Mešár v tejto sezóne debut v NHL? Jednému sa verí podstatne viacBude si musieť zvyknúť? Brankárska jednotka Canucks bude musieť hrať aj cez zranenieHviezda amerického futbalu si pred nedeľným duelom uctila Gaudreauvcov + videoUž mu neverí: Šanca, že sa Mešár presadí v NHL ako ofenzívny hráč je nízka Slafkovský? Limitom mu je len obloha, znie zo zámoria McDavid urobil pred novou sezónou veľkú zmenu. Prinesie mu želané ovocie? Držiteľ Norrisovej trofeje: V tejto sezóne dokážem streliť 20 gólov. A čo 100 bodov? Škaredé správy zo zákulisia: Medzi Bruins a Swaymanom to nevyzerá dobreSlafkovský je po lete ako absolútna beštia: Bude mať veľkú sezónu, verí uznávaný expert Fehérváry absolvoval vo Washingtone akciu aj s Petrom Bondrom + fotoSlafkovský medzi zvučnými menami: Mohol by byť novým Behemotom, tvrdí Larkin McDavid: V skutočnosti sa cez to nikdy neprenesiete Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies