Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
04. 10.
kurzy
19:00info
BUF
NJD
05. 10.
kurzy
16:00info
NJD
BUF
06. 10.
kurzy
Žiadne zápasy
07. 10.
kurzy
Žiadne zápasy
08. 10.
kurzy
22:30info
SEA
STL
01:00info
FLA
BOS
04:00info
UTA
CHI
«

Magazín

Černák napodobnil Hossu a Kopeckého, Chára Jágra. Posledný duel play-off v kariére odohral proti Bruins

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, v ktorej Zdeno Chára musel čeliť kamarátom z Bostonu a dosiahol aj významné míľniky. Z titulu sa opäť tešil Erik Černák.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna šestnásta – 2020/21

Skrátený rozpis i reklamy na prilbách. Lightning obhájili

Aj tento ročník ovplyvňovala pandémia, a tak začal až 13. januára a bol skrátený na 56 zápasov. Pre obmedzenia pri cezhraničných prechodoch sa vytvorili štyri divízie, pričom jedna bola výhradné kanadská. Zaviedli sa tzv. taxi zostavy, ktoré tvorili hráči navyše sprevádzajúci prvý tím pre prípad potreby. Nehrali sa zápasy pod holým nebom, zápasy v Európe ani zápas hviezd. Často sa odkladali aj súťažné zápasy. Obmedzenia sa týkali aj návštevností zápasov. Koncom apríla tím Seattle Kraken zaplatil poslednú splátku poplatku a oficiálne sa stal súčasťou NHL s právom získavať hráčov. Menej vítanou zmenou u fanúšikov bolo zavedenie reklám na prilbách.

Najlepším tímom základnej časti bolo Colorado, ktoré po tretíkrát získalo Prezidentskú trofej. Do play-off postupovali najlepšie štyri tímy z každej divízie. V semifinále sa stretli ich víťazi. Do finále nakoniec postúpila Tampa Bay a prekvapujúco aj Montreal, ktorý do play-off postúpil ako najslabší tím. Vo finále sa však papierové predpoklady naplnili a Lightning dokázali napodobniť Penguins z roku 2017 a obhájili zisk Stanleyho pohára po päťzápasovej sérii.

Najužitočnejším hráčom play-off bol Andrej Vasilevskij z Tampy. Connor McDavid z Edmontonu získal rok po spoluhráčovi Leonovi Draisaitlovi Hartovu trofej i Cenu Teda Lindsaya. Odohral 56 zápasov, v ktorých nazbieral 105 bodov, o 21 viac ako druhý v poradí (Draisaitl). Najlepším strelcom bol so 41 gólmi Auston Matthews, ktorý získal svoju prvú Trofej Mauricea Richarda.

Článok pokračuje pod reklamou

Kirill Kaprizov z Minnesoty získal Calderovu trofej. Z Norrisovej mal radosť Adam Fox z NY Rangers, z Vezinovej Marc-Andre Fleury z Vegas. Selkeho trofej skončila v rukách Aleksandera Barkova z Floridy, Lady Byng Trophy v rukách Jaccoba Slavina z Caroliny, ktorého tréner Rod Brind’Amour získal Cenu Jacka Adamsa. Z Mastertonovej trofeje mal radosť Oskar Lindblom z Philadelphie, ktorý vyhral boj s rakovinou.

Premiéru v NHL zažili aj hráči, ako Kirill Kaprizov, Iľja Sorokin, Jeremy Swayman a Alexis Lafreniere. Naposledy si v nej zahrali okrem iných aj Devan Dubnyk, Mikko Koivu, Patrick Marleau, Ryan Miller, Pekka Rinne a Shea Weber. Tragická smrť pri oslavách Dňa nezávislosti postihla Matissa Kivlenieksa.

Mika Zibanejad z NY Rangers v strede marca vyrovnal moderný rekord NHL so šiestimi bodmi v jednej tretine. O týždeň neskôr sa stal prvým hráčom, ktorý v dvoch zápasoch proti rovnakému súperovi po sebe nazbieral šesť bodov. Keith Yandle z Floridy sa v marci stal tretím hráčom histórie, ktorý odohral 900 zápasov bez prestávky. Koncom apríla ho napodobnil Patrick Marleau zo San Jose, ktorý tiež odohral svoj 1768. zápas v NHL, čím prekonal dovtedajší rekord Gordieho Howea. A 900. zápas bez prerušenia odohral do konca ročníka ešte aj Phil Kessel z Arizony.

Slováci v NHL

V lige zotrval jediný slovenský brankár a v tejto sezóne ho doplnilo aj deväť slovenských korčuliarov. Debuty pritom zažili Adam Ružička a Marián Studenič, zatiaľ čo labutiu pieseň zaspieval Tomáš Jurčo.

Ten ako voľný hráč podpísal zmluvu s Vegas. Marko Daňo sa zase z Columbusu vrátil do Winnipegu. A najviac zarezonoval odchod Zdena Cháru z Bostonu – podpísal zmluvu s Washingtonom. V decembri bol vymenený Gáboríkov kontrakt z Ottawy do Tampy a aj fyzicky sa neskôr sťahovali dvaja jeho krajania. V januári bol Christián Jaroš vymenený z Ottawy do San Jose za Jacka Kopacku a draftovú voľbu. V apríli Washington vymenil Richarda Pánika s Jakubom Vránom a dvoma draftovými voľbami do Detroitu za Anthonyho Manthu. Inak, Pánik u Red Wings dlho nevydržal – v júli bol vymenený spolu s draftovou voľbou k Islanders za Nicka Leddyho.

Jaroslav Halák tentoraz odchytal len 19 zápasov, z toho v 17 štartoval. Pri bilancii 9-6-4 kryl 90,5 % striel a vychytal aj dve čisté kontá. V play-off tentoraz neodchytal ani minútu.

Tomáš Tatar zažil výrazný pokles produktivity a po prvej šesťdesiatbodovej sezóne kariéry vyprodukoval len 10 gólov a 20 bodov, čo mu stačilo, aby viedol Slovákov v bodovaní i poradí strelcov. V oboch ohľadom pred Erikom Černákom, ktorý zaznamenal 18 bodov a päť gólov.

Slovenský hetrik sme opäť nevideli a len Tatar zažil viacgólové duely – dvakrát skóroval dvakrát. Najproduktívnejší zápas odohral Černák, ktorý v ňom zaznamenal gól a dve asistencie. Tatar raz nazbieral v jednom zápase tri asistencie. Gól, asistencia a bitka = hetrik Gordieho Howea. V celej sezóne sme ich videli 11, pričom len Černák ich dokázal dosiahnuť dva.

Zdeno Chára, ktorý bol opäť nominovaný na Mastertonovu trofej, koncom apríla odohral svoj 1600. zápas v NHL, čo dokázal ako 13. hráč v ligovej histórii a len ako druhý Európan po Jaromírovi Jágrovi. Koncom mája zase odohral svoj 200. zápas v play-off, čo dokázal ako 23. hráč histórie. Bol to jeho posledný zápas play-off v kariére a symbolicky proti Bostonu, ktorý vyhral sériu prvého kola 4:1 na zápasy.

Okrem Cháru si v play-off zahrali aj Tatar a Černák. Kým prví dvaja menovaní v ňom skončili skoro, Černák sa opäť dostal až do finále, kde jeho Tampa obhájila majstrovský titul. A pri tento „jazde“ bol košický rodák aj produktívny, keď vyprodukoval gól a deväť asistencií. Viac ako jeden titul získal ako tretí Slovák po Tomášovi Kopeckom a Mariánovi Hossovi a ako prvý slovenský obranca.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 T. Tatar MTL 50 10 20 30 0 8
2 E. Černák TBL 46 5 13 18 +8 38
3 R. Pánik WSH, DET 48 4 9 13 -9 18
4 Z. Chára WSH 55 2 8 10 +5 44
5 A. Sekera DAL 46 3 2 5 +12 4
6 M. Studenič NJD 8 1 1 2 -2 4
7 A. Ružička CGY 3 0 1 1 +2 4
8 Ch. Jaroš SJS 7 0 1 1 -4 2
9 T. Jurčo VGK 8 0 1 1 0 0



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Suzuki a Caufield späť na ľade. Po ich boku však nebol Slafkovský V minulosti kritizoval Slafkovského, u Mešára je zhovievavý: Neodpisujte ho! Honzek vyzerá naozaj dobre. Urobil obrovský krok vpred, tvrdí riaditeľ Flames Pekarčík hral v jednej formácii s Dvorským. Príliš nenadchol Dvorský: Nie som tlstý, nebojte sa. Tréner o jeho výkone: Sklamaný som nebol, ale... Mladý Slovák strelil historicky prvý gól Utahu. Ďalší štyria Slováci prihrávali + video Phil Kessel je stále bez zmluvy. Aj po ročnej pauze chce pokračovať v NHL, tvrdí insider Hviezdny Sorokin utrpel zranenie. Islanders pozvali do kempu známu tvár Kane pôjde na operáciu. Ako pristúpia Oilers k situácii s platovým stropom?Fínsky útočník Colorada vynechá úvod nového ročníka Niekdajší MVP zápasu hviezd a držiteľ Ceny Marka Messiera ide pracovať pre FlyersVodič, ktorý zabil Gaudreauovcov, mal v krvi alkohol a zostáva vo väzbe. Zase si jazdil ako šialený, povedala mu ženaMešár musí zažiť dobrý kemp: Cítim sa lepšie a viem, čo musím robiť častejšie, tvrdíMičkov zaujal v prvý deň kempu. Dovolil si aj vec, ktorú Tortorella neznáša + video Dynastie NHL VI. – Edmonton a posledná dominantná dynastia v NHLDvorský patrí medzi Top 30 nádejí: Vďaka dvom veciam by už mohol dostať šancu v NHL Hedman: Kapitánstvo nezmení to, kým som Pospíšil pred novou sezónou: Toto je len začiatok GM Vegas o odchode klubového rekordéra: Nebol dôvod, aby sme si ho udržali na tak dlho v takom veku Hviezda Utahu naznačila budúce meno klubu. Chce hrať play-off už v tomto ročníku Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies