Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
12. 05.
kurzy
00:30info
BOS
FLA
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
13. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
03:30info
COL
DAL
«

Komunita: Diskusia > Vysoke skoly

Tému založil: kelly2502
02.02.2013 - 09:51:24
Sorry chalani viem ze to nesuvisi s hokejom ale po stvrtkovom vysvecku ma mama zdzubala a povedala mi ze mam mysliet na vysoku skolu ak to chcem v zivote niekam dotiahnut chcem sa opytat ako je to z vysokimi skolami u nas v porovnani s inymi....vraj sa za denne studium neplati a pokial viem tak vacsina ludi tu studuje alebo dostudovala? Viete nieco poradit? Strasne snivam o tej kanade ale vysoke skoly tam stoja tisice dolarov rocne.....takze asi nieco na sr...viete nejzke postrehy dat?

02.02.2013 - 14:05:39
avatar
No, to s tymze vysoka skola nieje dolezita na uspech, to je len velmi maly kusok pravdy, a prilis by som sa na to nespoliehal. Ano je pravda ze uspech sa da dosiahnut aj bez vysokej skoly. Avsak to plati pre skutocne male percento ludi. A pozaduje to urcite ine zrucnosti. Cize ked niesi nejaky superkreativny programator, ked nemas svetoborne nazory, ked niesi vyskoleny v nejakej zrucnosti, tak by som to asi neskusal nechat na tu strednu. Este ak by si bol fakt makac do jazykov tak by si nejaku relativne dobre platenu pracu mozno zohnal. Ale inak fakt nemas sancu zohnat flek na nejakej vyzsej urovni (aspon teda v Bratislave, neviem ako je to v KE, ale tipol by som ze tam by prave mala byt konkurencia este vyzsia pre nedostatok pracovnych miest).

Druha vec je, ze takmer ziadna vysoka skola ta automaticky dobre nezamestna (az na nejake hardcore technicke a informaticke smery, napriklad take Chemicke Inzinierstvo je lock na dobre platenu pracu, ale to uz je trosku inak brutalne studium). Cize to ze si spravis vysku v dnesnej dobe v ziadnom pripade nieje zarukou dobreho fleku - ale nesporne je to vyhoda.

Dalej skoly na Slovensku su dost vyrazne na hovno. Ale zase zavisi od toho co studujes. Pravo je v Trnave celkom unosne. V Bratislave mas STU, co je z prehladom najlepsia vyska co na Slovensku mame, co sa kvality vyuky aj uplatnenia tyka. Pre rozne jazykove a humanne vedy je najlepsia asi ta Komenskeho, aj ked v medzinarodnom porovnani je slaba. Ekonomicke smery su u nas celkovo dost slabe, najlepsia snad bude Ekonomicka v Bratislave, ale je dost bieda (az na niektore ich s informatikou spojene smery). Aka je uroven mediciny netusim. Na masmedia mame zopar slusnych, ale sukromnych (a teda platenych) skol.

Vo velkej Britanii su skoly platene, ale existuju studentske pozicky. Tutition fees v GB sa mozu vysplhat do 9000 Libier, zalezi od toho kde (hlavne v akom state v Skotsku su napriklad free.). Bezplatne skoly mas napriklad aj v Rakusku, kebyze ovladas nemcinu. V Nemecku to zalezi od spolkovej republiky, v juzanskych statoch su vacsinou free, ale samozrejme pozaduju ovladanie jazyka. Ak niesu jazyky tvojou silnou strankou, tak v Cesku su skoly na ovela vyzsej urovni nez u nas. Predovsetkym Karlova, Masarykova, Ekonomicka v Prahe ci Technicka v Brne. Od kamarata som pocul ze aj medicina je velmi solidna v Brne. Pravo je dobre v Prahe aj v Brne, pricom sa neustale hadaju ktora skola je lepsia (ja by som tipol to Brno)

Pokial mas otca vo Velkej Britanii, a mohol by si u neho byvat (to znamena naklady na zivot by zhruba pokril otec), tak by ta Britania bola asi najlepsim riesenim, s tym ze na tuition by si si zobral tu statom garantovanu pozicku.


Kanada sice moze byt zaujimava, ale pozrime sa nato realisticky, tam v podstate nemas po financnej stranke sancu. Cize treba sa rychlo preorientovat na realne mooznosti.


Samozrejme treba zvazit ci na vysoku skolu mas, ale to uz je len na tebe. Skutocne nic ti neprinesie predrat sa cez nejaky lahsi obor ktory ta vobec nezaujima a z ktoreho nemas perspektivu na zamestnanie. Pokial by si sa rozhodol nestudovat, a nemas nejake velke vizie ako sa uplatnit, malby si rozmyslat nad nejakou odbornou nadstavbou. Lebo len so strednou skolou, pokialnemas nejake zvlastne nedostatkove zrucnosti (napriklad v oblasti informatiky, jazykov) skutocne velke nadeje na karierny uspech nemas.

A ku psychologicke na testy kludne chod ked je to zadarmo. My sme to dokonca mali povinne, ale je to celkom sranda si tie testy spravit, aj tak ta tie vysledky k nicomu nenutia, a aspon si mozes spravit hruby prehlad o tom kde su tvoje silne stranky (ja som napriklad z tych psychotestov nic nove nedozvedel, len ma to utvrdilo v tom co som si sam myslel).


//edit: Este jeden dodatok: ak si jednym z tych stastnych vyvolenych, co sa dokazu uzivit sportom, follow your dream! Ci je floorbal sport ktory sa da hrat na takej urovnni ze nemusis popritom pracovat (t.j.profesionalnej urovni) tak parada. Ale dobre je mat aspon predstavu o nejakych zadnych dvierkach
02.02.2013 - 14:54:32
avatar
Florbalom sa zivit neda.....ale tipujem ze ked sa v roku 2020 dostane na olympiadu tak sa bude dat....to budem mat 23.....preto chcem dovtedy nieco vystudovat.....a ja neviem....co je na kanade take zle? Zit sa tam da nie????
Teraz som cital ze ti v kanade uznaju vysoku aj zo sr.....a ked vystudujem nieco co tam je ziadame(boh vie co to je zac) tak sa to da.....
btw bavi ma psychologia(,ludska mysel svojim sposobom) a fylozofia ja verim ze raz sa do kanady dostanem a zakricim si Goo Habs Goo a ked pojdem o kusok nizsie tak aj lets goo red wings
02.02.2013 - 15:00:20
avatar
Kellyna Kanade nieje vobec nic zle, ani nnieje zle snivat ze sa tam raz dostanes. Ale neviem ake su tvoje financne moznosti, ale ist do Kanady je fakt drahe. A etablovat sa v uplne cudzom prostredi tiez nieje najlahsie.

A ked sa dnes neda florbalom uzivit, fakt sa prilis nespoliehaj nato ze sa to raz bude dat.

Ked 2020 budes mat 25, to znamena ze teraz mas 15? To je potom celkom pochopitelne ze ta bavi filozofia a psychologia, zjednodusene povedane, v 15 mozes rozdelit ludi na dve skupiny- jednych bavi filozofia a psychologia (pripadne spolocenske vedy), tychdruhych fyzika, chemia, matematika technika. Ale keby ti to ostalo, tak z dvojice psychologia a filozofia sa urcite viac oplati studovat tu psychologiu
02.02.2013 - 15:05:20
avatar
Nie mam 16 len zle pocitam
tak drahe je zit aj na slovensku
okrem toho dostat sa tam sa da cez vseliake agentury.....popri studiu sa da toho dost nasetrit.....

Dalsia vec trosku blba poznamka ale da sa tamzit aj na cierno
a zatial vsetci ludia ktorych poznam a co som cital o pocul......ANI JEDEN nepovedel z tych x ludi co tam boli ze by boli kanadania iny......kazdy tvrdi to iste ze este prijemnejsich ludi nestretli a zvykat si na prostredie kde ludia riesia skoro kazdy den hokej by nebolo tazke pre nikoho z nas co sme tu
02.02.2013 - 15:11:09
avatar
Inak taky mensi postreh kamarat zije v CR a zaraba 600 korun na tyzden a hovori ze z toho v pohode vyzije zato z 20 eur na sr by si kupil citujem "holy kkt" tak ako to je naozaj?

a ku kanade preco myslis ze je to tam take drahe ked sa kazdorocne kanadske mesta objavuju v rebrickoch miest s naj zivotom.....
02.02.2013 - 15:28:36
avatar
Shini píše pekne a múdro a v globále síce súhlasím, ale som asi troška idealistickejší typ ako on a vždy som bol zástancom toho, že človek má študovať (neskôr robiť, ale tam je to prirodzene obmedzenejšie) to, čo ho baví a napĺňa.

Poznám ľudí, čo išli študovať históriu, religionistiku, teologiu a podobné smery, nie preto, žeby naivne verili, že po ničom inom nie je dopyt a že sa s tým na 100% uplatnia, ale preto, že to chceli ísť študovať. Jedna známa dokonca šla na nepedagogický (!) smer filozofie. Popri škole sa ale naučila dva ďalšie jazyky k angličtine a dnes prekladá masovo a zarába relatívne slušné peniaze naďalej číta filozofiu, má ju rada, venuje sa jej, ale proste zarába si niečím iným.

V skratke - dnes, keď má titul každý, je hrozne dobré ho mať, ale nepovažujem odbor za najdôležitejšiu vec v živote. Ale to je o mojej filozofii, o mojom pohľade na život a o tom, že poznám hrozne veľa úspešných ľudí, kt. podnikajú, prekladajú, dokonca sa venujú IT, a mnoho z nich študovalo niečo úplne iné.
Podľa mňa je to o individuálnych vlastnostiach, o tom, ako v 25 rokoch budeš vedieť zvládnuť pracovný pohovor (90% úspechu) a trošku o šťastí byť v správnom čase so správnym človekom, kt. ti ponúkne šancu (akukoľvek). A potom o schopnosti tú šancu využiť.

P.S. ak ta baví florbal, odporúčam neprestať živiť sa ním asi nebudeš, ale popri akejkoľvek škole (možno okrem medicíny ) ho budeš stíhať a vďaka nemu budeš šťastnejší a vďaka tomu budeš mať aj príjemnejšie podmienky na štúdium (čohokoľvek).
02.02.2013 - 15:33:27
avatar
Jake ty si z KE.....hrajem za ATU kosice...co je technicka univerzita nevies ako to na TUKE chodi? Studuje tam dost vela ludi....nevies?
02.02.2013 - 15:36:16
avatar
Mozno by som na to mal ist z opacnej strany.....pojdem maturovat z SJ,AnJ,NoS a z Dej......na ake skoly sa teoreticky da ist s takou maturitou ?
02.02.2013 - 15:38:13
avatar
TUKE je skvelá univerzita, jedna z najlepších technických na Slovensku. Chodí mi tam veľa spolužiakov a známych, nesťažujú sa (teda sťažujú, ale nie priamo na univerzitu, ale vieš tak .. všeobecne ako sa ľudia zvyknú sťažovať )
02.02.2013 - 15:40:23
avatar
keby som za nich hral mal by som mozno stipko
02.02.2013 - 15:41:20
avatar
na akýkoľvek spoločensko-vedný odbor ti treba NOSku a dejepis (okrem ekonomie, tam skôr NOS+matika)
02.02.2013 - 15:54:37
avatar
miesto toho, aby ti o takejto dôležitej veci dávali rady cudzí ľudia na internete, by si si mal hlbšie pohovoriť so svojou mamou, ktorá ťa lepšie pozná, lepšie ti rozumie a vie, čo je pre teba lepšie ako skutočne skupinka cudzincov, ktorí majú možnosť vidieť iba tvoj spôsob vyjadrovania a katastrofálnu gramatiku...
02.02.2013 - 15:57:17
avatar
Vedel som ze kuwo napise nieco mudre ked je moja gramatika katastrofalna tak to este nepoznas mojich spoluziakov
02.02.2013 - 16:00:33
avatar
či to považuješ za múdre, či nie je tvoja vec, len si nie som istý, či by bol tvoj rodič nadšený, že toto rozoberáš na webe a nie s ním...teda nemám šajnu, ja osobne by som nebol, byť rodičom...a tvoji spolužiaci nie sú relevantní pre to, čo som napísal...
02.02.2013 - 16:10:11
avatar
Ja som o tom s rodicmi uz rozpraval neraz.....a chcel som aj pohlad niekoho nezaujateho.....moj pravopis je v pohode....kym nerobim chybu v kazdom slove tak je to v pohode
02.02.2013 - 16:26:10
avatar
súhlasím so Shinim, Jakeom a kuwom...

všetko tu viac menej odznelo, čo by som povedal aj ja, ale ak budeš o 2 roky v tom florbale naozaj dobrý, tak by som volil kombináciu VŠ v ČR + florbal
02.02.2013 - 16:29:53
avatar
To som aj planoval.....a potom som chcel skusit kanadu alebo vystudovat v ke a potom do kanady
02.02.2013 - 16:33:42
avatar
Kelly, ked som bol v Tvojom veku, tiez som snival o Kanade

Svojim sposobom stale snivam, preto sa treba pokukat po internetoch a mozno by si natrafil aj na nieco taketo http://www.canadainternational.gc.ca/czech-tcheque/experience_canada_experience/slovakia-slovaquie/index.aspx?view=d

V podstate si tu pisal, ze sa da do Kanady dostat cez rozne agentury a pod. V tomto pripade poznam len agenturu CKM, ktora sa zaobera niecim podobnym... mozno ich je na slovensku viac, ale aj tak vsetky robia to iste - nic...
V podstate za Teba len vyplnia papiere a zhrabnu 300 evri...

Preto, ak mas seriozny zaujem o Kanadu, tak by som zacal prestudovanim toho linku... V podstate tam ide o to, ze kanadska vlada ma s tou nasou, slovenskou, dohodu, ze rocne rozda viza cca. 400 obcanom SR vo veku 18-35, samozrejme limitovane na dobu 12 mesiacov...

Sanca, ze realne ziskas viza do Kanady inym sposobom, sa prakticky rovna nulue...

Samozrejme dalsia veci su naklady s tym spojene, ako letenka plus spominany cash vo vyske 2500 kanadskych dolarov (nie 10 000, ako si to tu niekde pisal)

Ocaka sa vsak od Teba, ze si za daky mesiac - dva najdes job, trebars v kaviarni, pube alebo dakej restike... whatever..

Nemusel by byt zly zaciatok...

PS: Ist byvat / studovat do Kanady na cierno by som Ti neodporucal.. kanadska vlada vedie coraz prisnejsi boj proti imigrantom, ktori su v kanade na cierno... z roka na rok je to tvrdsie...
02.02.2013 - 16:34:44
avatar
Filozofia kelly

Anyways, škola je fajn - vo veľa veciach Ti pomôže - ale vskutku na nej až tak príliš nezáleží [pokiaľ teda nevieš presne čo chceš robiť]. A pokiaľ to nevieš, škola Ti len otvorí dvere do Sveta trochu rýchlejšie. Množstvo pozícií nahradí praxou. Na druhú stranu prax, päť ročná, je snáď ešte lepšia.

Ale s tým gymplom by som na školu šiel
A psychológovia sú žiadaní, i keď si neviem ja osobne predstaviť, že tlačím do hlavy tieto niekedy ťažko pochopiteľné veci, ktoré sa na školách vo všeobecnosti tlačia...
02.02.2013 - 16:35:32
avatar
A ešte jedna rada odo mňa - pokiaľ chceš niečo dosiahnúť (čokoľvek), tak veľmi rýchlo prekonaj postoj ,,kym nerobim chybu v kazdom slove tak je to v pohode" a nikdy nepoužívaj fakt, že iní sú horší ako ty ako dôvod nezlepšovať sa. Progresívnejšie je pozerať sa stále na tých, ktorí sú lepší

1 2 3 4 5

Ak sa chcete zapojiť do diskusie, prosím prihláste sa alebo ak ešte nemáte vlastný úcet, zaregistrujte sa.

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies