Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
07. 05.
kurzy
01:00info
NYR
CAR
03:30info
DAL
COL
08. 05.
kurzy
01:30info
FLA
BOS
04:00info
VAN
EDM
«

Sumáre

Chára skóroval pri výhre Európy, Rusi zostali v hre o postup

V pondelok pokračoval Svetový pohár v Toronte dvoma zápasmi, po jednom v každej skupine. Výber Európy so šesticou Slovákov zvíťazil 3:2 po predĺžení nad Českom aj vďaka gólu Zdena Cháru a priblížil sa k semifinále. Rusi si udržali nádeje výhrou nad Severnou Amerikou.

vlajka
2:3 PP
(0:0, 1:1, 1:1, 0:1)
vlajka

Góly: 34. Voráček (Jordán, M. Michálek), 49. Hanzal (Sobotka, Hemský)(PP) – 31. Chára (Vanek, Bellemare), 43. Zuccarello(Halák), 63. Draisaitl (Zuccarello)
Strely: 22-39 (5-8, 9-21, 8-9, 0-1)

Česi nastúpili do druhého zápasu v Air Canada Centre bez útočníka Radka Faksu. Toho trápi zranenie hornej časti tela, ktoré utrpel v prvej tretine duelu proti Kanade. Vo štvrtom útoku ho nahradil Michal Birner. Pripomeňme, že slovenský brankár Jaroslav Halák vytvoril s 35 zákrokmi pri čistom konte proti USA nový rekord Svetového pohára.

Česko odštartovalo zápas lepšie, už po 38 sekundách sa ocitol sám medzi kruhmi Milan Michálek, ktorý však netrafil bránu. V druhej minúte putoval na trestnú lavicu Voráček a Európania hrali prvú presilovú hru. Vytvorili si v nej niekoľko dobrých streleckých príležitostí, ale Mrázek svoj tím podržal. Česi sa k prvej strele na Haláka dostali až vo štvrtej minúte, z protiútoku sa snažil dotlačiť puk do brány Hossa. V ôsmej minúte si Česko vybojovalo prvú presilovku po faule Streita. Slovenský brankár sa v nej zapotil iba pri nebezpečnej teči Hanzala po nahodení Šustra. V 12. minúte Chára nechtiac vyhodil puk priamo na ochrannú sieť a Česi hrali druhýkrát v početnej prevahe. Európania boli na minútu zatlačení v obrannom pásme, ale Halák ani v druhej časti oslabenia nemusel zasahovať. Česko tak nevyužilo ani ôsmu presilovku na turnaji. V 17. minúte Josi pekne prenikol po ľavej strane, no jeho prihrávka nenašla Hansena. Následne musel Mrázek zasiahnuť proti strele Niederreitera. V predposlednej minúte vypálil od modrej Sekera, ale český brankár bol pozorný. Zakrátko sa ocitol Chára osamotený pred Mrázkom, no z ľavého kruhu ho neprekonal. V závere prvej tretiny bol vylúčený Kempný a Európania tak začnú druhú tretinu presilovkou.

V úvode druhej časti hry preveril Mrázkovu pozornosť Kopitar. Európania zvierali súpera v obrannom pásme, veľké šance mali Gáborík i Draisaitl. Krátko po skončení druhej presilovky európskeho tímu prišla tretia po faule M. Michálka. V 23. minúte sa natlačil pred bránu Hossa, ale Kempný zovrel puk v rukavici a nasledovalo trestné strieľanie. Kopitar však blafákom Mrázka neprekonal. V 25. minúte predviedol individuálnu akciu aj so zakončením Tatar. O minútu neskôr pohrozil na opačnej strane Palát, ale Halák skvele zasiahol. Následne Mrázek pochybil pri snahe o rozohrávku, ale Vanek ani Bellemare to nevyužili. V 27. minúte Hossa nastrelil tyčku po odrazenej strele Zdena Cháru. Ten v polovici duelu nakoniec zužitkoval veľký tlak Európanov a strelou z prvej od mantinelu otvoril skóre. Česi mohli rýchlo odpovedať, ale Seidenberg odpálil z bránkovej čiary puk, ktorý vypadol Halákovi. Česi po inkasovanom góle zvýšili aktivitu, čoho výsledkom bol vyrovnávajúci gól Voráčka, ich prvý na turnaji. Halák na ňom inkasoval prvýkrát po viac ako 93 minútach. V závere druhej tretiny hrali Európania ďalšiu presilovku a mali niekoľko šancí na gól do šatne. Skóre sa však nezmenilo napriek ich veľkej streleckej prevahe (21-9).

Článok pokračuje pod reklamou

Záverečnú tretinu odštartovala vyše minútová presilová hra Európy o dvoch hráčov po tom, čo Jordán vyhodil puk mimo klziska. Napriek veľkému tlaku však zostala nevyužitá, keďže Mrázek predviedol skvelý zákrok lapačkou proti dorážke Josiho. V 43. minúte mu však cez ňu prepadol puk po jednoduchej strele Zuccarella, ktorý poslal Európu do vedenia 2:1. Asistenciu si pri góle pripísal Halák. V 47. minúte Vanek zbytočne fauloval a daroval Čechom presilovkovú možnosť opäť vyrovnať stav. To sa im v závere trestu podarilo, keď tlak zužitkoval Hanzal. Vzápätí mohol Jaškin poslať Česko do vedenia, ale Halák svoj tím podržal. V 51. minúte mohol obnoviť náskok Európy Vanek, ale jeho dorázku Chárovej strely Mrázek zastavil. O dve minúty neskôr po šanci Zuccarella putoval na trestnú lavicu Voráček. Krátko pred vypršaní jeho trestu však bol vylúčený práve nórsky útočník. Blízko ku gólu v oslabení bol Hansen, ale tesne minul bránu. Európa sa ubránila, ale Halák musel predviesť niekoľko zákrokov. Český tlak pokračoval aj po presilovke, ale skóre sa už nezmenilo a nasledovalo predĺženie.

Prvú veľkú šancu v nadstavenom čase mal Gáborík po 66 sekundách hry. Po krátkom českom tlaku sa dostal do samostatného úniku Draisaitl, ktorý v 63. minúte presnou strelou rozhodol o výhre Európy 3:2. Halák k nej prispel 20 zákrokmi, Mrázek čelil až 39 strelám.

Hráč Ice-time G A B +/- TM S Bčk
J. Halák 28/30 (93,3%) - 1 1 - - - -
Z. Chára 19:50 1 0 1 +2 2 2 4
A. Sekera 22:20 0 0 0 +2 0 2 1
M. Hossa 22:03 0 0 0 -1 0 5 0
M. Gáborík 18:57 0 0 0 0 0 7 1
T. Tatar 14:36 0 0 0 -1 0 2 2

Zostava Česka: Mrázek (Neuvirth) – Šustr, Nakládal, R. Polák, Kempný, Z. Michálek, Jordán – Voráček, Plekanec (C), Palát – Pastrňák, Hanzal, M. Michálek – Hemský, Sobotka, Červenka – Birner, Jaškin, Frolík

Zostava Európy: Halák (Grubauer) – Sekera, Chára, Josi, Seidenberg, Streit, Ehrhoff – Tatar, Kopitar (C), Hossa – Gáborík, Nielsen, Zuccarello – Rieder, Draisaitl, Niederreiter – Vanek, Bellemare, Hansen

vlajka
3:4
(1:0, 1:4, 1:0)
vlajka

Góly: 6. Matthews (McDavid, Scheifele), 38. Rielly (Nugent-Hopkins, Gaudreau), 44. Nugent-Hopkins (MacKinnon) – 30. Namestnikov, 31. Kučerov, 34. Kuznecov (Panarin, Zajcev), 36. Tarasenko (Daciuk, Ovečkin)
Strely: 46-25 (9-11, 18-10, 19-4)

Úvod dôležitého zápasu Rusku nevyšiel najlepšie a už v druhej minúte sa bránil pri zbytočnom vylúčení Kuznecova. Mladíci pohrozili, ale gólu sa dočkali až dve minúty po skončení presilovky, keď Auston Matthews zakončoval po prihrávke Connora McDavida rýchly protiútok. Američania boli pri chuti a dostávali sa k častejšiemu ohrozeniu súperovej brány. Oba tímy hrali rýchlo, ale viac gólov do prestávky už nepadlo.

V druhej tretine ich však diváci videli požehnane. Rusi sa spočiatku trápili s prechodom do pásma, ale od stredu tretiny strelili štyri góly po sebe. Stav vyrovnal Vladislav Namestnikov, ktorý sa dostal k odrazenému puku v ideálnej pozícii – pred brankárom a nikým nebránený. O pol minúty neskôr trafil Ovečkin tyčku, ale trvalo len ďalších 19 sekúnd, kým sa Rusi tešili opäť z gólu. Tentokrát zásluhou Nikitu Kučerova, ktorý sa taktiež dostal v dobrej pozícii k odrazenému puku. Rusku zvrat pomohol a mladíci začali hrať trochu viac do tela, čoho výsledkom bol nárast nervozity a aj vzájomné vylúčenie v 34. minúte. Hra štyroch proti štyrom vyhovovala „zbornej“, ktorá po samostatnej akcii Jevgenija Kuznecova viedla už o dva góly. V 36. minúte bol náskok trojgólový, keď Vladimir Tarasenko skóroval strelou z ľavého kruhu. Murray bol bezmocný, pretože mal zakrytý výhľad. S mladíkmi to v tom momente nevyzeralo najlepšie, ale iskierku nádeje vykresal dve minúty pred koncom tretiny Morgan Rielly, ktorý znížil na 2:4.

Atraktívny hokej pokračoval aj v tretej tretine. Rusi sa v jej začiatku ubránili presilovke Severnej Ameriky, no krátko na to bol vylúčený Malkin a tentokrát jeho tím pykal. Kontaktný gól strelil V 44. minúte Ryan Nugent-Hopkins. Mladíci tak mali ešte 17 minút na vyrovnanie, prípadne na zvrat. Severoameričania hrali aktívne a mali čoraz väčšiu streleckú prevahu. Snaha o vyrovnanie bola badateľná. Pomáhali im v tom aj vylúčenia Rusov. Kritický moment prišiel v úvode poslednej desaťminútovky, keď sa Rusi bránili traja proti piatim. Ubránili sa a morálne im to pomohlo. V závere sa ubránili tlaku mladíkov, pomohla im aj tyčka a oslávili tesné víťazstvo, ktoré ich udržalo v hre o postup do semifinále.



Zostava Sev. Ameriky: M. Murray (Gibson) – Rielly, Ekblad, Jones, R. Murray, Parayko, Gostisbehere – MacKinnon, Nugent-Hopkins, Drouin – Scheifele, McDavid, Matthews – Larkin, Eichel, Gaudreau – Saad, Couturier, Trocheck.

Zostava Ruska: Bobrovskij (Varlamov) – Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov – Kučerov, Daciuk, Ovečkin – Tarasenko, Malkin, Kuľomin – Dadonov, Šipačov, Panarin – Kuznecov, Anisimov, Telegin – Namestnikov.

Tabuľky


  Skupina A
Z
V
P
PP
S
B
1. Európa
2
2
0
0
6:2
4
2. Kanada
1
1
0
0
6:0
2
3. Česká republika
2
0
1
1
2:9
1
4. USA
1
0
1
0
0:3
0

  Skupina B
Z
V
P
PP
S
B
1. Švédsko
1
1
0
0
2:1
2
2. Sev. Amerika
2
1
1
0
7:5
2
3. Rusko
2
1
1
0
5:5
2
4. Fínsko
1
0
1
0
1:4
0



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Tréner 7 tímov NHL končí po 40 rokoch trénovania tam, kde začínal Slafkovský sa nevie dočkať zápasu: Potešil fanúšikov, trénoval v tomto útoku Studenič sa už vraj dohodol na zmluve pre budúci ročník Výsledky vyšetrení sú známe: Bude Martin Pospíšil hrať na MS?Dvorský je zlatou husou Blues: Na 80 % bude hviezdou NHL. U Sýkoru optimizmus klesol Aj druhý brankár končí: Finále USHL prinesie súboj slovenských útočníkov Studenič sa tešil z veľkej výhry, Mišiak šancu v play-off už nedostaneCanucks čakajú návrat jednotky. Bude chytať už v stredu? Vráti sa známy útočník Panthers už v otváracom zápase série proti Bruins? Reprezentácia USA prišla o hviezdu. Súper Slovenska na MS pridal deväť nových hráčov! Slafkovský je žiadaný: Ďalší veľký talent si chce zahrať po jeho boku!Poznáme kompletný rozpis 2. kola play-off Matthews je finalistom aj na Selkeho trofej. Má zdatných konkurentovV NHL budeme mať nového šampióna! Zápas č. 7 opäť rozhodol ČechPreview: Dnes začínajú boje v 2. kole play-off. Na východe nás čakajú zaujímavé sérieNylander sa neubránil nadávkam. Je presvedčený, že s jadrom Leafs problém nie jeS týmto môžete počítať u Mešára, tvrdí expert a poukazuje na vedúcu pozíciu Slafkovského Prekonal vzácnu rakovinu, získal Mastertonovu trofej. Teraz by mal odísť z NHL Matthews i bývalý víťaz sú medzi finalistami na Lady Byng TrophyKľúčový hráč Hurricanes sa nepripojí k tímu v prvých dueloch druhého kola Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies