Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
27. 05.
kurzy
02:30info
EDM
DAL
NHL live
28. 05.
kurzy
02:00info
FLA
NYR
NHL live
«

Sumáre

Handzuš hviezdou víťazného zápasu, stav série znížili aj Stars a Wild

Pittsburgh sa v pondelok opäť ujal vedenia v sérii proti Columbusu, ale v troch ostatných zápasoch tímy znižovali stavy sérií na 1:2. Z víťazstiev sa tešili Dallas, Minnesota a Chicago, ktorému pomohol k výhre kvalitným výkonom aj Michal Handzuš.

VÝCHODNÁ KONFERENCIA

COLUMBUS BLUE JACKETS – PITTSBURGH PENGUINS 3:4 (stav série 1- 2)

Aj tretí zápas série skončil rovnakým výsledkom ako predošlé dva, pričom opäť došlo k obratu skóre z 1:3 na 4:3. Penguins prehrávali ešte v úvode tretej časti hry, no potom z troch striel v rade strelili tri góly, aby otočili stav stretnutia a ujali sa vedenia v sérii 2:1. Už v druhej minúte zápasu otvoril strelecký účet duelu svojím prvým gólom v play-off nováčik Boone Jenner, ktorý sa dostal k odrazenému puku po strele Jacka Skillea a poslal ho za Marca-Andreho Fleuryho. O necelé dve minúty už viedol Columbus 2:0 po tom, čo z ďalšej dorážky skóroval Jack Johnson. Hosťom nepomohla ani strelecká prevaha 16 ku 7, pretože skvelo chytajúci Sergej Bobrovskij v prvej tretine nekapituloval ani raz. Len 1,8 sekundy pred druhou sirénou ho však prekonal Brooks Orpik strelou zápästím spomedzi kruhov. V úvode záverečného dejstva prišla tá najlepšia odpoveď domácich hokejistov, keď Cam Atkinson usmernil do brány bekhendový pokus Brandona Dubinského po ich úniku, aby vsietil svoj prvý gól v play-off v kariére. Fleury už z ostatných 17 striel neinkasoval, pričom v tretej tretine na neho smerovalo len päť striel. „Tučniaci“ ich vyslali 15 a prvá sa ujala na konci šiestej minúty po tom, čo ju vyslal Paul Martin od modrej čiary a tečoval Brandon Sutter. O 70 sekúnd už bolo vyrovnané, keď z ďalšej akcie skóroval strelou z pravého kruhu Lee Stempniak. Obrat zavŕšil a víťazný presný zásah si pripísal Jussi Jokinen, ktorý tečoval strelu Olliho Määttu len 63 sekúnd po góle Stempniaka. Martin, rovnako ako Dubinsky, zaknihoval dve asistencie, kým Bobrovskij predviedol 37 zákrokov. Ani on však nedokázal tím doviesť k víťazstvu v prvom zápase play-off v Nationwide Arene od roku 2009. Celkovo sa hralo 10 presiloviek, no ani jeden zo siedmich gólov v nich nepadol.

Domácim chýbal v zostave útočník Fjodor Ťjutin, ktorý sa zranil v druhom zápase série, kým za hostí nenastúpil taktiež zranený útočník Brian Gibbons. Štvrtý duel je na programe v stredu opäť v Columbuse.

Článok pokračuje pod reklamou

Hviezdy duelu: 1. O. Määttä (PIT), 2. B. Dubinsky (CBJ), 3. P. Martin (PIT)

Sidney Crosby, kapitán Penguins: „Taký začiatok zápasu sme určite nechceli, no nevzdali sme sa, zostávalo ešte veľa času. Myslím, že sme potom boli lepší, minimálne v druhej a tretej tretine.“

Brandon Dubinsky, útočník Blue Jackets: „Fanúšikovia nám dodávali energiu. Hádam niečo podobné zažijeme aj v ďalšom zápase, pretože to budeme potrebovať.“

ZÁPADNÁ KONFERENCIA

MINNESOTA WILD – COLORADO AVALANCHE 1:0 PP (stav série: 1-2)

Iľja Bryzgalov stratil v úvode play-off svoje čaro a do brány Wild sa v domácom zápase proti Coloradu postavil Darcy Kuemper, aby zneškodnil všetkých 22 striel a doviedol tím k výhre 1:0 po predĺžení, po ktorej Minnesota znížila stav série na 1:2. Bolo to prvé čisté konto v histórii tímu v rámci play-off. Hrdinom sa však stal Mikael Granlund, ktorý duel rozhodol v šiestej minúte nadstaveného času. Skvelý bol aj Semion Varlamov, ktorý urobil 45 zákrokov. 22 strelám čelil v prvej tretine, kedy vytiahol prvý väčší zákrok pri šanci Zacha Pariseho v siedmej minúte. Dva väčšie predviedol aj v závere tretiny. Kuemper medzitým čelil len jednej väčšej šanci „Avs“ počas oslabenia a v zvyšnom priebehu robil viac-menej rutinné zákroky. V druhej dvadsaťminútovke síce Wild nemali toľko striel na bránu, ale tvorili si viac gólových príležitostí. Pri jednej Varlamovovi pomohla aj tyčka. V tretej tretine sa obraz hry príliš nezmenil. Minnesota bola stále aktívnejšia a tvorila si šance. To, že neskórovala ani z jednej, bolo hlavne zásluhou Varlamova. V predĺžení však naňho platil dôraz Granlunda, ktorý po individuálnej akcii strelil vytúžený gól, ktorý rozveselil 12 221 divákov v Xcel Energy Center.

Colorado v zápase prišlo aj o obrancu Tysona Barrieho, ktorý v druhej tretine utrpel zranenie kolena a mal by vynechať dlhšiu dobu. Zranil ho Matt Cooke, ktorý by pre prípadnú suspendáciu tiež mohol pauzovať. Štvrtý zápas série sa odohrá opäť v St. Paul a je na programe vo štvrtok.

Hviezdy duelu: 1. M. Granlund (MIN), 2. M. Koivu (MIN), 3. S. Varlamov (COL)

Darcy Kuemper, brankár Wild: „Už veľmi skoro som mal dojem, že v tomto zápase urobí rozdiel jeden gól. Snažil som sa toho držať a robiť zákroky, ktoré som musel robiť. Moji spoluhráči hrali neuveriteľne a dosť mi to uľahčili.“

Patrick Roy, tréner Avalanche: „Hrali naozaj dobre. Hrali s väčšou urgenciou ako my. Nepochybne boli hladnejší po výhre. Boli lepším tímom. Ak by nebolo Varlamova, mohlo to byť... on bol jediným dôvodom, že sme mali šancu vyhrať tento zápas.“

CHICAGO BLACKHAWKS - ST. LOUIS BLUES 2:0 (stav série: 1-2)

Po tom, čo v predošlom zápase neudržalo Chicago v závere svoje vedenie, tento raz nedopustilo, aby St. Louis vyrovnalo. Corey Crawford urobil 34 zákrokov a ani jeden z hráčov Blues naňho nenašiel recept. Blackhawks tak po výhre 2:0 znížili stav série na 1:2. Chicago skórovalo hneď zo svojej prvej šance v piatej minúte, kedy Jonathan Toews pekne prešiel do pásma a po prihrávke Duncana Keitha poslal puk medzi brankárove nohy. Bol to jediný gól, ktorý Ryan Miller inkasoval. Americký gólman opustil duel s 23 zákrokmi. Blue sa snažili na gól odpovedať a mali na to aj dve dobré príležitosti pri vylúčeniach Shawa a Bickella. Vtedy sa zapotil aj Crawford, no gól nekapituloval. Na druhej strane musel Miller do konca tretiny eliminovať dve šance Patricka Kanea. St. Louis malo aktívny vstup do druhej tretiny, ale hra sa postupne vyrovnala a Chicagu vyhovovali aj štyri vylúčenia hráčov súpera. To ho dostalo do tempa a hlavne v druhej polovici tretiny musel Miller predviesť niekoľko dôležitých zákrokov. Ani tretia tretina nepriniesla vytúžené vyrovnanie, hoci Blues boli aktívnejší a robili to Crawfordovi komplikované. Tomu však výborne pomáhali aj spoluhráči. Tí mohli rozhodnúť tri minúty pred koncom, ale Miller odolal. Blues však kapitulovali, keď opustil v závere zápasu bránu. Pri góle Marcusa Krügera si pripísal asistenciu aj Michal Handzuš.

Skvelý zápas má za sebou Handzuš, ktorý okrem asistencie zaznamenal aj plusový bod, jeden bodyček a tri bloky. Na ľade strávil len 12 minút a 18 sekúnd, ale takmer štyri odohral v oslabeniach a defenzívne podal jeden zo svojich najlepších výkonov sezóny. Bol aj vyhlásený za tretiu hviezdu duelu. Marián Hossa odohral skoro 20 minút, ale nebodoval. Z duelu si odniesol štyri strely. Štvrtý zápas série sa odohrá v stredu v Chicagu.

Hviezdy duelu: 1. C. Crawford (CHI), 2. J. Toews (CHI), 3. M. Handzuš (CHI)

Joel Quenneville, tréner Blackhawks: „Táto séria nespomalí, čo sa týka intenzity. Je to séria s extrémne vysokým tempom, vášňou a my musíme zostať vytrvalí, pretože očakávame, že oni svoj prístup nezmenia ani o trochu.“

Ryan Miller, brankár Blues: „Ten gól nebol dobrý. Dodalo im to niečo, od čoho sa mohli odraziť, ale myslím si, že sme po ňom hrali dobre. Hrali sme dobrý hokej a oni len boli schopní prežiť to. A Crawford tiež chytal dobre.“

DALLAS STARS – ANAHEIM DUCKS 3:0 (stav série: 1-2)

Po dvoch tesných prehrách na ľade súpera Dallas v domácom prostredí naplno zabral a nedovolil kalifornskému klubu skórovať ani raz, aby zvíťazil 3:0 a znížil stav série na 1:2. Najviac k tomu prispel brankár Kari Lehtonen, ktorý zastavil všetkých 37 striel, z toho 17 v druhej tretine, aby vychytal svoje prvé čisté konto i prvé víťazstvo v play-off v kariére. Prvý a zároveň víťazný presný zásah vsietil už po 35 sekundách hry Jamie Benn, ktorý sa dostal k odrazenému puku po šanci Shawna Horcoffa a nekompromisne ho poslal za chrbát Frederika Andersena. Ducks mali miernu streleckú prevahu, no fínsky gólman nainkasoval. Druhá tretina sa niesla v réžii hostí, ktorí ohrozili Lehtonena, prvú hviezdu duelu, až 17 strelami, kým domáci len šiestimi. Napriek tomu v jej 18. minúte zvýšil náskok Dallasu nováčik Valerij Ničuškin krásnou strelou zápästím z pravého kruhu presne pomedzi Andersenove betóny. Poistku pridal v ôsmej minúte tretieho dejstva Ryan Garbutt, ktorý na tretí pokus prekonal ležiaceho brankára hostí, čomu nezabránili už ani jeho spoluhráči. Andersen nakoniec opustil zápas s 19 zákrokmi. „Káčeri“ vyvinuli aj v závere zápasu obrovský tlak, no nepomohlo ani celkovo päť presiloviek, aby dostali puk do súperovej brány. „Hviezdy“ sa tak mohli tešiť z výhry v prvom zápase play-off v American Airlines Center od mája 2008, kedy tu zavítal Detroit v rámci konferenčného finále.

Zápas nedohral skúsený obranca Anaheimu a niekdajší hráč Dallasu Stephane Robidas, ktorý v úvode druhej časti hry utrpel zlomeninu pravej nohy po tom, ako mu ju v páde nešťastne prevalcoval Ryan Garbutt. Hosťom chýbali aj Matt Beleskey a Tim Jackman, kým za domácich stále nenastúpil v play-off obranca Brenden Dillon. Štvrtý zápas série sa odohrá v stredu opäť v Dallase.

Hviezdy duelu: 1. K. Lehtonen (DAL), 2. J. Benn (DAL), 3. T. Daley (DAL)

Lindy Ruff, tréner Stars: „Je ťažké zažiť prehru v play-off, no rovnako dôležité bolo pre tento tím okúsiť pocit výhry.Táto skupina hráčov potrebovala zistiť, ako chutí víťazstvo, pretože výhra v play-off je iná ako výhra v základnej časti."

Bruce Boudreau, tréner Ducks: „Myslím, si že gól na konci prvej tretiny bol pre nich veľmi dôležitý, pretože podľa mňa sme od druhej polovice tretiny naozaj začali tlačiť na pílu. Andersen napriek tomu chytal dobre, zachoval si chladnú hlavu."

Slováci v akcii

Slováci v akcii Ice-time G A B +/- S TM
M. Handzuš (CHI) 12:18 0 1 1 +1 0 0
M. Hossa (CHI) 19:47 0 0 0 0 4 0

Spoluautor: Marián Masaryk



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies