Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
14. 05.
kurzy
01:00info
FLA
BOS
NHL live
03:30info
EDM
VAN
NHL live
15. 05.
kurzy
02:00info
DAL
COL
«

Slováci v NHL

Už je to presne 10 rokov, čo Halák privádzal Ovečkina do zúfalstva + video

Dnes je 26. apríl a hokejový svet umlčal koronavírus. Presne pred desiatimi rokmi sa však v NHL akurát hralo play-off a prišiel deň, na ktorý dodnes spomínajú fanúšikovia z troch táborov – montrealského, washingtonského i slovenského.

Fanúšikovia Canadiens na tento deň spomínajú v dobrom, fanúšikovia Capitals by najradšej na vtedajší zápas zabudli. No a tí slovenskí si teraz môžu pripomenúť, ako sa vtedy zviditeľnil ich krajan, brankár Jaroslav Halák.

Vtedy dvadsaťštyriročný mladík, ktorý vo svojej druhej plnej sezóne v NHL odchytal 45 zápasov základnej časti s bilanciou 26-13-5 a 92,4% úspešnosťou zákrokov, pobláznil fanúšikov v Quebecu natoľko, že sa namiesto „stopiek“ na križovatkách objavovali značky s nápisom „HALAK“.

Halák totiž v daný večer zastavil všetko, čo sa dalo, a aj to, čo zdanlivo vyzeralo, že sa chytiť nedá.

Článok pokračuje pod reklamou

Canadiens v tom roku postúpili do play-off ako ôsmy tím Východnej konferencie a čakal na nich Washington, ktorý získal Prezidentovu trofej a stanovil si dodnes platný rekord so 121 bodmi. Favorit bol teda jasný a úvod série nenaznačoval žiadne prekvapenie.

Halák pomohol Montrealu k výhre v prvom zápase série, ale následné tri zápasy vyhrali už Capitals. V štvrtom zápase série dostal šancu v bráne Carey Price, ale inkasoval štyri góly a v piatom zápase opäť chytal bratislavský rodák. Canadiens vo Washingtone odvrátili vyradenie a potom sa vrátili domov.

Písal sa 26. apríl 2010 a Capitals si nepripúšťali, že by sa séria ešte musela vracať na ich ľad. To však netušili, že Halák zažije svoj životný zápas. Najskôr chytil dve slušné šance hostí a potom prišla presilovka jeho tímu. Cammalleri otvoril skóre a krátko na to zvýšil vedenie na 2:0. Potom začalo slávne dobíjanie Halákovej brány.

Bratislavský rodák za burácania domácich fanúšikov eliminoval jeden útok za druhým. Kým 21 tisíc fanúšikov v Bell Centre šalelo, frustrovaný Alex Ovečkin neveriacky krútil hlavou. Po dvoch tretinách bol stav stále 2:0 a pomer striel 32:13 v prospech hostí.

V tretej tretine zvýšil nádeje domáceho tímu na vyrovnanie série Lapierre, ktorý zvýšil už na 3:0. Tlak na Haláka sa zvyšoval. Za 20 minút na neho smerovalo 22 striel, ale prekonať ho dokázal len Fehr. Plekanec ešte strelil gól do prázdnej brány a triumf 4:1 bol na svete. Prvou hviezdou zápasu nemohol byť nikto iný, ako čarodejník Halák. Zlikvidoval 53 z 54 striel.

„Hrali sme skvelo, len sme neskórovali. Je to len jeden človek. Strelili góly, stiahli sa dozadu a nechali celý tlak na ich brankárovi. Urobil neuveriteľnú prácu. Čo viac vám môžem povedať?“ povedal po zápase Ovečkin.

Kapitán Capitals bol počas rozhovorov po zápase viditeľne frustrovaný, ale stále sebavedomý. Z Haláka sa pre neho stala nočná mora až o dva dni neskôr, keď v siedmom zápase o všetko predviedol 41 zákrokov pri výhre 2:1. Opäť sa stal prvou hviezdou a hrdinom.

„Myslím si, že ešte pred štartom série nám nikto nedával šancu na postup, dokonca ani na víťazstvo v jednom zápase. My sme ukázali, že sa mýlili,“ povedal Halák po postupe.

„Tréner sa ma v treťom zápase rozhodol vystriedať a v štvrtom ma nenechal chytať. Je to play-off, potrebovali sme výhru. Potom, čo sme prehrávali 1:3 na zápasy, som si povedal: ‘Nemáme čo stratiť. Len sa snaž robiť to najlepšie a užívaj si to.’“

Montreal v druhom kole play-off narazil na Pittsburgh. Bola to ďalšia sedemzápasová bitka, ktorú opäť Halákovci doviedli do víťazného konca. Po dvoch ťažkých sériách prišlo finále Východnej konferencie, v ktorom sa stretli dva najnižšie nasadené tímy. Táto séria trvala len päť zápasov a znamenala už stopku ťaženiu „Habs“. Vystavili im ju hráči Philadelphie.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský už nevyzeral ako Bambi na korčuliach: Toto sú jeho tri sezónne highlighty Hrozí Slovákovi v NHL výmena? Černák sa môže stať obeťou čísel Slovenský juniorský reprezentant siaha v zámorí po veľkom úspechu + videoExpert: Excelentný Pospíšil, Nemec lepší ako Hughes. Tohto Slováka zbožňujem! Maple Leafs zaujali aj veľké mená. S týmito dvoma trénermi sa streliMohli by Canadiens vymeniť celkovú piatu voľbu na drafte? Za čo? Potrebujeme viac zákrokov, povedal tréner Oilers. Koho dnes pošle do brány?NHL začne zverejňovať víťazov trofejí. Tie najprestížnejšie sa odhalia naraz v Las VegasNeprešla testom na drogy: Colorado prichádza o hviezdu, ktorá v play-off žiarila! Obrancov Canucks vyšiel atak na McDavida draho: Jeden dostal pokutu, jeden je suspendovaný! Výrazné výhry: Colorado má nôž na krku, Hurricanes opäť prežili!MS 2024: Slovensko prišlo o trojgólové vedenie. Kelemen rozhodol v predĺžení!Zadorov poslal Kanea na striedačku. McDavid dostal krosček do chrbta i do tváre + video V hre o Calderov pohár zostávajú tímy štyroch Slovákov. Vedú ich Studenič so Sýkorom Expert vyzdvihol štyroch Slovákov, vrátane Slafkovského. Na Nemcovi je vidieť rok v NHL O Joela Quennevillea je v NHL záujem. Je tu však háčik Mal či nemal platiť? Panthers vyrovnali kontroverzným gólom. Bývalý brankár má jasno + videoUtah začína budovať svoje vedenie. Možno už poznáme prezidenta Ruský brankár Flyers dostal trest od IIHFOilers nevyužili drvivú streleckú prevahu, Panthers sú krok od postupu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies