Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Brankári NHL: Chris Osgood

Chris Osgood

Osgood je jedným z populárnych hráčov Detroitu.

V NHL chytá od roku 1992. Počas tohto času získal tri Stanley Cupy, pričom dva z nich ako jednotka Detroitu. V súčasnosti pôsobí v tíme, s ktorým zažil najlepšie roky kariéry, ako dvojka. Reč je o Chrisovi Osgoodovi.

Osgood, ktorý sa narodil 26. novembra 1972 v malom kanadskom mestečku Peace River nachádzajúcom sa v provincii Alberta, hrával v juniorskej WHL v troch rôznych tímoch – Medicine Hat, Brandon a Seattle.

V roku 1991 bol draftovaný tímom Detroit Red Wings v treťom kole z celkového 54. miesta. Počas svojej prvej profesionálnej sezóny 1992/93 vyhral talentovaný mladík 19 zápasov za tím AHL Adirondack Red Wings.

Svoj debut v NHL zažil v ročníku 1993/94, kedy ako 21-ročný nastúpil na 41 zápasov Detroitu, v ktorých zaznamenal 23 víťazstiev ako nováčik, ktorý pôsobil v tíme ako náhradník najskôr Tima Cheveldea a neskôr Boba Essensu.

Článok pokračuje pod reklamou

Po sezóne do tímu prišiel Mike Vernon, s ktorým Osgood vytvoril kvalitnú brankársku dvojicu. Red Wings sa po dlhom čase vrátili do finále Stanley Cupu, ale sériu proti Devils nezvládli.

V nasledujúcom ročníku si Osgood zachytal podstatne viac a NHL viedol s 39 víťazstvami a priemerom 2,17 gólu na zápas. Po sezóne bol nominovaný na Vezina Trophy, cenu pre najlepšieho brankára roka, ktorú získal Jim Carey. Spolu s Vernonom sa však dočkal William M. Jennings Trophy, keďže brankári Detroitu inkasovali najmenej gólov.

Významným úspechom pre „Ozzieho“ bol aj moment zo zápasu proti Hartfordu, ktorý sa odohral 6. marca 1996. Osgood v ňom ako druhý brankár v histórii (po Ronovi Hextallovi) strelil gól po tom, čo vyslal priamu strelu smerom k prázdnej bráne Whalers.

V ďalšej sezóne sa obaja brankári pravidelne striedali na pozícii štartujúceho brankára, no v play-off dostal prednosť skúsenejší Vernon, ktorý vychytal Detroitu prvý Stanley Cup za posledných 42 rokov. Vernon sa stal aj najužitočnejším hráčom play-off.

Chris Osgood

Okrem Detroitu chytal aj za NY Islanders a St. Louis.

V ďalšej sezóne to bol Osgood, kto pomohol Red Wings k obhajobe. Vernon bol pred sezónou vymenený do San Jose a pre Osgooda to bola veľká príležitosť. V základnej časti odchytal 64 duelov a v play-off žiaril a z 22 zápasov vyhral potrebných 16 na zisk titulu.

V Detroite pôsobil potom až do leta roku 2001, kedy bol umiestnený na waiver listinu, z ktorej si ho stiahol tím New York Islanders. V drese newyorského tímu odohral dve sezóny, pričom počas druhej bol vymenený do St. Louis. Po tom, čo mu vypršal kontrakt, stal sa neobmedzeným voľným hráčom a to znamenalo jeho šancu na návrat do Detroitu.

„Cítil som sa skvele. Keď som si opäť obliekol dres Red Wings, bolo to prvýkrát, čo som si uvedomil, ako veľmi milujem hranie v Detroite,“ priznáva Osgood, ktorý sa radí medzi brankárov s hybridným štýlom chytania.

V auguste 2005 s ním Red Wings podpísali dvojročný kontakt. O post jednotky bojoval s Mannym Legacem. 1. júla 2006 podpísal s tímom nový dvojročný kontrakt a potom zdieľal brankárske povinnosti s Dominikom Hašekom pred tým, než utrpel zlomeninu ruky.

V sezóne 2007/08 inkasoval tandem Hašek-Osgood len 184 gólov. V základnej časti viac príležitosti dostával Hašek, no v play-off to bol práve Osgood, kto doviedol Detroit k finálovému triumfu nad Pittsburghom. Po sezóne získal svoju druhú Jennings Trophy.

V ďalšej sezóne sa Osgood trápil a zaznamenal najhoršie štatistiky v kariére. V play-off však prišiel obrat a opäť podal skvelé výkony, ktoré doviedli tím až do finále Stanley Cup. V ňom však už Detroit druhýkrát v rade Pittsburgh nezdolal.

V aktuálnej sezóne sa „Ozziemu“, jednému z najobľúbenejších hráčov Detroitu, tiež nedarí. V poslednom období vysedáva na lavičke a pozoruje, ako sa z mladého Jimmyho Howarda stáva nová brankárska hviezda Detroitu.

Tridsaťsedemročný brankár, ktorý ako posledný v NHL používa tradičnú prilbu s mriežkou, zaznamenal počas kariéry 396 víťazstiev, s ktorými je 10. najúspešnejším brankárom v histórii. Počas kariéry sa dvakrát zúčastnil zápasu hviezd (1996 a 2008), bol nominovaný do druhého All-Star tímu sezóny (1995/96) a stal sa prvým brankár od Terryho Sawchuka, ktorý získal dva Stanley Cupy ako jednotka v rozmedzí 10 a viac rokov.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies