Menu
Účet používateľa Vyhľadávanie
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
08. 10.
kurzy
22:30info
SEA
STL
NHL live
01:00info
FLA
BOS
04:00info
UTA
CHI
NHL live
09. 10.
kurzy
01:00info
MTL
TOR
NHL live
01:30info
PIT
NYR
04:00info
EDM
WPG
NHL live
04:00info
VAN
CGY
04:00info
VGK
COL
«

Magazín

Halák na farme, nečakané znovuzrodenie Budaja. Hossa zažil posledný úspech

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. V tejto časti sa pozrieme na sezónu, ktorá bola posledná pre Mariána Hossu. Nečakané úspechy v nej zažíval Peter Budaj.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna dvanásta – 2016/17

Storočnica, Detroit prišiel o sériu, Penguins sa podarila obhajoba

Išlo o stú sezónu fungovania NHL, hoci len 99., v ktorej sa hrali aj zápasy. Významné zmeny v pravidlách nenastali, ale naposledy sme videli v akcii 30 tímov, keďže liga oznámila, že sa rozrastie o tím z Las Vegas. Florida odhalila nové logo, neskôr cez sezónu tak urobili aj Toronto.

Ešte pred sezónou sa po 12 rokoch uskutočnil Svetový pohár. Slovensko na ňom síce chýbalo, ale šestica Slovákov tešila. Halák, Chára, Sekera, Gáborík, Hossa a Tatar pomohli Výberu Európy k prekvapujúcej účasti vo finále, v ktorom bola nad ich sily Kanada.

V rámci osláv storočnice sa 1. januára 2017 uskutočnil zápas pod holým nebom medzi Torontom a Detroitom Tomáša Tatara, v ktorom domáci vyhrali 5:4 po predĺžení. Toronto hostilo takýto zápas prvýkrát. O deň neskôr sa hral aj Winter Classic, v ktorom St. Louis zdolal Chicago 4:1. Marián Hossa oň pre zranenie prišiel, ale zahral si v ňom Richard Pánik.

Článok pokračuje pod reklamou

Kým Edmonton otvoril novú arénu Rogers Place, Detroit sa lúčil s Joe Louis Arénou. A nebola to vydarená rozlúčka, keď mu skončila séria 25 účastí v play-off po sebe. Washington obhájil Prezidentskú trofej, ale opäť ho vyradil v druhom kole Pittsburgh. Najlepším tímom západu bolo Chicago, ktoré skončilo v play-off ešte skôr – Nashville ho vyradil v štyroch dueloch a nakoniec si po prvýkrát zahral vo veľkom finále. V ňom však nestačil na Penguins, ktorí sa po šesťzápasovej sérii stali prvým tímom od roku 1998 (Detroit) s úspešnou obhajobou Stanleyho pohára.

Najužitočnejším hráčom play-off sa stal po druhýkrát po sebe Sidney Crosby. V základnej časti získal obe trofeje pre „MVP“ ročníka Connor McDavid z Edmontonu. Ten ovládol kanadské bodovanie s rovnými 100 bodmi. Najlepším strelcom nebol Alex Ovečkin z Washingtonu, ale po druhýkrát v kariére Crosby. Zaknihoval 44 presných zásahov.

Auston Matthews z Toronta sa stal držiteľom Calderovej trofeje, Norrisovu získal Brent Burns zo San Jose a Vezinovu Sergej Bobrovskij z Columbusu, ktorého tréner John Tortorella získal Cenu Jacka Adamsa. Po ročnej pauze siahol na Selkeho trofej Patrice Bergeron z Bostonu, ktorý vyrovnal rekord Boba Gaineyho so štyrmi víťazstvami. Lady Byng Trophy získal Johnny Gaudrea z Calgary, Mastertonovu trofej Craig Anderson z Ottawy.

Matthews zažil hviezdny debut v NHL, keď ako prvý hráč v modernej ére strelil vo svojom prvom zápase štyri góly. Okrem neho v nej zažili premiéru aj Matthew Tkachuk, Mitch Marner, Kyle Connor či Mathew Barzal. Svoje posledné zápasy v lige odohrali Jarome Iginla, Shane Doan, Brian Campbell i Marián Hossa.

Jaromír Jágr dosiahol 22. decembra svoj 1888. bod v kariére, čím prekonal na druhom mieste historického bodovania Marka Messiera. Dominik Hašek zase prišiel o prvenstvo medzi európskymi brankármi, keď Henrik Lundqvist z NY Rangers zaknihoval 390. výhru v kariére. Neskôr ako 12. brankár histórie zaknihoval 400. triumf. Braden Holtby z Washingtonu ako tretí brankár histórie zaknihoval tretiu sezónu so 40+ výhrami po sebe (napodobnil Martina Brodeura a Jevgenija Nabokova).

Slováci v NHL

Oproti predošlej sezóne sa počet slovenských hráčov v NHL zvýšil o jedného na 13, z ktorých 11 boli korčuliari a dvaja brankári. Ligový debut tentoraz zažil Peter Cehlárik, posledné zápasy v nej odohral Marián Hossa.

Počas sezóny 2016/17 zažili výmenu traja Slováci. Tomáš Jurčo putoval za draftovú voľbu z Detroitu do Chicaga a Los Angeles vymenilo do Tampy Bay hneď dvoch slovenských hráčov – opačným smerom za Bena Bishopa a draftovú voľbu smerovali Peter Budaj, Erik Černák a dve draftové voľby.

Po prvýkrát od sezóny 2008/09 odchytal viac zápasov Peter Budaj, ktorý už trochu nečakane dosiahol po druhýkrát v kariére métu 30 výhier a doteraz je jediným slovenským brankárom, ktorý ju pokoril viac ako raz – výrazne mu k tomu pomohlo zranenie Jonathana Quicka a trápenie Jeffa Zatkoffa. Kryl 91,5 % striel, raz bol medzi hviezdami týždňa a vychytal aj sedem čistých kont (viac ich vychytali v sezóne len Holtby a Rask), s ktorými vyrovnal slovenský rekord Jaroslava Haláka.

Ten mal rovnakú úspešnosť zákrokov, no doplatil na systém troch brankárov a na prelome rokov bol cez waiver listinu poslaný na „farmu“ Islanders do AHL. Po vydarených výkonoch na Svetovom pohári bol z tohto vývoja sklamaný a často sa hovorilo jeho výmene. Tú údajne znemožnil jeho plat.

Tomáš Tatar v tejto sezóne obájil pozíciu najproduktívnejšieho Slováka, keď v 82 zápasoch zaznamenal 46 bodov, ktoré opäť nestačili na miesto v prvej stovke ligového bodovania. Bolo to však tesné – druhý Marián Hossa stratil bod, tretí Richard Pánik dva. Hossa bol s 26 gólmi najlepším strelcom, druhý bol Tatar, ktorý zaostal o jediný gól.

Po odmlke nás potešili aj slovenské hetriky – po jednom dosiahli Tatar a Pánik, ktorí sa postarali o najproduktívnejšie zápasy Slovákov v sezóne. Slováci však opäť neboli súčasťou zápasu hviezd, na čo už sme si museli zvyknúť ako na nový štandard.

Hossa začal sezónu streleckým trápením, ale to ukončil jeho 500. gól v NHL, ktorý strelil ako 44. hráč histórie a len ako tretí Slovák po Stanovi Mikitovi a Petrovi Bondrovi. Jeho 503 gólov Hossa v novembri prekonal a sezónu uzavrel s 525 gólmi. V novembri dosiahol aj svoj 1100. zápas v kariére. Po sezóne ich mal na konte 1134. V marci odohral svoj 1300. zápas v NHL symbolicky proti Ottawe – viac ich z krajanov odohrali len Mikita a Chára. Po sezóne ich mal odohraných 1309. Prečo to ta rekapitulujeme? Pretože Hossa po sezóne oznámil, že zo zdravotných dôvodov vynechá celú budúcu sezónu. Nakoniec však už nikdy kariéru neobnovil.

Míľniky dosahoval aj Chára, ktorý zaznamenal svoju 400. asistenciu v kariére a v marci dosiahol ako prvý slovenský obranca 600. bod v NHL. Chára a Hossa boli neskôr aj nominovaní na Mastertonovu trofej.

Do play-off postúpilo päť Slovákov, ale podobne ako o rok predtým končili celkom skoro. Len Andrej Sekera sa dostal za hranicu prvého kola – s Edmontonom skončil v druhom.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 T. Tatar DET 82 25 21 46 -8 26
2 M. Hossa CHI 73 26 19 45 +7 8
3 R. Pánik CHI 82 22 22 44 +14 58
4 A. Sekera EDM 80 8 27 35 +14 18
5 Z. Chára BOS 75 10 19 29 +18 59
6 M. Gáborík LAK 56 10 11 21 -4 18
7 M. Daňo WPG 38 4 7 11 0 10
8 M. Marinčin TOR 25 1 6 7 +3 16
9 P. Cehlárik BOS 11 0 2 2 0 0
10 M. Hrivík NYR 16 0 2 2 -3 2
11 T. Jurčo DET, CHI 29 1 0 1 -12 4

Prečítajte si na SlovakFitness.sk:
Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Tatar: Bolo to pre mňa dojímavé. Rodina je prvoradá, Ondrík je skvelý otecNemec: Naša sila je oveľa väčšia. Tatar hrá výborne, môže zopakovať úspechy Expert: Honzek si zaslúži miesto v zostave Flames, no jeho konkurent by mohol mať výhoduObhajca Vezinovej trofeje nie je jej top favoritom na štarte novej sezóny Videli sme boj slovenských brankárov i prvý bod Šatana. V NCAA dva body Štrbáka i slovenský gól Dvorský ukázal šikovné ruky a skóroval. Neskôr sa pobil. So Slafkovským tréner neriskovalKmec pokračuje v skvelej forme. Sériu natiahol gólom, potom pridal ďalší bod + videoDobrá správa pre fanúšikov Penguins: Veľká hviezda stihne štart sezónyPražský zápas priniesol aj jeden otras mozgu + videoHurricanes podpísali zmluvu so synom hlavného tréneraSyn Slovákov strieľal na skúške u Devils jeden gól za druhým. Zmluvu podpísal inde Colorado uchmatlo Pittsburghu obrancu. Na waiver listine pribudlo 14 hráčov Nemec a Tatar mali opäť dôvod na radosť: Devils boli v Prahe stopercentní Honzek sa postaral o bezprecedentný obrat. Toto by voči nemu nebolo fér, tvrdí expert Nemec bol v úžase z gesta trénera. Mladého parťáka za debut pochválil, sám sa cítil lepšie Tatar si váži gesto trénera. Aj po 17 rokoch v NHL mohol zažiť niečo nové Honzek vie, že teraz to už nie je na ňom: Bude to stresujúce, ale som pripravený na všetkoNaplní nový tréner Devils očakávania? Kto je favoritom na Norrisovu a Calderovu trofej? Pospíšil verí, že Flames sú na tom dobre. Rastie aj chémia jeho útoku Flames mohli dostať v piatok ranu, ktorá zahrá do karát Honzekovi! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies