Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
02. 05.
kurzy
02:00info
TOR
BOS
NHL live
03. 05.
kurzy
01:00info
NSH
VAN
04:00info
VGK
DAL
«

Slováci v NHL

Slovenské puky sú najlepšie, ale...

Len malá hŕstka slovenských fanúšikov nevie, že puky pre NHL sa vyrábajú na Slovensku. Slovenské puky vyrobené vo firme Vegum v Dolných Vesteniciách boli používané aj na podujatiach IIHF.

V súčasnosti tomu tak nie je. Puky pre podujatia IIHF dodáva česká spoločnosť Gufex. Práve táto firma nahradila slovenské puky, ktoré sa použili napríklad aj na Olympiáde v Nagane. Vtedy sa práve so slovenskou „gumou“ podarilo Českej republike vyhrať ZOH.

Slovensko po prehratom boji o dodávanie pukov pre IIHF má stále svoje želiezko v ohni. A tým je najprestížnejšia liga sveta NHL, kde sa puky s nápisom „MADE IN SLOVAKIA“ na boku stále používajú.

puky

Článok pokračuje pod reklamou

„Slovenské puky sú tej najvyššej kvality,“ povedala vedúca marketingu spoločnosti Vegum Jaroslava Pažinová pre agentúru Bloomberg, keď spoločnosť prehrala boj s českou firmou na dodávky pukov pre majstrovstvá sveta a olympijské hry od roku 2002. V blízkej budúcnosti sa však situácia môže zmeniť. Českému výrobcovi totiž končí platná zmluva. Reálnejšie je však, že IIHF s českým výrobcom predĺži zmluvu. Výrobca totiž vyrába puky, ktoré nezanechávajú na mantineloch čierne čiary. Avšak ani to nezaujímalo vedenie NHL, ktoré rázne odmietlo ponuku českej spoločnosti vystriedať v dodávkach Slovensko.

Svetovú jednotku v oblasti výroby pukov sa však v NHL snaží vytlačiť kanadská spoločnosť Viceroy Rubber, ktorá od sezóny 2005/06 dodáva puky pre zápasy NHL. Slovenské puky sú využívane pri tréningoch a pri rozkorčuľovaniach. V zámorí už však v minulosti jeden takýto pokus neuspel. V dejinách ostalo fanúšikom v pamäti, ako NHL do hry nasadila kanadské puky. Tie však odskakovali od hokejok a hráči si na ne nemohli zvyknúť. Našlo sa iba pár prívržencov domácich „kotúčov“. Opäť tak boli do hry nasadené puky vyrábané v Dolných Vesteniciách.

Verme, že menší útlm slovenskej spoločnosti je iba dočasný. Veď my doma vieme, že puky robíme najlepšie. A za to hovorí aj štatistika. V roku 2003 sa použilo vo svete 5 miliónov kusov pukov zo Slovenska. Stále je najväčší záujem v Nemecku, ale aj v Čechách.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec má v tomto roku šancu vytvoriť nový rekord MS. Skončí Slafkovský hneď za ním? Dvorskému sa môže otvoriť šanca v NHL: Tlak necítim, vzormi sú mi Slafkovský a Nemec Stamkos chce ďalší Stanley Cup s Tampou. Majú o spoluprácu záujem obe strany? Ikonický analytik má pre Ovečkina radu: Schudni! Adam Sýkora sa tešil z úspešného vstupu do série Jeden Slovák v CHL čelí vyradeniu. Tím druhého postupový mečbal nevyužil + videoBrind’Amour si nie je istý svojou budúcnosťou s HurricanesRuský mladík si pri príchode do Toronta mení meno. Mení sa status Matthewsa? Skvelé novinky: Šatan potvrdil ďalšiu posilu Slovenska na majstrovstvách sveta Odchod z NHL a príchod do Ruska? Ružička urobil významnú zmenuTréner Tampy obliekal brankárov do sukní. Teraz sa ospravedlnil Švédi sa tešia na veľkú hviezdu. A čo Slováci? Rozhodlo sa o Erikovi Černákovi! Hurricanes nemali vlastnú „farmu“. Teraz sa blížia k viacročnej spolupráci s niekdajším partnerom Blues si upísali ďalších dvoch švédskych mladíkov. Do jedného vkladajú veľké nádeje! Anaheim a Carolina si upísali brankárov z Ruska McDavid a spol. oslavujú! Obhajca má zrazu nôž na krku Zlé správy pre obranu Slovenska? Černák dohrával play-off zranený!Finalistami Norrisovej trofeje sú dvaja jej víťazi i mladík, ktorý môže prepísať dejinyDôvod na obavy: Je na tom hviezdny Matthews horšie, ako tím hovorí? NHL naživo: Dallas vo vedení? Koniec pre kráľov?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies