Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
02:00info
TOR
BOS
NHL live
02. 05.
kurzy
02:00info
TOR
BOS
NHL live
03. 05.
kurzy
01:00info
NSH
VAN
04:00info
VGK
DAL
«

Magazín

Najväčšie brankárske talenty – Kanada

Martin Brodeur a Patrick Roy patria k najlepším brankárom v histórii. Oboch spája okrem zisku Stanley Cupu aj štátna príslušnosť – pochádzajú z Kanady. V našom seriáli sme sa zamerali práve na mužov s maskami, ktorí sú ich krajanmi a nasledovníkmi.

Kanadská brankárska škola je bohatá na talenty, a preto sme pred zostavením finálnej päťky vytvorili niekoľko kritérií: brankári môžu mať najviac 23 rokov, museli prejsť vstupným draftom NHL alebo podpísať zmluvu s klubom NHL a v profilige odchytali doteraz maximálne desať stretnutí.

1. MALCOLM SUBBAN (Boston Bruins, 20 rokov)

Mladší brat obrancu Montrealu Canadiens P.K. Subbana patrí k najtalentovanejším brankárom súčasnosti. Draftom prešiel už pred troma rokmi, keď si ho v prvom kole vybral Boston Bruins.

Posledné dve sezóny odchytal v AHL, kde zaznamenal skvelé čísla – v oboch ročníkoch prekročil 92-percentnú úspešnosť zákrokov. Vo februári dostal šancu aj v prvom tíme Bostonu, ale pri debute inkasoval tri góly zo šiestich striel.

Článok pokračuje pod reklamou

Subban debutoval v minulej sezóne v NHL.

Tréneri na ňom oceňujú najmä atletickosť, skvelú pohyblivosť v bránkovisku a riešenie situácií jeden na jedného, v ktorých takmer vždy zvíťazí. Bruins počítajú s tým, že v budúcnosti prevezme post jednotky po Tuukkovi Raskovi. S jeho príchodom do NHL sa však zatiaľ nikam neponáhľajú.

Pred sezónou absolvoval kemp Bruins, ale vedenie klubu ho neskôr poslalo na farmu do Providence. Neohrozenou jednotkou Bostonu je totiž Rask, zatiaľ čo dvojkou Jonas Gustavsson.

V AHL čaká na šancu vysoko hodnotený mladík Zane McIntyre, ktorý bol tento rok najlepším brankárom univerzitnej súťaže NCAA a dostal sa aj medzi finalistov Hobey Baker Award pre najlepšieho vysokoškolského hráča. Pri zranení Subbana je zatiaľ jednotkou Providence.

2. MATT MURRAY (Pittsburgh Penguins, 21 rokov)

Murrayho draftovali, rovnako ako Subbana, pred troma rokmi – v treťom kole si ho vybral klub Pittsburgh Penguins.

Dva ročníky po drafte odchytal v juniorskej súťaži OHL, kde mal dostatočný priestor na rozvíjanie talentu. V uplynulej sezóne dostal už príležitosť na farme Pittsburghu v AHL, kde vytvoril aj rekord v nepriestreľnosti. Gól neinkasoval až 304 minút a 11 sekúnd.

Murray bol v poslednej sezóne oporou Wilkes-Barre v AHL.

Hoci patrí k vysokým brankárom (meria 194 centimetrov), v bránkovisku sa pohybuje veľmi rýchlo. Výhodou je aj jeho skvelá práca lapačkou. Murray má obrovský potenciál stať sa jednotkou tímu NHL, no ešte sa potrebuje zlepšovať a nabrať skúsenosti.

Tento ročník odohrá v AHL, čo už dávnejšie naznačil aj asistent generálneho manažéra Penguins Tom Fitzgerald. „Nepríde sem a nezačne súperiť o post jednotky s Marc-André Fleurym. Má len 21 rokov, potrebuje chytať čo najviac. Nemôžete rozvíjať schopnosti, ak sedíte na striedačke,“ uviedol pre nhl.com.

3. ERIC COMRIE (Winnipeg Jets, 20 rokov)

Mnohí skauti ho pred draftom 2013 zaradili k favoritom na prvé kolo, no nakoniec si ho vybral v závere druhého kola Winnipeg Jets. Výber brankára, ktorý začiatkom toho roku podstúpil operáciu bedier, sa kanadskému klubu vyplatil.

Comrie sa po rekonvalescencii vrátil do skvelej formy a odchytal výborné dve sezóny v juniorskej WHL. Jeho tím Tri-City Americans síce nepatril k najlepším, ale vďaka nemu sa vždy prebojoval do play-off.

Comrie získal na MSJ 2015 zlatú medailu.

Nevlastný brat bývalého hráča NHL Mikea Comrieho vyniká prehľadom v hre či rýchlymi reflexmi. Potenciál ukázal aj na posledných juniorských MS, keď pomohol Kanade k zlatým medailám.

Sezónu začal v AHL, kde debutoval už vlani. Vtedy odchytal päť duelov. V Manitobe, ktorá je farmou Winnipegu, však chytá aj ďalší talentovaný mladík Connor Helleybuyck. Obaja súperia o post jednotky.

4. ZACH FUCALE (Montreal Canadiens, 20 rokov)

Rodák z quebeckého Lavalu bol pred troma rokmi najvyššie draftovaným brankárom. Z celkového 36. miesta si ho vybral slávny klub Montreal Canadiens.

Fucale zažil skvelú juniorskú kariéru. S Halifaxom získal v roku 2013 prestížny Memorial Cup, po výmene do Quebecu si tento rok zahral v semifinále. Na prelome rokov bol oporou kanadskej juniorskej reprezentácie na ceste za svetovým titulom.

Fucale doviedol Kanadu na uplynulých juniorských MS k titulu.

Vo finále proti Rusku ukázal, že vie chytať aj pod veľkým tlakom. Rusi prehrávali v polovici zápasu 1:5, ale troma gólmi v závere druhej tretiny znížili na 4:5. Fucale však v ďalších minútach odolal. Ďalším znakom jeho hry je skvelý pohyb v bránkovisku.

Tento ročník, prvý medzi seniormi, odštartoval na farme Canadiens v St. John's, kde zatiaľ kryje chrbát Dustinovi Tokarskému. Očakáva sa, že v budúcnosti by mohol súperiť o post jednotky Canadiens s Careym Priceom alebo ho klub vymení.

5. MASON MCDONALD (Calgary Flames, 19 rokov)

McDonald je v rebríčku najmladším brankárom – v apríli oslávil devätnáste narodeniny. Draftom však prešiel už vlani, keď si ho v úvode druhého kola (34. miesto) vybral klub Calgary Flames.

Aj takéto zákroky predviedol McDonald v QMJHL.

Rodák z Halifaxu dal o sebe vedieť v juniorskej QMJHL, kde chytá už od roku 2012, ale aj na minuloročnom svetovom šampionáte hráčov do 18 rokov. Kanadu doviedol k zisku bronzu a navyše sa stal najlepším brankárom turnaja.

Vďaka výške 193 centimetrov pokrýva veľkú časť bránky a atletickosťou ho mnohí odborníci prirovnávajú k Steveovi Masonovi z Philadelphie Flyers. Sezónu 2015/16 ešte odchytá medzi juniormi a na prelome rokov by mohol hrať na juniorských MS.

Stoja za zmienku:

MacKenzie Blackwood (New Jersey Devils, 18 rokov)
Tristan Jarry (Pittsburgh Penguins, 20 rokov)
Matt O’Connor (Ottawa Senators, 23 rokov)



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Je rozhodnuté: Bude Toronto opäť bojovať o prežitie bez najväčšej hviezdy?Na Mastertonovu trofej sú nominovaní brankári a spoluhráč SlovákaNemec má v tomto roku šancu vytvoriť nový rekord MS. Skončí Slafkovský hneď za ním? Dvorskému sa môže otvoriť šanca v NHL: Tlak necítim, vzormi sú mi Slafkovský a Nemec Stamkos chce ďalší Stanley Cup s Tampou. Majú o spoluprácu záujem obe strany? Ikonický analytik má pre Ovečkina radu: Schudni! Adam Sýkora sa tešil z úspešného vstupu do série Jeden Slovák v CHL čelí vyradeniu. Tím druhého postupový mečbal nevyužil + videoBrind’Amour si nie je istý svojou budúcnosťou s HurricanesRuský mladík si pri príchode do Toronta mení meno. Mení sa status Matthewsa? Skvelé novinky: Šatan potvrdil ďalšiu posilu Slovenska na majstrovstvách sveta Odchod z NHL a príchod do Ruska? Ružička urobil významnú zmenuTréner Tampy obliekal brankárov do sukní. Teraz sa ospravedlnil Švédi sa tešia na veľkú hviezdu. A čo Slováci? Rozhodlo sa o Erikovi Černákovi! Hurricanes nemali vlastnú „farmu“. Teraz sa blížia k viacročnej spolupráci s niekdajším partnerom Blues si upísali ďalších dvoch švédskych mladíkov. Do jedného vkladajú veľké nádeje! Anaheim a Carolina si upísali brankárov z Ruska McDavid a spol. oslavujú! Obhajca má zrazu nôž na krku Zlé správy pre obranu Slovenska? Černák dohrával play-off zranený!Finalistami Norrisovej trofeje sú dvaja jej víťazi i mladík, ktorý môže prepísať dejinyZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies