Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
BOS
FLA
NHL live
04:00info
COL
DAL
NHL live
17. 05.
kurzy
01:00info
BOS
FLA
NHL live
04:00info
COL
DAL
NHL live
18. 05.
kurzy
02:00info
EDM
VAN
«

Správy z NHL

Letci z Philadelphie dostali cez leto nové krídla

Po tohtoročnom trpkom vyradení tímu Philadelphia Flyers z vyraďovacích bojov o Stanleyho pohár a po zmätkovaní v bránkovisku, si Paul Holmgren, generálny manažér „letcov“, povedal, že jeho tím musí prejsť radikálnou zmenou.

Pritom to nebolo až tak dávno, čo Flyers prešli výraznou obmenou svojho kádra. Po katastrofálnej sezóne 2006/07, kedy sa Philadelphia umiestnila so ziskom 56 bodov na poslednom mieste a po prvýkrát za posledných 13 rokov sa neobjavila v play-off, musel Holmgren urýchlene jednať, aby napravil vzniknutú škodu, ktorú napáchal jeho predchodca Bob Clarke.

Flyers poslali naspäť do Nashvillu ich prvú voľbu v drafte, ktorú získali vo výmene za Petra Forsberga, a podpisujú šesťročné zmluvy s hráčmi Kimmom Timonenom a Scottom Hartnellom, ktorých práva na vyjednávanie prišli opačným smerom z organizácie Predators.

Všetko ďalej pokračovalo vstupným draftom NHL. Napriek tomu, že Flyers skončili beznádejne na poslednom mieste, prvá voľba v tohoročnom drafte pripadla Chicagu Blackhawks, ktorý rozšíril svoj káder o Patricka Kanea. Philadelphia sa musela obísť „len“ s druhou voľbou, ktorú dokázala premeniť na šikovné a hlavne talentované ľavé krídlo – Jamesa van Riemsdyka.

1.júla, po otvorení trhu s voľnými hráčmi, išiel Holmgren agresívne po veľmi horúcom tovare, bývalom kapitánovi Buffala Sabres, Danielovi Brierovi, kanadskému rodákovi z provincie Quebec, ktorý zažil svoju životnú sezónu v drese Sabres. So ziskom 95 kanadských bodov (32+63) si stanovil svoje doterajšie bodové maximum. Vtedy ešte dvadsaťdeväťročný drobný útočník podpísal kontrakt, ktorý mu mal vyniesť celkovo 52 miliónov amerických dolárov za dobu 8 rokov.

Novú rolu v tíme pridelili aj mladým, nádejným hokejistom – Mikeovi Richardsovi a Jeffovi Carterovi. Práve na týchto dvoch hráčov sa upierali zraky priaznivcov Flyers. Okolo nich mal byť postavený tím, ktorý vybojuje vytúžený Stanley Cup. Obaja hráči s organizáciou Flyers neskôr podpísali dlhodobé 12 a 11-ročné kontrakty.

Pred štartom sezóny 2008/09 bol Richards dokonca menovaný v poradí už sedemnástym kapitánom Philadelphie, stal sa neoddeliteľnou súčasťou svojho tímu, lídrom na ľade a nekompromisným bojovníkom na rozbúrených klziskách NHL. Z Cartera sa vykľul elitný strelec, na pohľadanie.

Nikto preto neočakával kroky, ktoré Paul Holmgren podnikol len jeden deň pred vstupným draftom v roku 2011.

Holmgren na začiatku júna obetoval tretiu voľbu v drafte za právo na vyjednávanie s gólmanom z tímu Phoenix Coyotes – Iľjom Bryzgalovom, a potreboval sa s temperamentnýmR urýchlene dohodnúť na podmienkach jeho novej zmluvy. Aby tak mohol urobiť, musel uvoľniť pod platovým stropom určitú sumu peňazí, ktorú by zároveň minul na tridsaťjedenročného rodáka z ruského Togliatti.

Niekoľko dní sa špekulovalo a tajne šepkalo o výmene Jeffa Cartera. Najväčší záujem o nekompromisného strelca mal údajne Columbus. Všetci s napätím čakali, ako hlavný architekt Flyers nakoniec situáciu vyrieši. No, Holmgren všetky zvesti o tom, že by Carter mal byť vymenený vetoval a jedným dychom dodal, že na predaj sú hráči typu Matta Carlea a Chrisa Versteega.

O to väčšie prekvapenie nastalo 23. júna, keď sa Holmgren nakoniec rozhodol vymeniť Cartera do Columbusu, za Jakuba Voráčka a prvú voľbu v drafte 2011. No to však ani zďaleka nebolo všetko.

Len pár minút po tejto výmene poslal Holmgren kapitána, ikonu, telo aj dušu klubu, Mika Richardsa, do Los Angeles spolu s prospektom Robom Bordsonom. Philadelphia zase rozšírila svoje rady o Wayna Simmondsa, statného silového útočníka a nesmierne talentovaného Braydena Schenna. „Letci“ taktiež z L.A. získali aj druhú voľbu v drafte 2012.

Následne si upísal Bryzgalova na poriadne dlhú dobu. Deväť rokov, počas ktorých naňho minú 51 miliónov. Tak znela dohoda medzi vedením Flyers a tridsaťjedenročným brankárom.

Fanúšikovia Philadelphie nevedeli, čo si o tom všetkom majú myslieť. Cítili sa podvedení, sklamaní, ba dokonca aj urazení. Bol to pre nich šok, ktorý ani doteraz mnohí neprekonali.

No je celkom dosť možné, že práve pre obrovské krídla, ktoré celý tím ťažili sa nedokázali Flyers pohnúť z miesta a vzlietnuť. Možno že leto plné zmien prinesie vytúžené ovocie a na všetko zlé sa zabudne.

Claude Giroux, dvadsaťtriročný rodák z kanadského Ontária, bude už štvrtým rokom obliekať oranžový dres Flyers. Vedenie plánuje mladému útočníkovi nadeliť väčšiu dávku zodpovednosti, ako v minulom ročníku. V súčasnosti sa z Girouxa môže stať jeden z najkomplexnejších hráčov v Národnej hokejovej lige. Hrá vo vlastnom obrannom pásme mu nie je cudzia, rovnako ako zbieranie bodov. A čo je hlavné, má chuť sa neustále zlepšovať a pracovať na sebe. Práve kvôli jeho všestrannosti je často prirovnávaný k Petrovi Forsbergovi. Sám Giroux tvrdí, že by sa mu jedného dňa chcel podobať.

O Dannym Brierovi sa zase špekuluje ako o budúcom kapitánovi Flyers. Drobný center s neskutočne šikovnými rukami si túto rolu vyskúšal už v Buffale, keď sa o kapitánske „céčko“ delil s Chrisom Drurym. Danny je vynikajúci hráč, rovnako ako človek. Svojim spoluhráčom ide vždy príkladom. Ak by opäť dokázal nastrieľať cez 30 gólov, nebola by strata Cartera pre Flyers taká pohroma.

Je dobré si uvedomiť, aký pretlak vznikol na pozícií stredných útočníkov v tíme Flyers. Richards, Carter, Briere, Giroux, Betts i mladý prospekt Ben Holmstrom či nedávno draftovaný Sean Couturier, sú všetko strední útočníci. Aj po odchode Mikea s Jeffom je situácia okolo tohto postu celkom napätá. Navyše, Holmgren si z trhu voľných hráčov stiahol hráča menom Maxime Talbot, ktorý taktiež nastupuje na mieste stredného útočníka.

Talbot v minulosti pôsobil v tíme Pittspurgh Penguins, s ktorým v roku 2009 vyhral Stanley Cup, keď svojmu celku pomohol v rozhodujúcom siedmom zápase proti Detroitu. Maxime odohral najdôležitejší zápas svojej kariéry vo vysokom tempe. Dokázal dvakrát skórovať a pripísať si taktiež aj víťazný gól. Spoluhráči ho milujú, protihráči nenávidia.

Brayden Schenn, päťka draftu z roku 2009, je pripravený naskočiť do nablýskaného sveta NHL a odohrať celú sezónu za prvý tím Flyers. Dvadsaťročný center bude pravdepodobne nastupovať v druhej, prípadne tretej formácií. Brayden má všetky predpoklady na to, aby sa v budúcnosti stal „superstar“ v najprestížnejšej hokejovej lige na svete.

Chris Pronger, neústupný bojovník, ktorý ma za sebou stovky bitiek, či už úspešných, alebo nie, si taktiež bude robiť zálusk na písmeno „C“ nažehlené na drese. Otázny je jeho zdravotný stav. Jeho operované koleno nie je ešte úplne v poriadku. Aj tento fakt môže zavážiť pri výbere tejto prestížnej funkcie. Napriek tomu, že Prongerovi je už takmer 37, stále patrí medzi najlepších a najtvrdších obrancov v lige, pokiaľ je zdravý. Stretnutie na ľade s ním by vás mohlo poriadne zabolieť.

Wayne Simmonds s Jakubom Voráčkom určite prinesú do akcie viac dôrazu. Obaja sú technicky veľmi zdatní a vedia puk spoľahlivo dopraviť až k bránke. Navyše sú stále veľmi mladí a vôľa zapracovať na svojej hre im taktiež nechýba. Simmonds s Claudeom Girouxom by mohli vytvoriť veľmi úderné komando.

Taktiež nesmieme zabudnúť na Seana Couturiera, osmičku tohtoročného. Je otázne, či sa Couturier prebojuje do prvého tímu, no už teraz je jasné, že Flyers sa podarilo ukoristiť nesmierne cenný drahokam. Ak zvládne osemnásťročný Američan tréningový kemp, je možné že sa i jeho meno ocitne na súpiske pre štart novej sezóny. No, mnohí odborníci mu vyčítajú nedostatočnú pracovnú morálku a chuť trénovať. A to by mohol byť veľký problém.

Určite medzi veľmi zaujímavú letnú akvizíciu patrí aj český legendárny útočník Jaromír Jágr, ktorý bude mať čo dokazovať po tom, čo tri roky strávil v konkurenčnej KHL. Jágr môže byť veľmi nebezpečná zbraň na presilovky, kde bude svojich spoluhráčov obdarovávať geniálnymi prihrávkami. Je však tridsaťdeväť ročný odchovanec Kladna ešte natoľko fyzicky zdatný, aby odohral celú sezónu? Čas ukáže.

Iba pred niekoľkými dňami podpísal nový šesťročný kontrakt už spomínaný James Van Riemsdyk. V Organizácii Flyers sa s ním počíta, ako s jasnou voľbou pre budúcnosť. Vedenie tímu očakáva, že Van Riemsdyk bude za približne dva roky hrať na vrchole svojich možností a udrží nasadené tempo minimálne do vypršania kontraktu. Bude veľmi zaujímavé sledovať tohto mladíka, ako si s výzvou, ktorá na neho čaká poradí. Odhodlanosť mu ale rozhodne nechýba.

Philadelphia Flyers bude aj počas nasledujúcich rokov určite konkurencieschopný tím, ktorý si bude v play-off brúsiť zuby na tú najcennejšiu trofej v kolektívnom športe – Stalnley Cup. Ak na výmenách, ktoré prebehli na začiatku leta, nič nezískali, určite ani nič nestratili. Stále budú dres „letcov“ obliekať aj hráči ako Kimmo Timonen, Braydon Coburn, Scott Hartnell, Matt Carle, Andrej Meszároš či Blair Betts.

Veľký otáznik stále visí nad brankárom. Bryzgalov sa bude zrejme striedať so svojím ruským kolegom Sergejom Bobrovským, ktorý má za sebou solídnu nováčikovskú sezónu a je na priamej ceste stať sa elitou medzi brankármi, pokiaľ mu vydrží odhodlanie a pracovitosť, ktorá mu je charakteristická. Bryzgalov by mal predsa len odohrať väčšiu časť zápasov v základnej časti a počíta sa s ním ako s gólmanom, ktorý v play-off dotiahne svoj tím až na samý vrchol. Je však na túto úlohu stavaný?

Iľja stihol po výluke odchytať v play-off 2007, teda ročníku v ktorom sa Ducks podarilo vyhrať Stanleyho pohár, 5 zápasov, kedy zaskakoval za J.S. Giguera, ktorý mal v tom čase osobné problémy s čerstvým prírastkom do jeho rodiny – synom Maximom-Olivierom. Neviedol si až tak zle - priemer inkasovaných gólov dosahoval hodnoty 2,25 a úspešnosť jeho zákrokov sa vyšplhala na 92,2 %. No, s priemerom 3,44 a 4,36 inkasovaných gólov v play-off z ostatných dvoch sezón o ňom môže nejeden fanúšik zapochybovať.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies