Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 2. tr.
VGK
2
DAL
2
28. 04.
kurzy
20:30info
COL
WPG
23:00info
NSH
VAN
NHL live
02:00info
WSH
NYR
NHL live
04:30info
LAK
EDM
29. 04.
kurzy
01:00info
FLA
TBL
03:30info
VGK
DAL
«

Magazín

Pred 95 rokmi Toronto prekvapilo NHL kurióznym experimentom

Legendárny torontský manažér, tréner a majiteľ Conn Smythe bol svojho času jedným z najinovatívnejších mužov v NHL. Dokázal to aj málo známym experimentom, ktorým ligu prekvapil presne pred 95 rokmi.

Stalo sa v sobotu 9. marca 1929, kedy Maple Leafs privítali vo svojej hale Arena Gardens mužstvo Detroit Cougars.

Pre Maple Leafs to bol predposledný domáci zápas v základnej časti sezóny 1928/29. V tej dobe mali už istý postup do play-off a vedeli, že ich súperom v úvodnom kole vyraďovacích bojov budú s veľkou pravdepodobnosťou práve Cougars. Na popud Conna Smythea sa preto rozhodli, že skúsia niečo netradičné.

Smythe nominoval na tento zápas 12 hráčov – šiestich útočníkov, štyroch obrancov a dvoch brankárov. Už nominácia dvoch gólmanov do jedného zápasu bola v tom období vzácnosť – mužstvá NHL mali k dispozícii zväčša iba jedného brankára a ak sa zranil, zaskočil za neho niekto z realizačného tímu.

Smythe rozdelil tucet svojich zverencov na dve šestky, a to podľa veľmi neobvyklého kľúča: prvú šestku tvorili prevažne slobodní a druhú prevažne ženatí hokejisti.

„Tím slobodných”, ako ho Smythe pred zápasom nazval, tvorili brankár Benny Grant, zadáci Hap Day, Red Horner a útočníci Andy Blair, Ace Bailey a jediný ženáč Danny Cox.

„Tím ženatých” tvorili brankár Lorne Chabot, zadáci Art Duncan, Art Smith a útočníci Baldy Cotton, Eric Pettinger a Shorty Horne. Slobodní boli v tomto tíme iba Smith a Horne.

Smythe však zašiel ešte ďalej. V presvedčení, že mu nič nebráni v tom, aby v priebehu duelu pravidelne striedal aj brankárov, zhruba každých päť minút vymieňal jednu šestku za druhú. „Keď sa hra prerušila a prišlo k striedaniam, jedna šestka zliezla z ľadu a nahradila ju druhá," stálo v pozápasovej reportáži torontského denníka The Globe.

Zápas odštartoval tím slobodných a v 14. minúte, pri svojom druhom striedaní, sa postaral o prvý gól. V 18. minúte zvýšil na 2:0 tím ženatých a v 54. minúte uzavrel na konečných 3:0 tím slobodných. Obaja domáci brankári, slobodný Grant aj ženatý Chabot, odchytali zhruba po 30 minút a za svoj chrbát nepustili žiadnu z 38 striel.

„Je ťažké ľudí baviť, keď v zápase o nič nejde,” písal v stĺpčeku denníka Toronto Daily Star niekdajší tréner a manažér tímu Charlie Querrie, „ale Leafs urobili všetko pre to, aby divákov pobavili, a tento večer naozaj stál za to. Leafs okrem toho ukázali, že majú v tíme dobrý tucet kvalitných hráčov.”

Obe torontské šestky uzavreli pred zápasom aj malú stávku: tá, ktorá dá viac gólov, dostane od druhej šestky nové klobúky. O motiváciu mali postarané i bez toho: ak by zápas prehrali, museli by všetci nakúpiť klobúky Smytheovi a zvyšku klubového vedenia. Tento minisúboj vyhral tím slobodných 2:1, nový klobúk ale napokon dostali od Smythea a spol. všetci hráči.

„Ace Bailey si teraz aspoň konečne vymení ten svoj zastaraný model z roku 1925 za niečo modernejšie,” rypol si do najlepšieho torontského hráča Bert Perry z denníka The Globe.

Smytheov kuriózny experiment sa už nikdy viac neopakoval. Predsa len, mal v prvom rade pobaviť mužstvo a fanúšikov v dobe, kedy si to Maple Leafs mohli dovoliť.

Smythe však v zostávajúcich troch zápasoch základnej časti ďalej pokračoval v pravidelnom striedaní brankárov, hoci už nie po zhruba piatich minútach, ale väčšinou po celých tretinách. V play-off už chytal iba Chabot a hráči chodievali na ľad bez ohľadu na to, či boli slobodní, alebo ženatí. V prvom kole play-off vyradili Cougars 2:0 na zápasy, v následnom semifinále však prehrali s newyorskými Rangers 0:2.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Potenciálne posily Slovenska si sezónu v AHL predlžujú. O osude jednej z nich sa rozhodne dnes Repčík skóroval a jeho tím je opäť bližšie k finále! + video Špičkový turnaj v Česku: Súper Slovenska v skupine sa teší na veľkú posilu z NHLNylander sa vrátil do akcie, ale zápas nedohral Matthews Každý raz skončí: O konci kariéry sa už rozhodol aj Jaromír Jágr Tampa prekvapila návratom obrancu, fanúšikovia mu pripravili veľké ovácie + video Černák hral zápas o prežitie s prekvapujúcim parťákom, dráma na Long Islande, ďalší tím s mečbalom Capitals vypadol pre zápas o prežitie obranca. Zažije debut Švéd?Obranca Predators bude absentovať, útočník dostal trest od NHL + videoŠťastie v nešťastí: Rezná rana obrancu Jets nie je až taká vážna Pospíšil ohúril rýchlosťou. Štatistiky hovoria jasne: V tíme je kráľom! Dvorský nechcel klamať, hovoril o sklamaní. Obráti sa reprezentácii v budúcnosti chrbtom? NHL naživo: Koniec sezóny pre NY Islanders a Tampu Bay?Veľká dráma v súboji slovenských brankárov rozhodla sériu. Slovensko má istého šampióna Slovenskí juniorskí reprezentanti zažili úspešný vstup do finále konferencie + videoPosledný súper Slovenska v skupine zverejnil zostavu na MS. Nechýba v nej ani hviezda Sabres Ďalšie zámorské posily pre Slovensko sú k dispozícii!Nylander trénoval. Prvýkrát prehovoril aj pred novinármi Rempe zranil Fehérváryho spoluhráča: Som z toho už znechutený a unavený, reaguje Carlson + videoUvidíme veľký trénerský prestup? Nemca by mohol trénovať dvojnásobný šampión Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies