Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Magazín

Slovenská bitka, Hossov žiaľ, Šatan cez AHL až na vrchol. Chára ukončil nadvládu Lidströma

Jozef Struhár  
19.07.2024

SlovakNHL.sk má pred sebou jubilejnú 20. sezónu existencie, a preto sme sa počas leta rozhodli pozrieť na 19 sezón, ktoré jej prechádzali. Vo štvrtej časti sa pozrieme na sezónu, v ktorej Marián Hossa zažil ďalšie sklamanie a Zdeno Chára sa stal kráľom obrancov celej ligy. Opäť v nej Slovák získal aj Stanleyho pohár.

20 sezón SlovakNHL.sk: Sezóna štvrtá – 2008/09

Sharks po skvelej základnej časti sklamali, Hossa sledoval majstrovskú radosť bývalých spoluhráčov

Po prvýkrát po výluke sa aspoň raz počas sezóny stretol každý s každým. Opäť začala v októbri, pričom významná bola pre Canadiens, ktorí oslavovali storočnicu. Opäť sa sezóna začala v Európe, tentoraz v Štokholme a Prahe. Tampa Bay dokonca odohrala prípravný zápas v Bratislave, kde zdolala Slovan 3:2 po nájazdoch. Zaujímavé je, že všetky štyri tímy, ktoré otvorili sezónu v Európe, v nej neskôr vyhodili trénerov. Pre úspech prvého Winter Classic sa začala budovať tradícia novoročných zápasov pod holým nebom. Tentoraz Detroit uspel v Chicagu 6:4.

Držiteľom Prezidentskej trofeje sa stalo San Jose, ktoré nazbieralo 117 bodov. Len jeden bod naň stratil Boston, ktorý ovládol Východnú konferenciu. V play-off ďaleko nezašli – Bruins skončili v druhom kole, Sharks dokonca v prvom. Do finále sa opäť dostali Detroit s Pittsburghom, pričom tentoraz sa z výhry tešili Penguins, ktorí získali svoj tretí Stanleyho pohár v klubovej histórii po sedemzápasovej sérii. Sidney Crosby sa stal najmladším kapitánom histórie NHL, ktorý ho získal.

Conn Smythe Trophy získal z mužstva šampióna Jevgenij Malkin. Najužitočnejším hráčom sezóny sa opäť stal jeho krajan Alex Ovečkin, ktorý presvedčil odborníkov i hráčov. S 56 gólmi ovládol poradie strelcov a v bodovaní zaostal len tri body za Malkinom, ktorý vyhral boj o Trofej Arta Rossa.

Článok pokračuje pod reklamou

Radosť z trofeje mal v roku 2009 aj Zdeno Chára, ktorý ukončil nadvládu Nicklasa Lidströma a získal Norrisovu trofej. Jeho spoluhráč Tim Thomas sa tešil z Vezinovej trofeje, jeho tréner Claude Julien z Ceny Jacka Adamsa. Lady Byng Trophy skončila po štvrtýkrát po sebe v rukách Pavla Daciuka z Detroitu, ktorý opäť získal aj Selkeho trofej. Najlepším nováčikom sa stal brankár Columbusu Steve Mason, Masteronovu trofej dostal Steve Sullivan z Nashvillu.

Drew Doughty, James Neal, Max Pacioretty, Alex Pietrangelo, Cory Schneider, Jakub Voráček či Steven Stamkos patrili medzi hráčov, ktorí zažili v NHL debut. Rozlúčili sa s ňou viacerí významní hráči vrátane Joea Sakica, Brendana Shanahana, Matsa Sundina, Sergeja Zubova, Jeremyho Roenicka, Garyho Robertsa, Markusa Näslunda, Olafa Kolziga, Curtisa Josepha, Bobbyho Holíka či Sergeja Fiodorova. Martin Brodeur vytvoril s 552. výhrou v kariére nový rekord NHL. Prekonal Patricka Roya.

Slováci v NHL

Počet Slovákov, ktorí si v lige zahrali v tejto sezóne, klesol na 18 – išlo o dvoch brankárov a 16 korčuliarov. Premiéry v NHL zažili Peter Ölvecký a Vladimír Mihálik. Do KHL odišiel Richard Zedník.

Marián Hossa sa po finálovom sklamaní s Pittsburghom rozhodol pre podpis ročnej zmluvy s majstrovským Detroitom, k Penguins si to zase namieril Miroslav Šatan. Pavol Demitra podpísal ako voľný hráč zmluvu s Vancouverom. Pred sezónou zažili výmeny dvaja obrancovia – Ľubomír Višňovský z Edmontonu do Los Angeles za Jarreta Stolla a Matta Greenea, Andrej Meszároš z Ottawy do Tampy Bay za Filipa Kubu a Alexa Picarda.

Nechýbalo veľa a obaja slovenskí brankári by pokoril métu 20 výhier. Peter Budaj ich vychytal toľko v 56 zápasoch v drese Avalanche, Jaroslav Halák doviedol Canadiens k 18 výhram. Opäť však mal lepšiu úspešnosť zákrokov (91,5%) ako jeho skúsenejší krajan (89,9%) a zachytal si aj v jednom zápase play-off.

Do čela slovenského bodovania sa vrátil Marián Hossa, ktorý v 74 zápasoch strelil 40 gólov a vyprodukoval dokopy 71 bodov. Viac gólov v celej lige strelili len štyria hráči. Hossa si zahral aj Winter Classic, v ktorom trikrát asistoval, a v ročníku strelil svoj jubilejný 300. gól v kariére. Ten strelil v sezóne aj Pavol Demitra. Najproduktívnejší zápas odohral Marián Gáborík, ktorý v marci zaznamenal dva góly a dve asistencie. Jediný slovenský hetrik strelil Michal Handzuš.

Pozitívom bol návrat Richarda Zedníka z vážneho zranenia krku. Vyslúžil si zaň nomináciu na Mastertonovu trofej, na ktorú bol nominovaný aj Handzuš. Trofej však nakoniec v sezóne získal len Chára, ktorý bol najlepším obrancom ligy. Chára dosiahol v ročníku aj svoj 300. bod a 100. gól. Zviditeľnil sa aj pästným súbojom s krajanom Borisom Valábikom.

Zaujímavú skúsenosť zažil aj iný obranca – Milan Jurčina z Washingtonu si v októbri zahral v obrannom páre s legendárnym útočníkom Sergejom Fjodorovom.

V zápase hviezd si tentoraz zahral len Zdeno Chára, ktorý sa tešil z nájazdovej výhry Východu 12:11 nad Západom. Nebodoval, ale po tretíkrát po sebe vyhral súťaž o najtvrdšiu strelu a tentoraz vytvoril aj nový rekord NHL s rýchlosťou 169,6 km/h. Po skvelej sezóne nemohol chýbať ani v prvom all-star tíme sezóny, do druhého sa dostal Hossa.

Okrem Haláka si v play-off zahralo aj ďalších šesť Slovákov. Hossa bol opäť lídrom s 15 bodmi (6+9) z 23 duelov. Vo finále čelil bývalému tímu, Pittsburghu, ktorý finálovú reprízu vyhral a zo Stanleyho pohára sa ako piaty Slovák v histórii tešil Miroslav Šatan. Ten si pritom po prvýkrát od ročníka 1994/95 musel zahrať aj v AHL, aby Penguins zmestili pod platový strop zmluvu Billa Guerina. Bolo to v sezóne, v ktorej odohral svoj 1000. zápas v NHL.

P Hráč Tím Z G A B +/- TM
1 M. Hossa DET 74 40 31 71 +27 63
2 P. Demitra VAN 69 20 33 53 +6 20
3 Z. Chára BOS 80 19 31 50 +23 95
4 M. Handzuš LAK 82 18 24 42 -7 32
5 M. Šatan PIT 65 17 19 36 +3 36
6 M. Svatoš COL 69 14 20 34 -6 34
7 R. Zedník FLA 70 17 16 33 +2 46
8 Ľ. Višňovský EDM 50 8 23 31 +6 30
9 M. Gáborík MIN 17 13 10 23 +3 2
10 A. Sekera BUF 69 3 16 19 -11 22
11 T. Kopecký DET 79 6 13 19 -7 46
12 A. Meszároš TBL 52 2 14 16 -4 36
13 M. Jurčina WSH 79 3 11 14 +1 68
14 P. Olvecký MIN 31 2 5 7 +1 12
15 B. Valábik ATL 50 0 5 5 -14 132
16 V. Mihálik TBL 11 0 3 3 -3 6



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Draisaitl má najvyšší plat v NHL. V porovnaní s inými ligami je smiešny Ako by mala vyzerať tretia sezóna Slafkovského, aby bola úspešná? Dvorský zastupoval Slovensko na NHLPA Rookie Showcase + video Hviezda Blues sa rozplakala: Je okrem sezóny v ohrození aj celá kariéra? 5 zmlúv, ktoré v novej sezóne možno považovať za najvýhodnejšie Dopady zmluvy Draisaitla: Je McDavid už istotou? Zarobí 20 miliónov dolárov ročne? Ako Crosby a Lemieux: Celebrini bude bývať o legendárneho centra Český majster sveta po piatich sezónach v NHL opúšťa zámorie Aj v nováčikovskom kempe Utahu sú potvrdení dvaja mladí Slováci Čierne kone na miesto v zostave tímov NHL: Je medzi nimi aj mladučký Slovák Dynastie NHL IV. – Canadiens a najväčšia z ich dynastiíPospíšil neľutuje svoje rozhodnutie: Urobil som správnu vec, môj názor sa nezmenil Draisaitl po podpise historickej zmluvy dúfa, že bude Olejárom do konca životaToronto je medzi tímami so záujmom o Paciorettyho. Prichádza doň aj víťaz Stanleyho pohára Pekné gesto: Hviezda Canadiens si zmení číslo na počesť Gaudreaua Dobré správy: Jednotka Canucks urobila pokrokMarchand sa zotavuje až z troch operácií. Stihne kemp? Hviezdny obranca Blues má po sezóne skôr, ako vôbec začala! Známy obranca sa spájal s Oilers. Nakoniec prichádza do tímu slovenského útočníkaNHL má nového platového kráľa: Leon Draisaitl podpísal mega zmluvu!Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies