Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk

Správy z NHL

Čo by ste mali vedieť o finalistoch?

Jozef Struhár  
29.05.2012

Už prežijeme len utorok a stredu a potom sa môžeme vo štvrtok nadránom usadiť k televízii, kde uvidíme prvý duel finále Stanley Cupu. Zahrajú si v ňom New Jersey a Los Angeles, o ktorých by ste mali vedieť pár základných skutočností.

KingsLOS ANGELES KINGS
* Kings boli založení v roku 1967 ako súčasť prvého veľkého rozširovania NHL, kedy sa do súťaže pripojilo šesť tímov a zdvojnásobil sa tak počet účastníkov. Spolu s nimi do ligy vstúpili California Seals, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins a St. Louis Blues.

* Sú tímom Pacifickej divízie a jedným z 15 mužstiev Západnej konferencie. Do play-off sa dostali 24-krát, no ani raz nevyhrali Stanley Cup. Vo finále budú hrať druhýkrát.

* Svoj prvý a jediný divízny titul získali v roku 1991 po získaní Waynea Gretzkeho. O dva roky neskôr vyhrali svoj prvý konferenčný titul, no vo finále Stanley Cupu podľahli Montrealu Canadiens.

Článok pokračuje pod reklamou

* V sezóne 2011/12 vyhrali 40 zápasov, skončili tretí v divízii a len tak-tak sa dostali do play-off z ôsmeho miesta v poradí Západnej konferencie.

* V prvom kole tohtoročného play-off zaskočili Vancouver, víťaza Prezidentovej trofeje, a neskôr vyradili aj St. Louis Blues a Phoenix Coyotes. V play-off prehrali len dva zápasy a na ľade súpera ešte neprehrali.

* Hlavný tréner Darryl Sutter je na lavičke Kings od konca minulého kalendárneho roka. V minulosti doviedol do finále Calgary Flames v roku 2004. Vtedy bol neúspešný.

* Kapitánom je americký krídelník Dustin Brown, ktorý hráva za Los Angeles od draftu v roku 2003. V roku 2010 reprezentoval Spojené štáty americké na olympiáde, z ktorej si doniesol striebornú medailu.

* Brankár Jonathan Quick je kandidátom na Vezina Trophy, ceny pre najlepšieho brankára sezóny. Kings doviedol do play-off napriek tomu, že ofenzíva tímu sa radila na predposledné miesto súťaže. Vychytal aj desať čistých kont, s ktorými ovládol NHL.

DevilsNEW JERSEY DEVILS
* Organizácia bola založená v roku 1974 ako Kansas City Scouts a o dva roky neskôr sa z nej stal tím Colorado Rockies. Do New Jersey sa presťahoval v roku 1982.

* Tím v súčasnosti hráva v Atlantickej divízii, ktorá je súčasťou Východnej konferencie. V histórii organizácie boli zostavené tri majstrovské mužstvá, všetky sídliace v New Jersey. Posledný Stanley Cup získal tím v roku 2003.

* New Jersey ukončilo ročník 2011/12 so 48 víťazstvami a 102 bodmi ako štvrtý tím divízie a do play-off postúpilo zo šiestej priečky v poradí Východnej konferencie. Získalo pritom viac bodov ako víťaz Juhovýchodnej divízie (Florida) a rovnaký počet bodov ako víťaz Severovýchodnej divízie (Boston).

* V prvom kole prešli Devils cez Panthers, aby potom vyradili Philadelphiu a Rangers. Počas cesty do finále prehrali šesť zápasov, najviac proti Floride – tri.

* Peter DeBoer je hlavným trénerom Devils prvým rokom. Hneď sa mu podarilo dostať tím do play-off, kde vlani chýbal, a doviedol ho do prvého finále od roku 2003.

* Brankár Martin Brodeur, ktorý získal s tímom všetky prechádzajúce tituly, je historickým lídrom NHL v počte víťazstiev (656) a čistých kont (119).

* Kapitánom tímu je americký krídelník Zach Parise, ktorý hráva v tíme od draftu v roku 2003.

Súvisiace články:
10 zaujímavých faktov o tohtoročnom finále
Štatistické porovnanie finalistov Stanley Cupu
Finále Stanley Cupu po šiestich rokoch bez Slováka



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slovenský talent Flyers má za sebou ťažký rok. Verí, že sa jeho práca vyplatí V zámorí sa pýtajú: Je Dvorský dostatočne dobrý na to, aby hral v NHL už teraz? Fehérváry už zarezáva s Tatarom. Na kvalifikáciu chce prísť, ale má menší problém Čiernik v kempe ohúril rýchlosťou a zručnosťami. V tomto bol dominantný + videoUniverzita alebo NHL? Celebrini sa už rozhodol! Štyri tímy NHL rozdali päť nováčikovských zmlúv. Podpísali ich aj top voľby z draftu Jets predĺžili zmluvy s dvoma obmedzenými voľnými hráčmiCarolina vymenila do Winnipegu kanadského obrancu Budeme mať v Utahu troch Slovákov? Šancu zabojovať o zmluvu dostane mladý útočník Sýkora mal problém, ale trénerov potešil: Dobrý štart pre budúcu sezónu Oilers zrejme nebudú rokovať o novej zmluve so svojou hviezdou počas tohto letaNa arbitráž sa prihlásilo 14 hráčov NHL, aj česká hviezda Kraken podpísali novú zmluvu s fínskym útočníkom Sabres predĺžili spoluprácu s obrancom, ktorý v pároch dopĺňal hviezdy Výmena: Finalista sa sťahuje do Buffala. Oilers získali aj hráča, ktorý hral na Slovensku Tímy NHL podpisovali vstupné zmluvy: Šesť hráčov je z 1. kola draftu, traja z Top 10 Ďalší Slovák podpísal novú zmluvu v NHLPospíšil sa dostáva pod kožu aj Honzekovi: Niekedy ho chcem udrieť, tvrdí mladík Najhoršie kontrakty doterajšieho priebehu trhu s voľnými hráčmi? Prevažujú obrancovia V zámorí sa známkovali predĺženia zmlúv. Slafkovský dopadol skveloZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies