Menu
Účet používateľa Vyhľadávanie
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
15. 10.
kurzy
01:00info
TBL
VAN
01:00info
WSH
VGK
NHL live
01:00info
CAR
NJD
01:00info
CBJ
FLA
01:30info
STL
MIN
02:00info
NSH
SEA
NHL live
02:00info
DAL
SJS
03:00info
CGY
CHI
04:00info
EDM
PHI
16. 10.
kurzy
01:00info
PIT
BUF
01:30info
TOR
LAK
NHL live
03:30info
COL
BOS
04:00info
ANA
UTA
NHL live
«

Magazín

História sa nie vždy prepisuje za každú cenu. Najlepším príkladom je Ted Lindsay


Ted Lindsay (foto: nhl.com)

Nie každý hokejista prijme na sklonku svojej kariéry akúkoľvek rolu v akomkoľvek tíme, len aby mohol ďalej naháňať nejaký významný míľnik. Najlepším príkladom toho, že dejiny sa nie vždy píšu za každú cenu, je legendárny útočník Ted Lindsay.

Ted Lindsay hrával v NHL od sezóny 1944/45. Do roku 1957 obliekal dres detroitských Red Wings, s ktorými štyrikrát vyhral Stanleyho pohár a posledné štyri roky bol ich kapitánom. Po sezóne 1956/57 sa jeho pôsobenie u Red Wings náhle skončilo, keď ho manažér Jack Adams vymenil z pomsty za pokus o sformovanie hráčskych odborov. Za trest sa musel porúčať do Chicaga, najslabšieho tímu ligy.

U Black Hawks (v tej dobe sa ich názov písal takto) Lindsay vydržal ďalšie tri roky. Mal za nich hrávať aj naďalej, ale po sezóne 1959/60 sa rozhodol ukončiť aktívnu kariéru. Vrátil sa do Detroitu, profesionálny hokej vymenil za rekreačný a začal podnikať v automobilovom priemysle.

„S odchodom z Detroitu som sa nikdy nevyrovnal,” vysvetlil po rokoch. „Hoci som hrával za Chicago, srdcom som bol stále 'Červeným krídlom'. V Chicagu som len prežíval, nič viac. Už som to nemohol vydržať, preto som radšej skončil.”

Lindsayho od predčasného konca kariéry neodradil ani fakt, že sa mohol stať vôbec prvým hokejistom, ktorý by v NHL odohral tisíc zápasov v základnej časti. Po sezóne 1959/60 ich mal na konte presne 999. Okrem toho bol historickým lídrom súťaže aj v počte gólov medzi ľavými krídlami (365) a trestných minút (1635). Potreboval už len jeden jediný zápas, aby sa aj v tomto ohľade zapísal do ligovej histórie, napriek tomu sa rozhodol zavesiť korčule na klinec. Primát prvého hokejistu s tisícimi zápasmi v NHL tak pripadol jeho niekdajšiemu spoluhráčovi Gordiemu Howeovi, ktorý tento míľnik dosiahol v novembri 1961.

Skutočnosť, že Lindsay odmietol takúto významnú poctu a prenechal ju niekomu inému, zostala pomerne prehliadnutá, pretože tento nebojácny muž, ktorému sa pre jeho nesmierne tvrdú až surovú hru hovorilo „Terrible Ted” („Strašný Ted”), tisíci zápas v NHL neskôr predsa len odohral, hoci už nie ako prvý hráč v dejinách.

Krátko pred sezónou 1964/65, po štyroch rokoch odpočinku, Lindsay oslovil Sida Abela, generálneho manažéra a trénera Red Wings a svojho bývalého spoluhráča, či by pre klub mohol pracovať ako spolukomentátor, len aby sa znova pohyboval okolo tímu. Abel mu namiesto toho ponúkol, aby sa vrátil rovno na ľad. Lindsay mal vtedy už 39 rokov a jeho rodina ho od tohto zámeru odhovárala, ale on neváhal.

Míľnik, ktorý pred rokmi prekvapujúco odmietol, Lindsay nakoniec dosiahol v otváracom zápase sezóny 1964/65. Svoj tisíci zápas v základnej časti NHL odohral 15. októbra 1964, presne v tento deň pred 60 rokmi. Red Wings hrali na vlastnom ľade s Torontom a prehrali 3:5, to podstatné sa ale udialo ešte pred samotným zápasom, kedy hlásateľ v hale Olympia oznámil jeho návrat a burácajúce publikum mu venovalo dvojminútový potlesk v stoji.

Samozrejme, primát prvého hráča s tisíckou zápasov v súťaži Lindsayovi už nikto vrátiť nemohol (stal sa historicky štvrtým hokejistom na tejto méte; okrem Howea ho dovtedy predbehli aj Bill Gadsby a Red Kelly). To však pre neho vôbec nebolo podstatné. Ako sám vyhlasoval, dôležité bolo len to, že sa mohol rozlúčiť v drese tímu svojho srdca.

Ted Lindsay po svojom dlho odkladanom tisícom zápase pridal do konca základnej časti ešte 68 štartov a po sezóne 1964/65 hráčsku kariéru ukončil nadobro. Nebyť možnosti vrátiť sa do svojho milovaného mužstva, na tento míľnik by nedosiahol. Tým len dokázal, že veľké čísla a významné míľniky sa nie vždy naháňajú za každú cenu.

Prečítajte si na SlovakFitness.sk:

Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies